Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat : mitjans i manipulació
Ibertrola neta??
02 oct 2003
Ara que Ibertrola està venent energia "neta" (basada principalment en grans embasaments) us recordo que teniu una posibilitat per consumir energia veritablement neta.
Si estàs interessat/ada envia un e-mail a aquesta adreça gctpfnn ARROBA energiasostenible.org (amb nom complert i l'adreça del lloc de subministrament, a més del teu telèfon) i us arribarà una oferta comercial d'una empresa molt més neta que Iberdrola. Si l'oferta us sembla correcta només l'haureu de signar i tormar-la a enviar i deixareu FECSA-Endesa ipso-facto.

----------------------

OBERTURA DEL MERCAT ELÈCTRIC

El dia 1 de gener del 2003 s'ha obert del tot, a l'estat espanyol, el mercat de l'energia elèctrica, d'acord amb la Ley 54/97 de 27 de noviembre, del sector Eléctrico i amb el Real Decreto 6/2000 de 23 de junio.

Què vol dir això?
- Vol dir que qualsevol persona física o jurídica, independentment del seu nivell de consum d'electricitat, pot escollir el seu subministrador d'electricitat.

Però quina és la realitat a Catalunya i a l'estat espanyol?
- A Catalunya, de tres gran empreses elèctriques que hi havia abans de la liberalització (Fecsa, Enher, Hecsa), s'ha passat a una única empresa gran distribuïdora (Fecsa-Endesa), romanent algunes petites empreses d'àmbit comarcal.
- A l'estat espanyol, de 14 empreses s'ha passat a 5 (Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, Hidrocantábrico i Viesgo), romanent 46 petites empreses distribuïdores, amb 550.000 contractes de subministrament, afectant 1,5 milions de persones i venent 2.400 GWh/any (l'any 2001).
Però totes elles ofereixen el mateix producte: electricitat majoritàriament bruta, generada en centrals tèrmiques de combustibles fòssils i tèrmiques nuclears. El màxim que ens permeten triar és el preu! Un preu que ni de bon tros reflecteix la veritat dels costos, doncs avui el mercat només assigna el preu en funció de determinats costos i és incapaç d'incloure en el preu, els costos socials i ecològics.

Què s'hi pot fer davant d'aquesta realitat?
L'Entesa Catalana per una Energia Neta i Renovable et proposa:
- Exigir ben clarament, com a persones usuàries dels serveis que l'energia ens proporciona, que sigui respectat el dret a ser informades de la composició de l'electricitat que cada empresa, que actuï dins del marc del mercat liberalitzat, ens subministra,
- Actuar directament, be comprant energia elèctrica només a aquelles empreses que subministren energia elèctrica neta o 'verda', be esdevenint, individualment i col·lectiva, generadors d'energia elèctrica neta o 'verda' in-situ, a casa nostra o participant en projectes de generació d'electricitat neta o 'verda' de propietat popular o cooperativa.

A Europa ja funciona un mercat d'electrictat neta o 'verda': a Holanda (1.200.000 usuaris), a Alemanya (325.000 usuaris), a Suïssa (46.000 usuaris), al Regne Unit (45.000 usuaris), a Irlanda (12.000 usuaris), a Finlàndia (8.000 usuaris), . . .

A Dinamarca i a Alemanya hi ha moltes cooperatives eòliques i solars.

No vulguis continuar essent part del problema! Sigues una persona activa en ser part de la solució!CRIDA A TORTES LES PERSONES QUE VOLEN SER ACTIVISTES DE L'ENERGIA NETA:

si estàs interessada en abandonar el subministrament d'electricitat bruta que Fecsa-Endesa...

- si estàs interessada en abandonar el subministrament d'electricitat bruta que Fecsa-Endesa t'ofereix i vols passar-te a un subministrament d'energia elèctrica neta o 'verda', envia un correu electrònic a: gctpfnn ARROBA energiasostenible.org
amb el següent text:
'estic interessat en donar-me de baixa de Fecsa-Endesa i donar-me d'alta per tenir un subministrament d'energia elèctrica que no procedeixi ni de combustibles fòssils (carbó, petroli o gas natural), ni de centrals nuclears'.
No t'oblidis de posar el teu nom complert i l'adreça del lloc de subministrament, a més del teu telèfon.
Sindicat Terrassa