Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: ecologia
Basura radioactiva
26 set 2003
Vandellòs podria allotjar un Magatzem Temporal Individualitzat de Residus Radioactius d'Alta Activita.
Ecologistes en Acció de Catalunya i el Grup Ecologista de les Terres de l’Ebre (GETE) s’oposa a que Vandellòs I albergui els residus vitrificats que va produir durant la seva vida activa.

El combustible gastat de la Central Nuclear Vandellòs I, fou enviat durant tota la seva activa a França per a el seu reprocessament. COGEMA era l'empresa francesa encarregada d'extraure el plutoni d'aquests residus i d'obtenir els anomenats "vidres", que són, ni més ni menys, que residus d'alta activitat . Vandellòs I utilitzava com a combustible urani natural, i com a conseqüència d'un conveni entre Espanya i França, provinent de l'època franquista, enviava tot el seu combustible gastat a aquest últim país. Suposadament, perquè la França democràtica recelava de la utilització amb finalitats militars (es podia obtenir la bomba atòmica) del plutoni procedent del reciclatge del combustible per part de l'Estat Espanyol.

Fins ara s'havia especulat amb la possibilitat de que els "vidres" de Vandellòs I no tornarien a l'Estat Espanyol fins que no estès aprovat un magatzem permanent de residus d'alta activitat que ENRESA (l'empresa nacional de residus nuclears) ha de construir en algun lloc de l'Estat Espanyol, possibilitat que ha estat contestada per part de la ciutadania a tots els llocs on s'ha remorejat com a seu d'una possible ubicació. Des de la Direcció General d'Energia s'havia informat a membres d'Ecologistes en Acció que el termini del conveni entre Espanya i França per gestionar aquests residus es podia prorrogar indefinidament, la qual cosa, però, ocasionava una despesa molt alta dels fons que ENRESA té destinats per a aquesta finalitat. La decisió de la Comissió Europea de forçar als països membres de la UE amb centrals nuclears a decidir l’emplaçament del magatzem de residus d’alta activitat abans de 2008 limita extraordinàriament aquesta possibilitat.

Ara, el Consell de Seguretat Nuclear publica en l'Editorial de la seva Revista "Seguridad Nuclear" del II trimestre del 2003, la intenció d'emmagatzemar els residus vitrificats de Vandellòs I a les instal·lacions de la pròpia C.N. clausurada des de l'any 2010. En aquesta data caduca la renovació del conveni amb COGEMA. Aquest fet, representa que Vandellòs I es convertirà en un ATI ( MAGATZEM TEMPORAL INDIVIDUALITZAT DE RESIDUS D'ALTA ACTIVITAT) al mateix nivell que el de la C.N. de TRILLO. Aquesta darrera central nuclear ja està fent l'emmagatzematge en sec dels seus residus d'alta activitat perquè les seves piscines, on es emmagatzema el seu combustible gastat, estan saturades. Provablement, degut a una qüestió pressupostària, en habilitar-se les seves instal·lacions amb aquesta finalitat, esdevindrà una candidata ferma a emmagatzemar temporalment els residus d'alta activitat provinents d'altres C.N. espanyoles, a mesura que en aquestes es vagin omplint les instal·lacions destinades a aquesta finalitat.

Aquesta noticia s’afegeix a l'especulació que hi ha sobre la seva possible candidatura al projecte ITER (un reactor experimental de fusió), i la més que probable ubicació d'una Central de Gas de Cicle Combinat molt a prop d'aquestes instal·lacions, projecte que ha tingut al·legacions fins i tot de l'empresa que gestiona la Central Nuclear de Vandellòs II. La ubicació dels residus d'alta activitat a Vandellòs I, incrementa de forma espectacular la perillositat d'aquestes instal·lacions i, de retruc, de tota la ZONA de Vandellòs, i mereix una resposta de tota la ciutadania afectada, atès que es pot convertir, molt aviat, en un polvorí nuclear. Es dóna la paradoxa, de que mentre ENRESA presenta com un gran èxit tot el procés de desmantellament de la C.N Vandellòs I perquè s'ha aconseguit rebaixar de forma significativa els seus nivells de radioactivitat, ara, una vegada culminat el procés, emmagatzemaran en aquestes instal·lacions residus d'alta activitat amb uns nivells de radiació infinitament superiors als que hi havia fins ara.

Per a Ecologistes en Acció de Catalunya, aquest fet representa una burla a la ciutadania i una hipoteca per a la ZONA de Vandellòs, que veu frenades les seves perspectives de veure's lliure d'unes instal·lacions que el 19 d'Octubre de 1989 van amenaçar la vida dels seus habitants

Comentaris

Re: Basura radioactiva... i companyia
27 set 2003
....Magatzem Temporal Individualitzat de Residus d'Alta Activitat, un reactor experimental de fusió, tres central nuclears en funcionament (Vandellòs II, Ascó I, i Ascó II) ,un complex petroquímic (Tarragona, El Morell, La Pobla de Mafumet, Constantí, Vilaseca, Reus...), parcs eòlics a tort i ha dret (fins les muntanyes més significatives, El Perelló, La Serra de l'Argentera, El Montsant..)....voleu dir que no en mengem prou de merda les terres del sud?? i de l'Ebre? que ja no ho recorda ningú?...........on son tots i totes aquelles i aquelles que lluiten per tantes causes?.... salvar el territori, el patrimoni i la salut de les persones que vivim a les terres del sud no es una bona causa?

Salut companys i companyes

PS. Està molt bé salvar les guineus de la Laponia però, si us plau no deixem que ens espatllin més casa nostra que es casa de tots i totes.
Re: Basura radioactiva
28 set 2003
No tinc cap mena d'esperança en que es mogui un dit per salvar res del nostre poble, com habitant del Prat de Llobregat he vist com han assassinat un Delta com el del Llobregat davant l'indiferència general i l'engany manipulador en els mitjans.

Tercera pista de l'aeroport, port litoral, pota sud, pol·lígons industrials, depuradores i ara l'AVE. Totes infraestructures "necessàries per fer de Barcelona una gran ciutat europea i bla,bla,bla".

A sobre els encarregats de gestionar aquest pla que ha destrossat el Delta, l'última gran actuació ha estat la tala de 20.000 pins centenaris, són Hipocresia- Verds? que després s'ompliran la boca defensant el Delta de l'Ebre o el que de boquilla els vagi millor.

No confiem més en partits polítics per molt que es diguin ecologistes, la única sortida està en els moviments socials i la mobilització del poble i associacions, blindant des d'un principi l'entrada en aquestes de qualsevol politicutxo que únicament busca vots.

Creem grups ecoterroristes i ja veurem si canvien les coses.
Sindicat