Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder : criminalització i repressió : mitjans i manipulació
Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
comunicat de kaosenlared.net
Kaosenlared.net vol mostrar la seva solidaritat amb el poble treballador de Castellar del Vallès, amb els ciutadans agredits i amb les persones que des de les seves institucions democràtiques volem posar punt i final a la violència dels grups feixistes.

Com fa temps diem, al Vallès Occidental ens cal actuar contra el feixisme i totes les seves formes i manifestacions. Ens cal una acció decidida per part de la ciutadania, dels moviments socials i dels representants democràtics a les institucions comarcals.
Els moviments socials, la societat civil i les forces polítiques d’esuqrres i progresistes de la comarca representades als consistoris dels diferents ajuntaments, en general ens hem de posicionar clarament contra aquestes actuacions dels grups feixistes i dels seus col·laboradors.

Els ciutadans i els moviments socials exigim a les autoritats democràtiques un condemna de les actuacions de les FSE en aquest cas i en casos similars produïts a la nostra comarca. La democràcia esdevé una entelèquia quan els que realment som demòcrates ens creuen de braços davant d’aquestes situacions o miren cap un altra lloc, ara a la nostra comarca hi ha gent que està posant en perill la convivència en democràcia, la realitat ens demana a tots i totes la responsabilitat d’intervenir, denunciant, actuant i mostrant que al nostre país i als nostres carrers aquestes gent no hi te cabuda i que les forces que els representen han d’ésser condemnats política i legalment.

Les autoritats triades pels ciutadans deuen esbrinar quines persones estan darrera d’aquest fets, que organitzacions donen aixopluc a agressions com aquestes o les patides al nostre barri de Ca N’Anglada (també va ser un grup d’un centenar de feixistes), en definitiva, com ja deien fa temps, no són accions aïllades, com vàrem dir a alguns responsables polítics del nostre ajuntament (Terrassa). No, aquestes són accions coordinades, organitzades i executades de forma centralitzada per persones que estan vulnerant els mes elements drets democràtics de tots y totes les persones del Vallès.

Les autoritats que s’anomenen democràtiques d’esquerres i de progrés, no deuen ni poden mantenir-se per més temps inactives, cal una acció coordinada i un desemmascarament d’aquestes persones i organitzacions i porta-les davant la justícia. Per nosaltres aquesta democràcia es limitada i la nostra confiança en la justícia també, però malgrat tot creiem que a Catalunya encara es pot demanar a les forces polítiques d’esquerres un exemple de dignitat en la seva lluita contra la violència feixista i contra els abusos de les FSE.

La societat civil i els moviments socials hem realitzat la nostra funció de forma autònoma i continuarem les accions de denuncia i pressió que considerem necessàries part tal de defensar els valors de la convivència democràtica i alhora hem d’ésser la garantia de que les forces d’esquerres i democràtiques institucionals o no, es prenen aquest tema d’una forma seriosa i que estan realitzant totes les accions per solucionar aquest problema i esborrar del nostre país aquestes actituds i a aquestes forces polítiques feixistes i criminals.
Mira també:
http://www.kaosenlared.net
http://www.kaosenlared.net/enlaces.html

Comentaris

Re: Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
LA POLICIA ha de demostrar autoritat, però ha de tenir vista per distingir entre víctimes i culpables. Pegar primer i després preguntar és tan greu com pensar que tothom és bo. I el mal existeix.

ERRORS QUE MATEN


JOAN BARRIL

Tot el que és humà està subjecte a un possible error. Forma part de l'espècie. El que és greu és quan determinats sectors professionals de la humanitat pretenen que l'error no tingui res a veure amb ells. Científics, historiadors i polítics no estan lliures de l'error, però, al negar-lo, acaben portant la societat cap a situacions absurdes. Errors judicials, periodístics o policials comporten una seqüela de víctimes, però poques vegades s'admet l'error en aquells àmbits. I quan és així, sol ser massa tard.
En una setmana s'han publicat a la nostra premsa tres actuacions policials que voregen l'error. Al mateix temps es deuen haver omès actes i gestos policials que honren aquesta professió i que demostren el valor i l'abnegació de la majoria dels seus membres. El mateix passa amb els jutges. Cada dia tenen lloc milers de judicis, però només els errors judicials surten a la llum. La diferència està en el fet que els jutges poden demorar la seva sentència si tenen dubtes, mentre que la policia ha d'actuar amb poques directrius i sotmesa a una pressió personal molt fàcil de criticar, però al mateix temps molt difícil de compartir pels ciutadans. A la policia s'hi recorre sempre per demanar ajuda enfront de la violència, perquè és a aquest estament policial al qual la societat ha atorgat el monopoli de la violència defensiva. Però quan la policia s'equivoca d'objectiu i pega abans de preguntar, després és una cosa que deixa un comprensible malestar en el contribuent.
Fa uns dies, l'alcalde de Castellar del Vallès va demanar ajuda a la Delegació del Govern. Uns skins van agredir els seus veïns durant la festa major. L'ajuda va arribar. Però els testimonis que han sortit per la televisió ferits per la càrrega policial no lluïen pas precisament una estètica skin. A vegades passen aquestes coses. Un té una aixeta que goteja o una taca d'humitat al sostre. S'avisa el lampista, se'l sent picar, soldar i patir i, al cap d'un parell de dies, l'aixeta que gotejava ja és un riu i la taca del sostre és una cascada. El mateix passa a vegades amb l'acció de la policia, al no distingir els ciutadans que demanen la seva ajuda dels ciutadans que es mereixen ser detinguts. La mateixa setmana de Castellar del Vallès l'Exèrcit nord-americà --la gran policia del món-- va estar disparant durant una hora contra uns policies iraquians als quals havien entrenat els instructors nord-americans. Van morir 12 persones per aquesta mania de disparar abans de mirar. O potser per una cosa pitjor: per la sensació d'impunitat dels més forts i per la falta d'instruccions dels seus comandaments. Aquest és el problema de la força cega. Com a cega que és carrega contra els uns i contra els altres. Els esvalotadors triomfen i les víctimes són dues vegades víctimes.
A l'altra punta d'Europa, una policia perplexa com la sueca declara que no té cap pista de l'assassí que es va acarnissar amb la ministra d'Exteriors Anna Lindh. Mostra una fotografia del presumpte assassí i gairebé li ve a dir que es posi en contacte amb ells. És un error per omissió. Però almenys la policia sueca diu la veritat i està disposada a corregir el seu mètode.
Re: Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
La policia investigarà a Castellar després de 3 anys de denúncies

SOS Racisme adverteix sobre el poder d'organització dels grups neonazis del Vallès, que vincula amb el Moviment Social Republicà

L.N. / F.C.
BARCELONA / MADRID

La delegació del govern central a Catalunya es va comprometre ahir a desemmascarar els grups neonazis arrelats al Vallès Occidental que estan darrera dels incidents de Castellar. Els fets arrenquen dijous passat, quan un centenar d'ultres amb estètica skin van carregar contra els assistents a un concert organitzat amb motiu de la Diada i van continuar dos dies més, coincidint amb la festa major del municipi. Un compromís que arriba després de tres anys de denúncies. I és que els incidents protagonitzats per caps rapats no són cap novetat ni a Castellar ni a la resta de la comarca.
Ja a l'octubre del 2001, els veïns de Castellar van denunciar l'augment de pintades de caràcter feixista i de les agressions, moltes vegades silenciades per por de represàlies, que aleshores protagonitzaven un grup d'unes 40 persones, que s'acostumaven a trobar darrere de l'església de la població, si bé la preocupació al poble venia de temps enrere. En aquell moment, l'Ajuntament de Castellar va decidir incrementar la vigilància policial, especialment els caps de setmana. El problema, però, ha anat augmentant i, segons informava ahir TV3, en els últims dos anys s'han obert més de 70 diligències policials contra skins ultres per agressions o alteracions de l'ordre públic.


Establir connexions
En la reunió d'ahir amb l'alcalde de Castellar del Vallès, Lluís Corominas; la delegada del govern central a Catalunya, Susanna Bouis, es va comprometre a enviar més reforços de la policia judicial per "determinar qui està darrere dels fets i establir possibles connexions dels grups neonazis", segons va explicar Corominas. En aquest sentit, Bouis va avançar que les investigacions podrien derivar en pròximes detencions. La delegada també va anunciar l'arribada de més efectius per garantir la seguretat al municipi. Precisament, la policia local va detenir un home d'estètica skin ahir a la matinada en un dels controls establerts a la població.
Des de SOS Racisme, Josep Guardiola alerta que els fets de Castellar no són aïllats i demostren que els ultres "s'estan organitzant cada cop més a través d'Internet, la seva gran arma, i d'algunes discoteques de Manresa o Sabadell". Tot i que a l'hivern també actuen, els grups neonazis són especialment actius durant l'època de festes majors, que "acostumen a utilitzar per anar a la caça de l'independentista o de l'immigrant". Segons Guardiola, als aldarulls de Castellar, a més d'haver-hi ultres de la població, també s'hi van desplaçar skins de Sabadell, Terrassa i, fins i tot, de Manresa i Sant Vicenç de Castellet. El que demostra, segons SOS Racisme, que darrere d'aquests fets hi ha "una trama" que té el Moviment Social Republicà (MSR) com un dels protagonistes. Aquesta organització, que té un local de reunió al barri sabadellenc de Torreguitart, es va presentar a les últimes eleccions municipals de Sabadell "i molts dels ultres que participen als disturbis hi pertanyen".
Durant la reunió, que també va comptar amb la presència del cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Barcelona, Jaume Sansó, Corominas va demanar explicacions per la càrrega del cos armat davant la baralla de dissabte a la nit per considerar-la "indiscriminada", ja que va lesionar persones que "no tenien res a veure" amb els grups neonazis. Bouis, però, no es va pronunciar sobre aquesta qüestió.


Cap investigació interna
Des de la direcció del cos armat a Madrid, un portaveu va explicar a l'AVUI que no hi ha previst obrir cap tipus d'investigació interna. "No n'hi ha per a tant, perquè les intervencions han estat del tot normals. La policia local no se'n sortia, ens va demanar ajuda i vam evitar que anés a més; tant senzill com això". Dins d'aquesta normalitat en l'actuació policial, aquest portaveu va afirmar que l'assumpte, a Catalunya, "s'ha magnificat volent fer creure que la Guàrdia Civil, al ser un cos estatal, protegeix els caps rapats".
Re: Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
És evident la connivència existent entre les forces repressives -que a Catalunya tenen un caràcter de forces d'ocupació- i els grupúsculs feixistes. Uns fan la feina bruta i els altres els protegeixen i hi posen els cops de porra i les pilotes de goma.

L'estratègia de l'Estat és doble : per un cantó atemorir a determinats sectors de la població, okupes, immigrants i tot tipus de catalanistes, en especial independentistes. La major part dels locals d'ERC, Casals Independentistes, cases okupades de Barcelona i rodalies han estat agredides en aquests darrers anys per l'espanyolisme nazi. També locals d'ICV i membres d'EUiA.

D'altra banda, crear incidents que "justifiquin" la presència de forces policials, les noticies als diaris de tot l'Estat sobre la "crispació" existent a Catalunya, creada, ja se sap, per aquests horrorosos nacionalismes ...tots menys el seu, és clar. En definitiva, intenten reproduir de forma artificial l'estratègia de la tensió que tan bons rèdits els hi està donant a Euskal-Herria.

Aplicant les legislacions "anti-terroristes" vigents, caldria exigir la disolució del PP per no condemnar aquesta "kale borroka" feixista emparada, si és que no fomentada, per la Julita Valdecasas, i així mateix disoldre la Guàrdia Ziví per col.laboració amb els violents.

Ara ens diuen que volen investigar els fets. De debó? Doncs que comencin per les casernes dels torturadors de la guàrdia ''civil'' i per la Jefatura de Via Laietana. Allí trobaran totes les connexions nazis que vulguin.

Mentre han estat incapaços de detenir a 100 nazis que els tenien a l'abast de la mà, s'han afanyat a detenir 6 anarquistes a Barcelona.

Llibertat anarquistes detinguts i expulsió de les forces d'ocupació i grups nazis de Catalunya.
Re: Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
Jo no les anomenaría forces d'ocupació, sino millor forces de repressió de l'estat espanyol al servei de les seves estratègies de crispació catalana per obtenir-hi la justificació de fer demagogia i reprimir encara més
Re: Cal aturar les agressions feixistes a la nostra comarca
16 set 2003
Manifest de la cassolada a Castellar del Vallès
by veinat de Castellar 16 set 2003
Manifest redactat pels convocants de la cassolada que hi haurà a Castellar avui dimarts a les 22h a la Plaça Major “Contra la violència feixista i les agressions policials�.

MANIFEST DE REBUIG A LA VIOLÈNCIA FEIXISTA I
A LES AGRESSIONS POLICIALS

 Davant els greus incidents viscuts a Castellar del Vallès la darrera setmana, manfestem que:
- contràriament al que ha sortit a alguns mitjans de comunicació, la causa dels incidents ha estat un grup violent d’ideologia feixista que s’ha enfrontat al públic assistent als actes festius i a la gent del carrer.
- els efectius de la Guàrdia Civil, lluny d’assegurar la seguretat ciutadana, han actuat igualment com a agressors de la ciutadania, colpejant brutalment, disparant pilotes de goma, tirant gasos lacrimògens, ferint i detenint a persones del poble totalment alienes a qualsevol acte violent. Alhora han actuat com a protectors del grup feixista evidenciant la complicitat amb aquest.
- les agressions viscudes aquests darrers dies no són fets aïllats, sinó que responen a l’explosió d’un problema latent a Castellar i comarca causat per grups feixistes i neo-nazis organitzats, les conseqüències del qual patim des de fa varis anys sense que des dels poders públics s’hagi volgut reconèixer la seva magnitud i menys solucionar.

Per tot això demanem:
- La dimissió i disculpes públiques de la Delegada del Govern Susana Bouis per l’actuació de la Guàrdia Civil els dies 12 i 13 de setembre.
- La dimissió i disculpes públiques del cap de la Guàrdia Civil de Castellar pels fets del dia 12 de setembre i per la passivitat davant les agressions dels grups feixistes que hi ha hagut en els últims anys.
- Que s’investiguin les relacions i les complicitats entre els cossos policials i els grups feixistes.
- Explicacions públiques per part del cap de la policia municipal per la passivitat i incapacitat de controlar la situació que va mostrar el cos de policia local.
- Reconeixement, per part de l’ajuntament, de la manca, fins ara, de voluntat política per resoldre aquest problema. Com a exemples:
- Ineficàcia de les polítiques de prevenció social, si és que n’hi ha hagut.
- Incapacitat de garantir la seguretat ciutadana.
- Escàs seguiment de les agressions i insuficient suport a les víctimes.
- Replantejament de les polítiques municipals sobre aquest afer que incloguin processos de participació ciutadana i la col·laboració amb les entitats del poble.

Com a ciutadans de Castellar del Vallès mostrem el nostre rebuig envers el feixisme i a tots aquells qui el recolzen, essent conscients de l’esforç col·lectiu que cal per trencar el cercle de por creat i recuperar els carrers i els espais que els feixistes s’han apropiat, ja que l’única manera de fer front al feixisme és que tot Castellar es posicioni i prengui aquesta lluita com a pròpia. La nostra llibertat i dignitat en depenen.
Donem les gràcies a totes aquelles persones de fora del poble que ens han vingut a donar suport entenent que el feixisme és un problema que ens afecta a tots i totes. Volem mostrar també la nostra satisfacció pel comportament cívic, pacífic i exemplar de la ciutadania castellarenca davant els greus esdeveniments que hem hagut de patir.
Plataforma de veïns i veïnes
Castellar del Vallès, 16 de setembre de 2003
Sindicat Terrassa