Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : ecologia : especulació i okupació
[Lleida] 18 de desembre: 20 anys de la resistència d'Itoiz i Artozki (2003-2023)
13 des 2023
**Dilluns 18 de desembre.
**19h.
**Biblioteca Anarquista Maria Rius. C/Corts catalanes, 79, Lleida.
2023-12-18-resistencia-itoiz-BiblioMRius-Lleida-p.jpg
Aquest 2023 es compleixen 20 anys del desallotjament del poble d'Artozki, últim "bastió" de la resistència a la construcció del pantà d'Itoiz, a la vall del riu Irati, a Navarra.
Aquesta macroinfraestructura va suposar la inundació de 8 pobles i l'afectació de 3 reserves naturals i de 2 zones d'especial protecció de les aus.

L'oposició a la construcció de la presa s'havia iniciat el 1985 amb la "Coordinadora de Itoiz" i es va donar a conèixer d'una forma molt àmplia amb les accions espectaculars de denuncia i sabotatge del grup "Solidari@s con Itoiz", iniciades el 1995.

La fermesa i activitats de les resistents va comportar també nombroses mesures repressives per part de l'Estat, com l'empresonament de 2 activistes durant més de 3 anys.

Avui dia, quan inclús els responsables polítics i empresarials dels desastres naturals que comporta la industrialització i mercantilització de totes les formes de vida, "clamen" per canvis que no canvien res, és imprescindible que coneguem alguns exemples de les múltiples oposicions i resistències.

La lluita contra la construcció del pantà d'Itoiz ens porta a reflexionar sobre l'aigua entesa com un bé al que treure un benefici econòmic enlloc de com una necessitat vital; de la concentració poblacional en grans àrees macrourbanes, amb el conseqüent abandonament de llocs de vida que faciliten les relacions comunitàries, l'autosuficiència i l'autoorganització; de la complicitat dels Estats amb els grans lobbies econòmics, disposats a fer tot el possible pel benefici econòmic d'una minoria.
La lògica capitalista destrueix l'entorn natural i expulsa a les persones del territori, transformant-lo en un bé només per a l'expansió del propi capital.

Des del dia 12 de desembre estarà muntada una exposició fotogràfica, i el dilluns 18, comptarem amb la presència d'una companya que va participar de forma activa en la resistència.
Mira també:
https://bibliotecamariarius.org/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat