Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Comenta l'article | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí
Contra la violència
21 jun 2024
Conrear la Pau en les relacions qüotidianes
CONTRA LA VIOLÈNCIA, CAL PRACTICAR LA PAU.

Què és la pau?

La veritable pau és més que absència de guerra, és també pau personal, familiar i col·lectiva. Pau és la mínima hostilitat, coacció i violència possible entre persones, pobles i nacions. És la màxima amabilitat, concòrdia, solidaritat... Virtuts que, per al propi bé i el de tots, convé cultivar en la vida quotidiana.

La pau és un procés creatiu en constant construcció. És un ordre personal i social amb elevat respecte mutu: justícia, llibertat i fraternitat. La inconsciència: egoisme, cobdícia, violència... impedeixen la pau. Per a realitzar-la, cal reactivar major consciència i entrenar la saviesa: altruisme, bondat, pacifisme... Són el remei, el guariment de la ignorància i la toxicitat crònica que ens complica, amarga i escurça la vida.

L'activisme pacifista pacifica, a qui el practica i al seu entorn. No és absència d'adversitats, problemes, dolor i patiments, que formen part de la vida, sinó procurar relativitzar-los, encarar-los amb calma, claredat, estoïcisme... amb paciència, amor, coratge i bonumor. Actuar així augmenta la pau interna, dona sentit i propòsit a l'existència; ajuda a ser autèntics, a viure en coherència amb els valors més profunds i nobles.

Tot i que molts no en són conscients, la pau interior: benestar, serenitat, felicitat... tots la necessiten, desitgen i busquen afanyosament, sovint per errats camins. Suposen que la trobaran en els diners, poder, possessions, viatges, consumisme... Molts, inútilment s'hi esforcen: la pau interior la volen guanyar, conquerir, comprar, robar si cal... però això no és possible. Justament, la dedicació, esforç, abús i virulència envers els altres que això implica, els n'allunya. La pau és pacífica, senzilla i bondadosa.

Vivim en una societat desequilibrada, malalta: compulsiva, irreflexiva i falta de propòsit. En ella tot ha esdevingut una mercaderia. Al Déu-diner tots l'adoren i cerquen amb avidesa. Predomina el buit, l'absència de lucidesa i de profunditat: l'angoixa existencial... que s'intenta anestesiar, amb grans dosis d'entreteniment, consumisme, esport-espectacle, ansiolítics, alcohol... Falta reflexionar, simplificar i pacificar.

La fugida, el no voler veure, és una reacció instintiva. Però no abordar les causes del malestar, condueix a un evident o soterrat sentiment d'ineficàcia, impotència, derrota... Una característica de la nostra societat, és que molts fan de fugir, d'evadir-se dels problemes i qüestions profundes i elevades, una forma de vida.

Encarar la realitat pot ser costós al principi, però a la llarga t'allibera de la culpa, la vergonya i la por. El que dificulta l'acció, motiva l'acció: superar l'obstacle esdevé el camí. La pau interior és present i està a l'abast, però sovint no la veiem: egocentrisme, ambicions, diners, possessions, temors... obscureixen la visió. Adonar-se'n és pas primer, en un camí de bondat i acció coherent que et pot equilibrar, curar, transformar la vida i donar-li un sentit profund.

Molts, materialment ho tenen tot, però mai no en tenen prou, perquè els hi manca l'essencial. En la simplicitat, en donar i compartir, hi ha pau i veritable felicitat.

L'estrès va associat a l'ànsia de més i més; convé menar una vida senzilla i deixar espai-temps per al que realment importa: relacions i activitats positives. Solidaritat, ajudar, ser útil... és font de satisfacció i proporciona sentit a la vida. Estar menys, o gens centrats en complicacions inútils, relaxa el cos-ment i genera pau i energia. En la senzillesa, aprenem a valorar l'existència en si mateixa: el viure de cada dia. Les coses materials donen plaer temporal, però una vida centrada en elles resulta en frustració.

El pacifisme promou la formació en Valors. Comprensió, estima mútua, justícia i pau, són l’antídot contra la violència interpersonal i estructural. El pacifisme s'oposa a la inconsciència, l'agressivitat, l'abús... Transforma els antagonismes d'egoisme i de poder, en relacions d'altruisme i d'amistat.

S'expressa en acció no-violenta. Basada en els Drets humans i en l'Ecosofia, que és Ecologia integral+Filosofia perenne+Ciència holística. Davant del maltractament als humans i a la Natura, proposa respecte, consum responsable, resistència pacífica; si convé desobediència civil, boicot, ocupació d'espais... Són variades les formes de protesta per expressar el desacord, provocar la reflexió i propiciar el canvi.

Cal reconciliar-se amb un mateix, amb els altres i amb el món. El conflicte entre persones, pobles i nacions, és un atavisme fatal, una esquizofrènia, un càncer per als humans. Per al bé de cadascú de tots i del planeta, necessitem curar-nos, resoldre els conflictes interns i externs, des d'un activisme no-violent.

En tots els àmbits s'ha de superar l'abús, injustícia, violència, por... Són instints perversos que ens estan conduint a un desastre global. Potenciar la saviesa, disminueix la ignorància i la barbàrie. Practicant l'amabilitat en el dia a dia, a casa, al carrer, a la feina... contribuïm activament a curar-nos i a curar, a transcendir la inèrcia i la inconsciència social... vers una humanitat més sana, lúcida, pacífica i feliç.
Mira també:
http://www.terraindia.cat
http://www.rocaviva.cat

This work is in the public domain
La facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:
  • Aportar més informació sobre l'article (enriquir-lo)
  • Contrastar la seva veracitat
  • Traduir l'article
ATENCIÓ: Els comentaris apareixen publicats amb retard.
Afegeix comentari senzill (apareix amb retard) Supervisar la moderació
Títol (En Minúscula Normal)
Nom El teu correu-e

Comentari

Codificació
Anti-brossa Introdueix el text a la casella:
Per afegir comentaris més detallats, o per carregar fitxers, mira a formulari complert de comentaris.