Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : xarxa i llibertat
Programari lliure en el sector públic
10 oct 2003
Aquest article tracta en profunditat dels avantatges que ofereix el programari lliure en l'àmbit del sector públic. S'hi pot veure amb detall la diferència entre programari lliure i codi obert, les llicències de programari de propietat i els models de desenvolupament de programari lliure. S'hi analitzen pregonament les repercussions de l'ús d'aquest tipus de solucions en el cost, la indústria local, la innovació tecnològica, la llengua, la privadesa. A l'últim, s'hi observen els casos de la Junta d'Extremadura i el Brasil com a exemples d'administracions públiques que es beneficien de l'ús del programari lliure.

SUMARI
1.     Introducció
2.     Programari lliure i codi obert
    2.1.     Llicències de programari i garantia
    2.2.     Models de desenvolupament de programari
    2.3.     Qui escriu el programari lliure?
    2.4.     Models de negoci en el programari lliure
    2.5.     Aspecte social
3.     Arguments a favor del programari lliure en l'Administració pública
    3.1.     Cost
    3.2.     Indústria local
    3.3.     Innovació tecnològica
    3.4.     Escrutini públic
    3.5.     Independència del proveïdor
    3.6.     Dades personals, privadesa i seguretat
    3.7.     Llengua
    3.8.     Estàndards oberts
    3.9.     Situació legal a diversos països
4.     El cas d'Extremadura
5.     El cas del Brasil
6.     Conclusions
1.     Introducció

Si durant el dia d'avui heu fet servir Internet segurament ja sou usuari de programari lliure. La majoria de la infraestructura d'Internet es fonamenta en protocols oberts. Més del 60% de servidors web utilitzen Apache,[1] un gran nombre de servidors empren SendMail per a gestionar la tramesa de correu electrònic i pràcticament la totalitat dels servidors de noms (DNS), essencials en el funcionament de la Xarxa, fan servir el programa BIND o derivats del seu codi font.[2]

Internet és un nou mitjà que, sens dubte, va revolucionant molts aspectes de la societat i esdevé un espai fonamental per a la innovació en moltes àrees del coneixement. És indiscutible la importància que ha tingut el programari lliure en l'extensió i el desenvolupament d'Internet des dels seus inicis. Així mateix, ha estat també important que els protocols que defineixen l'arquitectura d'Internet siguin oberts i que no hagin estat controlats per una empresa o unes quantes.[3] Com veurem, els dos factors també són determinants en les decisions tecnològiques que fan referència a l'ús de les noves tecnologies en l'Administració pública.


mes a ::
Mira també:
http://www.uoc.edu/dt/20325/
Sindicat Terrassa