Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : fòrum 2004 : especulació i okupació
Xerrant amb els veïns del Turó de la Peira
21 set 2003
Vaig anar 2 nits a la okupació de les Mil Viviendas al Turò de la Peira, i vaig flipar amb les histories d'especulació i xantatge que em van explicar els veïns.

REGESA, la empresa que a partir del 1 oct serà propietaria oficial dels blocs (49-51 del carrer sant iscle, i 18 del carrer montsant), va trucar individualment als ex propietaris dels pisos, amenaçant-los que si no denunciaven la ocupació dels seus ex-pisos, no li donaven la indemnització que li toca.
Obviament alguns veins no van conseguir resistir, o no van saber resistir, al xantatge, i la por va fer que decidessin denunciar. El tema de les indemnitzacions, com a moltes altres zones de barcelona, està sient gestionat d'una forma extremadament incorrecta per part de Regesa.

Aquesta societat gestiona el trespas de les propietats: els habitants dels blocs que s'han de tirar, han estat gairebé tots reallotjats en nous pisos del barri, o de barris propers; alguns en un edifici enorme que al barri es conegut com "titanic". Però les procedures de indemnització estan trigant molt més de lo que s'havia promés, i en alguns casos son fraudes, complicades d'entendre pels veïns i les veïnes que no disposen d'una assessoria legal. Així n'hi ha hagut alguns que s'han beneficiat, rebent un pis nou al mateix preu del que deixaven, i que d'alguna manera trenquen el frent de la disidencia a l'empresa: però la gran majoria ha estat literalment enganyada, trobant-se per exemple amb pisos vitalicis, que a la seva mort tornaran a l'empresa, quan a lo millor estaven comprant un pis que s'hagues quedat pels fills.

Així que el tema de les indemnitzacions es molt delicat: teoricament els diners de les indemnitzacions li toquen per llei; però el comportament de Regesa es tan impopular, que sembla que sigui un privilegi rebre'ls. Els veïns i les veïnes tenen tanta por de no rebre aquests diners, que ha sigut fàcil per Regesa conseguir que fessin el seu joc, amenaçant-los de no pagar-li lo que li deu, si no denunciaven els okupes que s'han instal.lat en els pisos.

Hi ha qui no ha sapigut resistir a la pressió, i ha denunciat: però també hi ha qui ha decidit denunciar la mateixa Regesa, per les pressions rebudes i per la situació que ha generat.

Aixó es un resumen aproximatiu d'una conversa mantinguda amb un veí del barri.i es tanta la por que tenen els veïns de no rebre els diners que li toquen (que li toquen per llei: però l'actuació de la companya es tal que sembla que sigui un privilegi rebre'ls!)
Sindicat Terrassa