Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Festes de Gràcia. El Macroesdeveniment que mata el barri.
08 ago 2022
S'acosten les Festes de Gràcia i amb elles s'aprofundeix en la massificació, turistització i gentrificació del barri.
FG2022-01.jpg
FESTES DE GRÀCIA
El Macroesdeveniment Que Mata El Barri

El subtítol és provocador a propòsit. Les festes de Gràcia neixen com festes de barri i, per tant, tenen un component popular molt gran. La festa no seria possible sense les comissions i les guarnidores que la tiren endavant a canvi de res, són un moment de trobada i construcció de comunitat. Un moment en què tot l'entramat associatiu del barri brilla i demostra tot el seu potencial.

Tot això és veritat, però no és tota la veritat. Tothom que conegui el barri ha vist el que està passant amb les festes durant els últims anys, com la massificació i la turistització se les estan menjant. Milions de persones recorren els carrers de Gràcia alhora que multitud de veïnes marxen per escapar d'unes festes que ja no senten seves. Gràcia compleix el seu paper de barri cool i bohemi de festa, el bar de Barcelona, fent la seva part en la construcció de la marca BCN. Les festes tenen un component destructiu, de destrucció de la mateixa comunitat que les construeix.

Són una contradicció en si mateix, potenciant i destruint el barri. Els mateixos valors que s'utilitzen per vendre el barri són destruïts pels processos de gentrificació i elitització. No és la primera edició que espais de festa són gestionats per empreses privades, però aquest any hem vist com aquesta gestió privada avança i conquereix nous espais com la plaça del Sol. Quan falta perquè la festa es privatitzi i surti de les mans de les veïnes? L'autogestió xoca amb la massificació, quan gestionar la festa se sent com una feina és normal que les veïnes es retirin i entrin les empreses privades.

Després de tota aquesta crítica molta gent es preguntarà quina és la proposta, quina és l'alternativa. La transformació de la festa va lligada a la transformació del barri, és alhora causa i conseqüència de la gentrificació que vivim. Hi ha mesures que es podrien prendre com acabar amb la publicitat, revisar les pautes de les subvencions o canviar el dia de l'entrega de premis per evitar la massificació del carrer guanyador. Tot això, però, només són pedaços. Combatre aquest model de festes exigeix combatre aquest model de barri, de ciutat i, definitivament, aquest sistema en què vivim.

Parlant clar, la defensa de les festes, la defensa del barri, implica combatre el capitalisme que ens assetja. Combatre els pisos de luxe, els pisos turístics, els hotels i el mateix concepte de la propietat privada. Les festes són, com hem vist, una gran contradicció en si mateixes. Aprofundim en aquesta contradicció, portem el conflicte a les festes i més enllà, al dia a dia del barri. Arrenca els cartells de les immobiliàries, trenca-li el pany al pis turístic de l'escala, no consumeixis a la barra de plaça del Sol, punxa-li les rodes al Porsche de la cantonada, ves als desnonaments, recolza a les veïnes, construeix comunitat i, com diu la cançó i si tens l'ocasió, fot-li foc a l'hotel de la plaça del Sol.

Per un barri conflictiu i per unes festes verdaderament populars!
cartellantifestes.jpg

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat