Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: ecologia |
Seveso a casa nostra?, el simulacre d'accident químic com premonició.
|
|
per Terra i Llibertat Correu-e: devastacio ARROBA riseup.net (no verificat!) |
14 nov 2023
|
Seveso a casa nostra?
Malgrat la creença estesa de la “seguretat total”, vivim en un mon en que aquesta seguretat és impossible, especialment en un mon tecnoidustrial. Així la conurbació al voltant del monstre barceloní, al igual que moltes zones del país (sobretot el camp de Tarragona, els dos Vallès i d’una manera difusa per tot el país) estan sotmeses a l’amenaça química. Aquesta amenaça des de el poder governamental i corporatiu es vincula amb un accident catastròfic... però la catàstrofe no és un fet excepcional, la catàstrofe és una realitat quotidiana ja sigui per “accidents menors”, ja sigui per una contaminació difusa i permanent, no cal arribar a l’apocalipsi cinematogràfica per poder patir una apocalipsi al nivell personal, de població o comarcal...
Un bon indicador de la nocivitat industrial son els establiments que entren dins la Directiva Seveso de la UE (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012L0018&from=ES ).
La directiva rep el nom del desastre de Seveso (https://guiar.unizar.es/1/Accident/Seveso.htm ), un poble italià on el 1976 la factoria de ICMESA del grup Givaudan (Givaudan Ibérica te fàbrica a Sant Celoni) va patir un incendi que va provocar una emissió de dioxines sobre la població dels voltants. A Barcelona (província) hi ha unes 100 fàbriques afectades per aquesta directiva. |
|
De fet, des de el 2000, fent una senzilla busca a internet, es poden detectar 22 accidents amb núvol tòxic (segurament son més), des de l’incendi d’ETISA al Vallès Oriental fins el més recent l’agost passat a Granollers, sols 2 d’aquest 22 incidents son en empreses SEVESO, el d’UQUIFA a Lliçà de Vall el 2005 i el de SIMAR a Igualada el 2015 (60.000 confinats) queda clar que la directiva Seveso es queda curta davant la realitat.
Així, seguint la política del simulacre per fingir que l’estat i les corporacions es preocupen per els humans, i no sols dels beneficis i de la dominació, s’han efectuat recentment alguns simulacres, els primers, sols amb alerta telefònica per SMS, van estar centrats, sobretot, en riscos meteorològics sense concretar (pluges, vents...), però la Gene ha tirat endavant un calendari de simulacres lligats al risc químic, no se'n feien des de abans de la pandèmia. En aquests simulacres a més dels missatges telefònics s’afegeix l’acústic de la xarxa de sirenes d’alerta química, aquestes sirenes no son massa conegudes, son uns trastos curiosos que podem trobar per les nostres ciutats.
La idea és que en el moment de sentir la sirena, els afectats es confinin a casa dins d’una “bombolla” (us sona el terme confinament?), podeu llegir les “recomanacions per fer una bombolla” a https://interior.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/en-cas-de-risc-quimi/ o millor encara el vídeo https://www.youtube.com/watch?v=NfnLYNvqhU0 .
El 20 de setembre es va fer la prova (telefonia i sirenes) al Sector Químic de Tarragona i Terres de l’Ebre, el 18 d’octubre el Vallés Oriental (inclòs el polígon químic de la Tordera) Bages, Berguedà i a Les (Aran). El 15 de novembre es farà el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, és d’aquest darrer simulacre de que volem parlar, els altres dos son igual d’importants i el risc és enorme però ja s’han fet, podeu avaluar-ne la situació mirant els links (http://negreverd.blogspot.com/2020/01/laccident-de-la-petroquimica-de.ht , http://negreverd.blogspot.com/2016/07/la-nocivitat-de-la-civilitzacio_25 ).
Les instruccions ens diuen que en sentir la sirena ens confinem a casa, a la feina, a l’escola i si estem al carrer que ens confinem en qualsevol edifici accessible, podem dir doncs que en l’espai abastat per les sirenes el risc ES ALT, i que, malgrat les zones d’intervenció (veure mapa) siguin més petites, el raonable és considerar que en la realitat es superposen (les zones d’intervenció son on les conseqüències dels accidents produeixen un nivell de danys que justifica l’aplicació de mesures d’autoprotecció). Com es pot veure l’abast de les sirenes cobreix pràcticament tot Sant Boi i bona part de Santa Coloma de Cervelló, tot el Prat, bona part de St. Joan Despí, de Cornellà i de l’Hospitalet, també la totalitat de Sant Andreu de la Barca, de Sant Feliu, de Martorell i d’Abrera, aproximadament 400.000... persones o més.
Els focus més rellevant son els dos que maneguen clor, a Sant Joan Despí les instal·lacions de la Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle de l’Aigua (AGBAR majoritària) i a Martorell l’antiga SOLVAY que ara s’anomena INOVYN.
A més d’aquest dos hi ha multitud de focus:
1.- Un situat al voltant de la línia fèrria a l'aeroport, entre el riu Llobregat i Mercabarna (BASF, INNOSPEC, COVESTRO, COPLOSA i CROMOGENIA) aquests focus «amenacen» el sud de Bellvitge i l’est del Prat (la Zona de la carretera de la Marina).
2.-Al polígon Industrial Pratenc a l’esquerra del riu (NOBEL COATING, ACHROMA, INDUKERN) que «amenaça» sobretot els espais naturals del Delta.
3.-El moll d’inflamables del Port de Barcelona que és un espai molt complex, el podeu consultar a https://malclima.blackblogs.org/2023/05/31/la-nocivitat-dels-ports-mes-e/ .
4.-A la part alta del Delta tenim les empreses situades als polígons al costat del riu (BASF, ARCHROMA i LAINCO de Castellbisbal) afectant sobretot Castellbisbal i Sant Andreu de la Barca.
5.-Per sobre de martorell tenim KAO Corporation a Olesa de Montserrat.
6.-A Terrassa al voltant de LAMIRSA al nord del polígon de Can Parellada.
De tota manera, al Mapa de Protecció Civil de la Generalitat, podeu consultar els establiments Seveso, les sirenes i les zones d’intervenció i alerta... i més coses a prop d’on viviu o d’on teniu algun interès https://pcivil.icgc.cat/pcivil/v2/index.html#41.55115,1.8333,4z, també pot ser interessant consultar el document del PLASEQCAT https://interior.gencat.cat/web/.content/home/030_arees_dactuacio/protec .
Les empreses SEVESO trastegen molts productes, molts d’ells nocius (casi tots d’una manera o altra): el clor, l’hidrat d’hidracina, Sulfat de dimetil...
Podem prendre un exemple, el di-isocianat de toluè (https://www.ilo.org/dyn/icsc/showcard.display?p_lang=es&p_card_id=0339&p ) que és, com es pot veure a la fitxa del ILO (International Labour Organisation) és un compost molt dolent i sospitós de ser cancerigen, s’utilitza a QUIMIDROGA i a TERQUIMSA del Port de Barcelona, a BASF de Castellbisbal i a CROMOGENIA i COVESTRO de Barcelona.
Un exemple, el cas de l’Hospitalet.
D’aquest municipi es disposa del Manual d’Actuació Risc Químic al web de l’ajuntament, aquest manual forma part del Pla de Protecció Civil (http://www.l-h.cat/utils/obreFitxer.aspx?qjHwBuBaqazC6ub9IuFRAyBReKJDzDQ ), en aquest document hi ha una taula on es valoren els possibles accidents (per grau de gravetat).
Com tots els municipis de la zona esta afectat per les instal·lacions d’AGBAR a St. Joan Despí (Clor), la ETAP del Llobregat és (igual que INOVYN, l’antiga SOLVAY, de Martorell que també manega amb clor) el principal focus de risc immediat, encara que no del de llarg termini.
La empresa Seveso més propera a la zona densament habitada (barri del Centre d’Hospitalet i l’Almeda de Cornellà) és “Barcelonesa de Drogas”, a cavall entre Cornellà i Hospitalet. Barcelonesa trafica a l’engròs amb productes químics usats com matèria primera per altres industries entre ells l’amoníac i el clorhídric, encara que en cas d’accident hi han molts altres components nocius, tòxics i teratògens...
Barcelonesa de Drogas està situada a 370 metres de l’escola Martinet, a 238 de l’escola bressol Guirigall i a 375 de la residència de la tercera edat ACURAT, tota la documentació de Protecció Civil els considera població vulnerable, però n’hi han més (escola Dolors Almeda, Col·legi Alpes, Mercè Rodoreda…, bressols Arc de Sant martí i Dimoni Cucarell…).
Quan sentis les sirenes o rebis el missatge de proteccio civil… que vol dir?.
Vol dir que el sistema tecnoindustrial t’amenaça, amenaça la teva vida, la dels teus parents, amics i veïns, amenaça el poc que queda del mon natural.
Vol dir que ens hem de donar per assabentats que el sistema de classes, la explotació i la dominació seran permanents i que el capitalisme, els estats i la devastació han de perdurar.
Ens fan saber que no hi ha on fugir, que a tot arreu les fàbriques, les carreteres, els ferrocarrils, les centrals energètiques, les presons de tota mena... el ciment i la dissort ens atraparan...
L’administració i les empreses ens fan saber tot això, i si no ens agrada... (que no ens agrada!!) hem de buscar-nos eines per combatre'ls, unes eines que no portin dins la llavor del sistema que volem enderrocar. |
Mira també:
https://t.me/Terraillibertat |
This work is in the public domain |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more