Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
Ho diu fins i tot la UOC: Les metadades, l'arma silenciosa en un conflicte bèl·lic
18 mar 2022
El perill de fer servir Telegram i WhatsApp: tot el que fan els seus usuaris es pot fer servir contra ells.
"La guerra no avisa, com estem veient. I no ens importa la nostra privacitat en aplicacions de xarxes socials fins no que ens adonem de les conseqüències". Quelic Berga, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC i expert en metadades, adverteix davant l'actual conflicte bèl·lic que enfronta Rússia amb Ucraïna sobre la importància de protegir la nostra privacitat.

"Si t'has d'enfrontar a un judici, el jutge o el fiscal poden demanar a WhatsApp o a qualsevol altra aplicació que proporcioni tota la informació que té de tu; s'indica a la lletra petita d'aquelles condicions d'ús que acceptem sense llegir", explica Berga. "I en un estat de guerra com el que es viu a Rússia i Ucraïna, part de la informació emesa des de qualsevol aplicació pot quedar sota la jurisdicció del país", afegeix. D'altra banda, també hi ha la propaganda política que circula constantment tant a WhatsApp com a Telegram i que acaba influint en els processos electorals."

(...)

EL GRAN ERROR DE L'ARTICLE DE LA UOC: Recomanar Signal

De forma encertada Quelic Berga recomana utilitzar aplicacions de codi obert (no parla encara de programari lliure), però la única alternativa que proposa (Signal) no resol el problema fonamental: Que hi ha una sola entitat (empresa, fundació, etc.) que centralistza les comunicacions, i per tant les autoritats de l'Estat tenen a qui demanar les metadades i comunicacions.

No és així quan LA XARXA és un protocol neutral, amb el qual cadascú utilitza la seva aplicació preferida, funcionen els serveis descentralitzats i cada node es costeja la infraestructura que vol:
És el cas de la xarxa XMPP/Jabber o la xarxa Tox, que funciona amb programari lliure per a totes les parts (usuari i servei), crees el compte amb qui vols, i no estàs obligada a associar el teu compte a la identitat d'un telèfon.

Un dels pilars de la llibertat és l'autogestió.
Mira també:
https://www.uoc.edu/portal/ca/news/actualitat/2022/063-metadades-guerra-ucraina.html
https://es.wikipedia.org/wiki/XMPP

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ho diu fins i tot la UOC: Les metadades, l'arma silenciosa en un conflicte bèl·lic
23 mar 2022
Oye!, si hasta lo dice la UOC...
Sindicat Terrassa