Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: ecologia
L’ampliació de l’Aeroport de Barcelona, un pas més en la devastació del delta del Llobregat.
02 mar 2023
1.-Català
2.-Castellano

1.-Sobre les pistes de l’aeroport de Barcelona i la insostenibilitat del capitalisme.
El capital i l’Estat (Generalitat inclosa) tenen un projecte per Barcelona, un projecte que és de fet únic, un sol projecte, encara que es barallin (o fingeixin barallar-se cara a la galeria) per motius polític/electorals o per qui es queda el tros més gran del pastis.
El projecte és únic: seguir devastant la zona (el poc que no ha estat devastat) i, si ara la industrialització ja no dona per tant (la producció industrial, l’explotació laboral i la seva nocivitat s’ha desplaçat a d’altres països), l’activitat del capital es desplaça cap el sector terciari de serveis (sobretot turístic, alguns el consideren el quart).
En aquest sector tan la terra com els treballadors i la natura que inclou, passen a ser mercaderies. El ser mercaderia no preserva de la devastació sinó que la agreuja, necessita infraestructures (hotels, comunicacions...) i, el que no es devastat directament es banalitza i es converteix en parc temàtic paisatgístic.
Aquest és el cas del tema de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, que darrerament ha revifat, amb el pacte de govern per els pressupostos i el reguitzell de propostes que ha generat.
Les propostes i amenaces de proposta de les que es te noticies son bàsicament 3 (encara que des de Foment del Treball diuen que en tenen 9):

1.-La primera és un misteri, la està elaborant una comissió creada per la patronal Foment del Treball (els creadors del pistolerisme antisindical dels anys 20 del segle passat), https://www.foment.com/es/constitucion-comision-ampliacion-aeropuerto-ba/ en aquest enllaç podreu veure la composició de la comissió.
La Comissió està presidida per el president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (els amos del ciment, significatiu...) i 24 vocals. Els vocals representen tots els aspectes del capitalisme local, el mateix Foment, l’altre altra gran patronal, la CECOT, del Gremi d’Hotels, Turisme de Barcelona (consorci promogut per l’Ajuntament i el sector hoteler), la Cambra de Comerç, l’IESE... i la coartada ambientalista d’en Jordi Sargatal, exdirector del Parc dels Aiguamolls, actualment directiu d’una empresa turística. Aquestes propostes son un misteri, (diuen que inclou un nou aeroport a Vilafranca ?!), ja que no es presentarà fins finals de primavera o principis d’estiu, però està clar que tindrà un biaix turístic i d’obres públiques.
2.-La més recent, la d’un grup de popes acadèmics reunits al volant de la Universitat Pompeu Fabra i el Col·legi d’Economistes, amb la participació estela de l’ex conseller Mas Colell, professor de la UPF i autor de la política neoliberal (inclosa la privatització de la sanitat) dels governs d’Artur Mas (2010-2016), en aquesta projecte la coartada ambiental la dona Joandomènec Ros, excatedratic d’ecologia de la UB i expresident de l’Institut d’Estudis Catalans. És una proposta de ciment com es pot veure a aquest vídeo publicitari https://www.youtube.com/watch?v=koG6RDxkjhk. D’alguna manera el grup promotor de la proposta està vinculat amb la comissió de Foment del Treball, ja que comparteix alguns membres.
3.-La proposta d’AENA d’ampliació, va ser rebutjada, però comptava amb el recolzament de l’Estat i de JuntsxC (llavors en el govern), consisteix bàsicament en allargar la tercera pista 500m. Cal, però afegir més de 300 metres de senyalització, com es pot veure a la figura anexa, això suposa anar “de facto” més enllà de la llacuna de la Ricarda (https://www.youtube.com/watch?v=08Lu_vGRFf8 ).
El projecte d’AENA te variants propostes per diverses persones i entitats, mirant d’esgarrapar metres per els dos extrems de la tercera pista (350 m cap la Ricarda, 100 m cap el Remolar...), el problema és que està encaixada entre les llacunes de la Ricarda i el Remolar i no hi a molt que rascar.

Val a dir que les tres proposen desviar milers de passatgers a Girona i Reus (de Lleida no en diuen res), concretament la segona, la de la pista sobre el mar, proposa desviar 9 milions de passatgers. Si tenim en compte que el 2022 entre Reus i Girona van donar servei a un milió de viatgers, podem veure com es trasllada el problema a un altra lloc (típic de Barcelona). Quin serà l’impacte de multiplicar per 10 els vols a aquest dos aeroports?.
El desviament de vols a aeroports “perifèrics” porta com resultat la construcció de nous trams d’AVE o d’altres trens ràpids, un nou pas en la devastació del territori.
En resum podem dir que aquestes 3 propostes estaran fetes per acontentar a l’empresariat, especialment el d’obres públiques (milers de milions en la construcció) i el del turisme (incrementar en molt els més de 40 milions de viatgers al Prat), els dos sectors que, ara per ara, tiren del carro econòmic, així es segueix amb el desenvolupament basat en coses com el Mobile World Congress, la Fira Audiovisual, la Copa Amèrica o, fins i tot, el projecte de gasoducte d’hidrogen..
El focus està posat en el transport de passatgers, però no cal oblidar el creixement del transport de mercaderies. A Barcelona es mouen més de 130.000 tones, amb un valor estimat d’uns 7.000 milions d’euros. Les empreses cargueres que lideren el transport a Barcelona son ara mateix DHL, Amazon Air i UPS... que s’expandeixen a lloms del creixement del devastador e-comerç.
Hi ha una quarta opció que és la que proposen les plataformes i organitzacions “opositores” basades en el sostenibilisme o, les més radicals i “conseqüents”, en el decreixement. Son opcions que no es concreten massa, son com una hidra amb mols caps, per exemple ningú te mol clar que és el “turisme sostenible” que mols igualen al “turisme de qualitat”. De fet tot el que sigui “sostenir” o “decréixer” dins del sistema ve a ser continuar amb la dominació i la devastació.
El mon de les plataformes és un mon confús, on es troben paradoxes de que en la lluita contra la gentrificació s’igualen aquells que s’oposen als pisos turístics amb aquells que no volen un institut a prop perquè pensen que això fa baixar el preu de les seves propietats... Tenen també el problema de la mediatització des de instàncies polítiques (governs de tota mena, estatal, autonòmic, municipal...), partits i corporacions econòmiques que a través de subvencions acaben reorientant, aturant, posant sordina i fins i tot eliminant qualsevol dissidència.
Sens dubte dins els moviments contra les grans infraestructures hi ha persones i grups molt vàlids amb els que es pot confluir, però vigilant que l’interruptor de les reivindicacions no estigui en mans de ningú i que l’agenda no sigui marcada per els interessos d’una facció de l’estat i del capital.
El problema no és un aeroport ni nou ni més gran, el problema no és la destrucció d’un espai natural per escàs i vulnerable que sigui, el problema no son les emissions i el no acomplir els compromisos de Paris (que per altra part no ens allunyen de la “catàstrofe” climàtica), el problema no és que el turisme massiu gentrifiqui les ciutats i ens expulsi vers la perifèria... el problema és el capitalisme devastador i els estats.
No es poden trobar alternatives dins del sistema actual perquè totes son falses. Potenciar aeroports petits (més ecosostenibles??) o connexions entre ells en AVE o qualsevol altra via “eficient” o “sostenible” és en el millor dels cassos una bajanada i en el pitjor un engany premeditat per perpetuar un sistema de dominació i devastació. S’ha d’aturar qualsevol mena d’ampliació!.

Aeroports? Ni al Prat, ni a Reus ni a Riudellots de la Selva.
Ni Hard Rock’s ni Autopistes.
Aixequem les pistes d’aterratge, les autopistes, les vies dels AVE’s... i renaturalitzem l’espai!!
Contra la devastació de la terra per el capitalisme extractivista!!

**********************
2.-Acerca de las pistas del aeropuerto de Barcelona y la insostenibilidad del capitalismo.

El capital y el Estado (Generalitat incluida) tienen un proyecto para Barcelona, un proyecto que es de hecho único, un solo proyecto, aunque se peleen (o finjan pelearse frente a la galería) por motivos político/electorales o por quien se queda el pedazo más grande del pastel.
El proyecto es único: seguir devastando la zona (lo poco que no ha sido devastado) y, si ahora la industrialización ya no da por tanto (la producción industrial, la explotación laboral y su nocividad se ha desplazado a otros países), la actividad del capital se desplaza hacia el sector terciario de servicios (sobre todo turístico, algunos lo consideran el cuarto).
En este sector, tanto la tierra como los trabajadores y la naturaleza que incluye, pasan a ser mercancías. El ser mercancía no preserva de la devastación sino que la agrava, necesita infraestructuras (hoteles, comunicaciones...) y, lo que no se devastado directamente se banaliza y se convierte en parque temático paisajístico.
Éste es el caso del tema de la ampliación del aeropuerto de Barcelona, que últimamente se ha reavivado, con el pacto de gobierno por los presupuestos y la retahíla de propuestas que ha generado.
Las propuestas y amenazas de propuesta de las que se tiene noticias son básicamente 3 (aunque desde Foment del Treball dicen que tienen 9):

1.-La primera es un misterio, la está elaborando una comisión creada por la patronal Foment del Treball (los creadores del pistolerismo antisindical de los años 20 del siglo pasado), https://www.foment.com/es/constitucion-comision -ampliacion-aeropuerto-barcelona/ , en este enlace podrás ver la composición de la comisión.
La Comisión está presidida por el presidente de la Cámara de Contratistas de Obras de Cataluña (los dueños del cemento, significativo...) y 24 vocales. Los vocales representan todos los aspectos del capitalismo local, el propio Fomento, la otro gran patronal, la CECOT, el Gremio de Hoteles, Turismo de Barcelona (consorcio promovido por el Ayuntamiento y el sector hotelero), la Cámara de Comercio , el IESE... y la coartada ambientalista de Jordi Sargatal, ex director del “Parc dels Aiguamolls”, actualmente directivo de una empresa turística. Estas propuestas son un misterio (dicen que incluye un nuevo aeropuerto en Vilafranca ?!), ya que no se presentará hasta finales de primavera o principios de verano, pero está claro que tendrá un sesgo turístico y de obras públicas.

2.-La más reciente, la de un grupo de popes académicos reunidos alrededor de la Universidad Pompeu Fabra y el Colegio de Economistas, con la participación estelar del ex conseller Mas Colell, profesor de la UPF y autor de la política neoliberal (incluida la privatización de la sanidad) de los gobiernos de Artur Mas (2010-2016), en este proyecto la coartada ambiental la da Joandomènec Ros, ex catedrático de ecología de la UB y expresidente del Institut d’Estudis Catalans. Es una propuesta de cemento como puede verse en este vídeo publicitario https://www.youtube.com/watch?v=koG6RDxkjhk . De alguna manera el grupo promotor de la propuesta está vinculado con la comisión de Foment del Treball, ya que comparte algunos miembros.
3.-La propuesta de AENA de ampliación, fue rechazada, pero contaba con el apoyo del Estado y de JuntsxC (entonces en el gobierno), consiste básicamente en alargar la tercera pista 500m. Sin embargo, hay que añadir más de 300 metros de señalización, como se puede ver en la figura anexa, esto supone ir “de facto” más allá de la laguna de la Ricarda (https://www.youtube.com/watch?v= 08Lu_vGRFf8 ).
El proyecto de AENA tiene variantes propuestas por varias personas y entidades, tratando de arañar metros por los dos extremos de la tercera pista (350 m hacia la Ricarda, 100 m hacia el Remolar...), el problema es que está encajada entre las lagunas de la Ricarda y el Remolar y no hay mucho que rascar.

Cabe decir que las tres proponen desviar a miles de pasajeros a Girona y Reus (de Lleida no dicen nada), concretamente la segunda, la de la pista sobre el mar, propone desviar 9 millones de pasajeros. Si tenemos en cuenta que en 2022 entre Reus y Girona dieron servicio a un millón de viajeros, podemos ver cómo se traslada el problema a otro sitio (típico de Barcelona). ¿Cuál será el impacto de multiplicar por 10 los vuelos en estos dos aeropuertos?
El desvío de vuelos a aeropuertos “periféricos” trae como resultado la construcción de nuevos tramos de AVE o de otros trenes rápidos, un nuevo paso en la devastación del territorio.
En resumen podemos decir que estas 3 propuestas estarán hechas para contentar al empresariado, especialmente el de obras públicas (miles de millones en la construcción) y el del turismo (incrementar en mucho los más de 40 millones de viajeros en El Prat), los dos sectores que, por ahora, tiran del carro económico, así se sigue con el desarrollo basado en cosas como Mobile World Congress, Feria Audiovisual, Copa América o, incluso, el proyecto de gasoducto de hidrógeno. .
El foco está puesto en el transporte de pasajeros, pero no es necesario olvidar el crecimiento del transporte de mercancías. En Barcelona se mueven más de 130.000 toneladas con un valor estimado de unos 7.000 millones de euros. Las empresas cargueras que lideran el transporte en Barcelona son ahora mismo DHL, Amazon Air y UPS... que se expanden a lomos del crecimiento del devastador e-comercio.
Existe una cuarta opción que es la que proponen las plataformas y organizaciones “opositoras” basadas en el sostenibilismo o, las más radicales y “consecuentes”, en el decrecimiento. Son opciones que no se concretan demasiado, son como una hidra con muchas cabezas, por ejemplo nadie tiene muy claro que es el “turismo sostenible” que mucho igualan al “turismo de calidad”. De hecho, todo lo que sea “sostener” o “decrecer” dentro del sistema viene a ser continuar con la dominación y la devastación.
El mundo de las plataformas es un mundo confuso, donde se encuentran paradojas de que en la lucha contra la gentrificación se igualan aquéllos que se oponen a los pisos turísticos con aquellos que no quieren un instituto cerca porque piensan que esto hace bajar el precio de sus propiedades... Tienen también el problema de la mediatización desde instancias políticas (gobiernos de todo tipo, estatal, autonómico, municipal...), partidos y corporaciones económicas que a través de subvenciones acaban reorientando, deteniendo, poniendo sordina e incluso eliminando cualquier disidencia.
Sin duda dentro de los movimientos contra las grandes infraestructuras hay personas y grupos muy válidos con los que se puede confluir, pero vigilando que el interruptor de las reivindicaciones no esté en manos de nadie y que la agenda no sea marcada por los intereses de una facción del estado y del capital.
El problema no es un aeropuerto ni nuevo ni más grande, el problema no es la destrucción de un espacio natural por escaso y vulnerable que sea, el problema no son las emisiones y el no cumplir los compromisos de París (que por otra parte no nos alejan de la “catástrofe” climática), el problema no es que el turismo masivo gentrifique las ciudades y nos expulse hacia la periferia... el problema es el capitalismo devastador y los estados.
No se pueden encontrar alternativas dentro del sistema actual porque todas son falsas. Potenciar aeropuertos pequeños (¿más ecosostenibles??) o conexiones entre ellos en AVE o cualquier otra vía “eficiente” o “sostenible” es en el mejor de los casos una tontería y en el peor un engaño premeditado para perpetuar un sistema de dominación y devastación. Hay que detener cualquier tipo de ampliación!

¿Aeropuertos? Ni en El Prat, ni en Reus ni en Riudellots de la Selva.
Ni Hard Rock's ni Autopistas.
Levantemos las pistas de aterrizaje, las autopistas, las vías de los AVE's... y renaturalizemos el espacio!!
¡Contra la devastación de la tierra por el capitalismo extractivista!!

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: L’ampliació de l’Aeroport de Barcelona, un pas més en la devastació del delta del Llobregat.
02 mar 2023
Y así en todas las provincias catalanas, destruyendo lo que puedan, ya no hay limites ya que estamos en guerra. Todxs contra todxs. La locura humana ya ni es frenable. Somos idiotizadxs y asi bien controlables, casi todas las personas.
Los del traje roban y juzgan como siempre, mientras su sistema asesino llamado 'Democracia'
se va a la mierda y la gente sufre de las crisis
económicas y sociales, ellos siguen con sus ganancias y viven de 'puta madre'!
Donde está la rabia? Donde se han escondido las piedras y botellas lanzadas a los uniformados en
las manifestaciones? Donde están los murales, carteles y pintadas? Las barricadas?
Todo aquello 'de antes' está escondido en los 'móviles', la sustitución de realidades vividos sin aparatos de alta tecnología ahora están convertidos en 'eventos' virtuales, casi como un museo para recordarse del pasado, eh?
Bueno, es hora de despertar para mucha gente joven
que deberían elegir si realmente quieren una vida burguesa aburrida a cambio de su esclavitud de por vida o si quieren una vida interesante y conocer el mundo real viajando con mochila y por tierra sin mirar pantallas ni escaparates. Buscar la aventura es vivir de verdad sin saber como y cuando regreses.
Sindicato Sindicat