Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
La lluita pel padró i les entitats de Martorell: crònica crítica de la concentració del 27/05/24
30 mai 2024
IMG-20240527-WA0002.jpg
IMG-20240527-WA0004.jpg
IMG-20240527-WA0000.jpg
STK-20231203-WA0003.png
1) Introducció: reunió i difusió de la convocatòria

Des de fa unes setmanes, s’ha vingut difonent al nostre municipi, la 6ª concentració pel dret universal al padró, de tots i totes les ciutadanes de Martorell. Això, al marge de dues assemblees obertes, i una roda de premsa frustrada, que en poc més d’un any s’han convocat a la localitat, així com tres manifestacions en solidaritat amb el poble palestí. Aquest clima d’agitació social i veïnal va cridar l’atenció de la Generalitat que van voler reunir-se amb l’Assemblea “Papers per Tothom”: ocasió que es va aprofitar per plantejar-li als seus representants l’incompliment del dret al padró per part de l’alcalde Fonollosa (així com a d’altres municipis) i on aquests es van comprometre, en principi, a obrir-li un expedient en el cas de que persisteixi en la seva actitud.

Em sembla que no cal dir, però ho dic per si de cas (i crec que amb això expresso l’opinió, àmpliament, majoritària) que a l’Assemblea “Papers per Tothom” de Martorell, no confiem en les administracions, però el fet que aquestes et reconeguin com un actor de la lluita, és un pas endavant, sempre tenint en compte que s’hi han vist forçades, que això no afecta al calendari de mobilitzacions previstes i que, a més a més, es pot difondre aquest reconeixement com cert triomf d’una lluita organitzada i constant. És important entendre, al meu parer, que el fet que els representants de la Generalitat desautoritzessin, en certa manera, a l’alcalde pel seu racisme, davant del col·lectiu migrant local, que ha estat organitzant-se i mobilitzant-se, és un fort estímul per continuar amb una lluita que sabem, de totes maneres, que no acaba (ni ho ha de fer) per aquest motiu. Lògicament, tampoc significa deixar de criticar-la ni denunciar els municipis amb alcaldies d’ERC que posen, igualment, dificultats per empadronar com, per exemple, Blanes.

Així, en les últimes setmanes, s’ha empaperat bé el poble amb més de 200 cartells, s’ha penjat una pancarta al pont de la benzinera (com sempre fem) i el dissabte, 25 de maig, es van repartir unes 700 octavetes amb la convocatòria (d’avui, dilluns 27 a les 11:00 hores, a la Plaça de la Vila, davant de l’Ajuntament) al mercat del barri de Buenos Aires com ve sent habitual. En aquesta ocasió, ens vam trobar una bona recepció del veïnat, i inclús es va sumar algun espontani a repartir octavetes. També alguna altra persona preguntant pel sindicat local de la CNT-AIT (que, com es sabut, cedeix el seu local i els seus militants participen activament en l’organització i mobilitzacions del col·lectiu migrant). També, vam tenir la visita d’una Mosso d’Esquadra, assetjant amb preguntes, sobre la “legalitat” de les concentracions, o buscant informació de l’entitat.

2) Concentració i reflexions d’una companya del nostre anarco-sindicat

Sobre les 11: 00 hores, s’ha desplegat la pancarta habitual “El padrón es un derecho: alcalde no cumple la ley”. No hi havia policia, davant l’edifici vell de l’Ajuntament. Hi han assistit militants de l’Assemblea “Papers per Tothom” i de la CNT-AIT de Martorell. S’han omplert instàncies a un banc de pedra de la plaça. Entre 25 i 30 persones, aproximadament. En aquesta ocasió, hi ha hagut una activa participació de “Papers per Tothom-Barcelona”, que han cridat consignes per megafonia, així com realitzat vídeos i fotografies. Els companys de l’organització, que treballen a la capital, segueixen de prop els esdeveniments a Martorell i ens donen uns ànims i col·laboració que s’agraeixen molt. Per tant, l’ambient ha estat una mica més combatiu que en l’anterior ocasió.

Com a crítica, comenta una companya, que s’ha de mirar de superar la idea de que n’hi ha prou en venir a presentar els papers aprofitant la concentració. Aquest es el motiu de que sempre hi hagi gent nova a les protestes, però que després costi que es mantinguin en la lluita. La psicologia de la delegació i del “ja m’ho solucionaran” esta molt present entre la població (al sindicat passa el mateix en el dia a dia) i és una trava important per ampliar i consolidar un nucli més militant i actiu. En aquesta ocasió, hi ha hagut més participació de la comunitat magrebí en detriment de les persones de l’Africa Negra, just al contrari de la darrera. A vegades, pot costar estrènyer llaços entre tots i totes les afectades. També ha vingut alguna companya llatinoamericana afectada, igualment, per les restriccions en el padró.

S’han repartit algunes octavetes però no masses: s’estava més pendent de la mobilització. S’ha pujat en manifestació fins al carrer del Mur on estan les oficines (com ve sent habitual) entre crits per megafonia de “Papeles para todos”, “El Padró es un dret” i “El alcalde no cumple la ley”. S’ha entrat dins de l’Ajuntament per presentar les instàncies mentre la concentració seguia a la porta. La companya del nostre anarco-sindicat ha comentat que fa falta més coordinació i fer algun escrit, explicant la necessitat d’acabar amb la costum de delegar la solució dels nostres problemes (el que em sembla una gran idea).

3) Reflexions sobre aquesta lluita i les entitats de Martorell

En aquesta ja 6ª concentració pel dret al padró universal, només s’hi han convocat les entitats que, des d’un inici, hi han estat al peu del canó: “Papers per Tothom” i la CNT-AIT. De moment, no hem aconseguit consolidar la solidaritat més permanent d’entitats com “Martorell Viu”, l’Associació Cultural “Al-Basma” de dones marroquines o “Martorell x Palestina” (que és un grup informal de gent vinculada a la Plataforma “Montserratí amb Palestina”). La seva participació va ser activa, precisament, a les convocatòries pel poble palestí a Martorell. Amb qui s’ha estret més la col·laboració és amb la “Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)” malgrat algunes diferències de criteri. Això és un problema, perquè tal i com es va dir a la passada “Assemblea Oberta”, del 4 de maig, aquesta lluita s’hauria d’estendre a les altres problemàtiques socials de Martorell. Només així podríem plantar cara a l’Ajuntament i l’oligarca burgès que el governa: cadascú pel seu cantó no farem res.

Finalment, m’agradaria fer unes darreres reflexions. Amb l’objectiu de promoure aquesta convergència al carrer per lluitar es va convocar fa un temps al “Bloc Jove de Martorell” a una reunió: es tracta d’una associació juvenil, els actes de la qual són bastant concorreguts (he arribat a sumar-hi entre 40 i 50 persones en algunes ocasions). L’entitat té un discurs progressista, antifeixista i feminista però resulta que, des de fa uns anys, organitzen, exclusivament, actes lúdics-recreatius (de fet, el mateix dia de l’Assemblea “Papers per Tothom” al mercat del barri de Buenos Aires, on hi van assistir 10 persones, per la tarda-nit ells van organitzar un corre-bars molt concorregut). Cap membre del col·lectiu hi va assistir ni s’ha interessat, posteriorment, per aquesta o altres lluites socials a Martorell (més enllà de les concentracions puntuals del “Col·lectiu Feminista”).

La meva crítica vol ser constructiva, i de cara a la reflexió, però no per això menys incisiva. També vull deixar clar que és exclusivament meva. De res serveix treure samarretes “Martorell Feminista” i “Martorell Anti-Feixista” si davant de la greu situació d’exclusió social que pateix el veïnat del municipi no us solidaritzeu amb la seva lluita. Vosaltres teniu cert entorn social on difoneu un missatge d’esquerres però que, lamentablement, no es concreta en una denuncia contra el règim convergent, racista i oligàrquic que patim a Martorell. Es hora d’implicar-se i deixar de semblar un apèndix para-institucional de l’Ajuntament. I si dic això es perquè penso, malgrat tot, que la seva col·laboració podria ser decisiva tot i que com a anarquista m’hagi d’empassar alguns gripaus. Organitzem-nos i lluitem ara per un Martorell de tots i totes.

Alma apátrida

El Bloc Jove: Festa si, lluita...potser?

https://martorelldigital.cat/el-bloc-collectiu-jove-fa-diumenge-el-pream/

Un any esperant el padró (noticia a ara.cat)

https://www.ara.cat/societat/any-esperant-padro_1_5042098.html
Mira també:
https://alma-apatrida.blogspot.com/2024/05/la-lluita-pel-padro-i-les-entitats-de.html
https://alma-apatrida.blogspot.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat