Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : fòrum 2004
Correspondència amb La Caixa
14 oct 2003
Carta enviada a La Caixa i resposta de l'entitat.
Jutja tu mateix...
Barcelona, 28 de juliol de 2003


A l’atenció del Director de La Caixa.

Em dirigeixo a vostè per notificar-li la meva decisió de cancel·lar totes les llibretes que tinc a La Caixa.

Els motius que em porten a fer això després de ser un client de tota la vida de la seva entitat són els següents:

- Des de sempre m’han semblat molt injustes les comissions que cobreu per tots els serveis que feu. Considero que si jo diposito els meus diners a La Caixa i vostès en poden disposar per a fer inversions i negocis, m’haurien de donar les gràcies enlloc de cobrar-me comissions i voler guanyar també a costa meva.

- Els meus pares sempre m’havien dit que La Caixa era una entitat social que era millor que un banc, per aquest motiu tots teníem els diners a la vostra entitat. Però avui dia, a part de certa obra social dirigida a la classe mitjana-alta (oferta cultural, beques per a estudiants, esponsoritzacio d’actes multitudinaris...) i algunes petites ajudes al Tercer Món, es comporta com un banc més que inverteix en el que surt més rentable i que no ofereix cap mena de crèdits en condicions beneficioses per a clients en situació desfavorida (aturats, immigrants, joves, col·lectius que treballen en serveis socials, ONG...).

- Però el que m’ha fet vessar la gota de la paciència ha estat que m’he assabentat que La Caixa és la tercera accionista en importància del Deutsche Bank i aquest participa en el negoci de l’armament (vegi http://www.boicotpreventiu.org/marquesdelmal/fitxalacaixa.rtf). Crec que una caixa de pensions, que vulgui ser diferent dels bancs, hauria de tenir un codi ètic que no la deixés invertir a qualsevol lloc. Jo no puc manifestar-me contra la guerra per un costat i, simultàniament, estar donant (indirectament) diners per a fabricar armament.

Atentament,

Jordi

Barcelona, 5 d'agost de 2003


Benvolgut amic,

Em refereixo a la seva carta, rebuda el dia 29 del propassat mes de juliol, en què té la consideració de fer-nos arribar els motius pels quals ha decidit cancel·lar els comptes que té oberts en aquesta entitat. Primer de tot li vull agrair la seva franquesa ja que entenc que no deixa de ser una consideració i, tot seguit, expressar-li el nostre respecte per la seva decisió, no sense agrair-li també el temps que ensha atorgat la seva confiança.

Tanmateix, i corresponent a la seva sinceritat, li hem de dir que, al nostre entendre, ens atorga unes responsabilitats que no creiem tenir. Així, començant pel final, li podem ben assegurar que "La Caixa" no té, ni ha tingut mai, cap relació amb la indústria de l'armament. Ni d'aquí ni de fora. La nostra relació amb el Deutsche Bank es limita, únicament, a una inversió financera que no comporta cap representació ni presència en els seus òrgans de govern.

"La Caixa" és una entitat financera que segueix i que vol seguir una línia de servei i utilitat social i que, a més, manté la primera fundació social privada d'Espanya. Però, per poder-ho fer, ha de ser rendible i ho ha de ser en funció de la seva grandària; per això hem de tenir marge financer i hem d'invertitr bé els estalvis dels nostres clients, normalment en el sector dels serveis públics. I per això mateix es cobren comissions, ja que totes les operacions tenen un cost i sembla lògic que una part d'aquest cost l'assumeixi la persona que l'ha originat i no el conjunt de clients.

Pel que fa a la política de la nostra Obra Social que se sosté gràcies als beneficis de la nostra entitat financera, sembla que els fets parlen per ells mateixos i ens hem permès la llibertat d'adjuntar-li una memòria perquè sigui volstè mateix qui jutgi la globalitat de la nostra actuació. Tenim l'esperança que un millor coneixement per la seva part, incloent-hi els crèdits i ajudes a les entitats que ens cita, li permeti arribar a una altra valoració.

Creiem que, com qualsevol altra entitat al servei del públic, hem d'acceptar i agrair les crítiques lleials que se'ns vulguin adreçar, però també comprendrà que preferiríem ser jutjats pel conjunt de la nostra actuació pública.

Rebi una cordial salutació.

Isidre Fainé i Casas
Director General de "La Caixa"

Comentaris

Re: Correspondència amb La Caixa
15 oct 2003
Ja ho veus, Jordi, el bon Fainé és una mica ull de Déu; té una visió molt més ampla que tu, i sap el que ens convé a tots per a millorar l'estat de la societat. Demà t'acompanyo a tornar a donar-li un fart de pasta a aquest benefactor, que jo també hi posaré algún caleró
Colera camping CNT