Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : fòrum 2004 : especulació i okupació
Xerrant amb els veïns del Turó de la Peira
21 set 2003
Vaig anar 2 nits a la okupació de les Mil Viviendas al Turò de la Peira, i vaig flipar amb les histories d'especulació i xantatge que em van explicar els veïns.

REGESA, la empresa que a partir del 1 oct serà propietaria oficial dels blocs (49-51 del carrer sant iscle, i 18 del carrer montsant), va trucar individualment als ex propietaris dels pisos, amenaçant-los que si no denunciaven la ocupació dels seus ex-pisos, no li donaven la indemnització que li toca.
Obviament alguns veins no van conseguir resistir, o no van saber resistir, al xantatge, i la por va fer que decidessin denunciar. El tema de les indemnitzacions, com a moltes altres zones de barcelona, està sient gestionat d'una forma extremadament incorrecta per part de Regesa.

Aquesta societat gestiona el trespas de les propietats: els habitants dels blocs que s'han de tirar, han estat gairebé tots reallotjats en nous pisos del barri, o de barris propers; alguns en un edifici enorme que al barri es conegut com "titanic". Però les procedures de indemnització estan trigant molt més de lo que s'havia promés, i en alguns casos son fraudes, complicades d'entendre pels veïns i les veïnes que no disposen d'una assessoria legal. Així n'hi ha hagut alguns que s'han beneficiat, rebent un pis nou al mateix preu del que deixaven, i que d'alguna manera trenquen el frent de la disidencia a l'empresa: però la gran majoria ha estat literalment enganyada, trobant-se per exemple amb pisos vitalicis, que a la seva mort tornaran a l'empresa, quan a lo millor estaven comprant un pis que s'hagues quedat pels fills.

Així que el tema de les indemnitzacions es molt delicat: teoricament els diners de les indemnitzacions li toquen per llei; però el comportament de Regesa es tan impopular, que sembla que sigui un privilegi rebre'ls. Els veïns i les veïnes tenen tanta por de no rebre aquests diners, que ha sigut fàcil per Regesa conseguir que fessin el seu joc, amenaçant-los de no pagar-li lo que li deu, si no denunciaven els okupes que s'han instal.lat en els pisos.

Hi ha qui no ha sapigut resistir a la pressió, i ha denunciat: però també hi ha qui ha decidit denunciar la mateixa Regesa, per les pressions rebudes i per la situació que ha generat.

Aixó es un resumen aproximatiu d'una conversa mantinguda amb un veí del barri.



i es tanta la por que tenen els veïns de no rebre els diners que li toquen (que li toquen per llei: però l'actuació de la companya es tal que sembla que sigui un privilegi rebre'ls!)
Sindicato Sindicat