Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Ramón Serrano Súñer
22 set 2003
Ramón Serrano Súñer, ex-ministre d’Afers Estrangers del règim franquista, i la seua família, tenen una important presència simbòlica a Castelló.
De fet, el jerarca feixista encara avui és 'fill adoptiu i alcalde perpetu' de la ciutat, té una plaça amb el seu nom i un institut amb el del seu germà, Fernando Serrano Suñer. Tot i les reiterades peticions, lâAjuntament de Castelló sâha negat a retirar les distincions atorgades al âcuñadísimoâ durant el període franquista. Més encara, ha afegit la plaça amb el seu nom. Lâactual batlle, José Luís Gimeno, té una reconeguda simpatia per Serrano Súñer, i va anar al funeral.

Serrano Súñer té un currículum marcat per la seva admiració pel nazisme i amic de Himmler, Hitler i Mussolini. Precisament, va ser l'impulsor de l'encontre entre Francisco Franco i Adolf Hitler a Hendaia, i creador de la División Azul, a més de l'ONCE, Radio Intercontinental i l'agència EFE. Serrano Suñer també va ser creador de l'Archivo de Salamanca, on romanen els arxius expoliats pel franquisme del nostre país, i promotor dels assassinats judicials del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i del ministre anarquista Joan Peiró. També seâl considera responsable de la deportació de milers de ciutadans del nostre país als camp dâextermini nazis. Recentment, una associació francesa havia engegat una causa judicial a París per a jutjar-lo per crims contra la humanitat.

La relació del Partit Popular amb el passat acaba explicant bona part de la seua política actual. Tot i que José María Aznar continua definint el PP com un partit de âcentre reformistaâ?, la seua pràctica política quotidiana sâentesta en demostrar el contrari. Ãs aquesta la manera més plausible dâentendre com en nombroses poblacions valencianes continuen havent carrers, places, escoles amb noms de personatges franquistes. En concret, a Castelló, tal com denunciàvem abans, tenim una plaça Ramon Serrano Súñer, a causa de lâestreta relació dâaquest personatge amb la capital de la Plana. En els cercles conservadors i catòlics de la ciutat seâl considera encara hui un âcastellonenseâ? més. Personatge central del primer franquisme, havia estudiat a Castelló i conserva amics, influències i propietats. Lâalcalde franquista de Castelló, V. Traver Tomás, agraeix en el seu discurs dâinvestidura âa quien me ha colocado en este puesto, el excelentísimo señor Ministro de Gobernación, don Ramón Serrano Súñer, un castellonense másâ?.

En la segona visita de Serrano Súñer a la ciutat després del triomf franquista, lâany 1941, en el dia de âFalange y de los caídosâ? pronuncia un discurs on recorda quan estudiava a lâInstitut Vell; el seu pare, Fernando Serrano Lloberas, era director del Port i Inspector General del Cuerpo de Caminos (al Grau hi ha un carrrer que porta el seu nom); sa mare està enterrada a Castelló i el seu germà Fernando va nàixer a la ciutat, era enginyer i va ser assassinat a la guerra. En aquesta visita, es col·loca la primera pedra del futur col·legi encara hui existent âFernando Serrano Súñerâ?, âcamisa vieja y mártir por Dios y Españaâ?. També inaugura un monument a son pare al Grau. El cardenal Tarancón el qualifica de bon cristià, tot i que el perdia lâeròtica del poder. Paul Preston, a la seua biografia sobre Franco, escriu que, gràcies a lâestreta relació entre Serrano Súñer i Franco, es forjaria lâEstat nacionalsindicalista del Caudillo. âEn el proceso que le llevó desde la burocracia improvisada propia de una campaña militar hasta la construcción de un aparato estatal, Franco cometió varios errores en la elección de colaboradores hasta que su cuñado Ramón Serrano Súñer se hizo cargo de la empresaâ? (pàg. 240). Serrano Súñer qualifica Mussolini, en una entrevista per a un diari, com âuno de les pocos genios que la Historia crea cada dos o tres mil añosâ?.

Fou així Serrano Súñer, en els primers anys del franquisme,la connexió principal a Castelló entre el poder franquista estatal i el local. El Castelló del PP continua honrant en ple segle XXI a personatges practicants del terrorisme dâestat i apologetes de la violència i el feixisme. Què hem de fer?

Comentaris

Re: Ramón Serrano Súñer
22 set 2003
Pues que se sepa, pero no sólo en este tipo de foros sino en Alemania, en Israel, en la Unión Europea, en la ONU (otros ya lo hacen con depende qué grupos).
¿Os imaginais calle de Adolfo Hitler, Instituto Hermann Goering, Avenida de las Waffen SS,...?. Bien eso allí es anticonstitucional. En España las calles y plazas de sus heroes se quedan como están "porque reflejan parte de la historia" (PP dixit)
Sindicato Sindicat