Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comunicat judici del cas "Banc Sorpresa"
18 jun 2021
Comunicat sobre el judici, la sentència i el recurs que han ficat.
comunicatjudici.pdf
comunicatjudici.pdf (213,08 KiB)
COMUNICAT SOBRE EL JUDICI DEL “BANC SORPRESA”

El passat 17 de març del 2021 es va celebrar el judici en contra de lxs cinc COMPANYXS
encausadxs per la reokupació del Banc Expropiat del 4 de juny del 2016, pel qual s'imputava a
aquestes persones amb diferents delictes (usurpació, danys, resistència greu a l'autoritat i lesions). Aquest judici s'havia suspès unes quantes vegades per diferents motius: l'absència d'algunx imputadx, la falta de proves presentades, per la covid i per valorar les ofertes de pactes de conformitat.

Al judici el propietari del local –l'especulador Manuel Bravo Solano– va declarar que el dia de
l'okupació va ser avisat per l'empresa d'alarmes i va anar a posar la denúncia. Els Mossos
d'Esquadra van declarar que les imputadxs s'havien tancat a dins del local, que en general van
manifestar poca col·laboració amb els agents i que dues persones s'havien enganxat a un bidó de
fabricació complexa i sense voluntat de sortir-ne. Per això van haver de treballar en condicions
perilloses per la seva salut (falta d'oxigen), confirmades per les declaracions dels treballadors del servei d’emergències mèdiques. Les companyxs embidonadxs es van defensar argumentant una
acció de protesta i de suport al Banc Expropiat i declarant no poder desenganxar-se voluntàriament
del bidó perquè hi portaven moltes hores enganxadxs i tenien el braç cansat, amb la qual cosa no podien accionar el mosquetó. Les altrxs tres imputadxs van declarar no ser autorxs del forat per accedir al Banc, ni d'altres danys i que s'havien tancat dins del local per donar suport a les companyxs embidonadxs i per evitar exposar-se a la policia.

SENTÈNCIA DEL JUTJAT PENAL 25 DE KARCELONA

La sentència del judici ABSOL LXS ENCAUSADXS DE TOTS ELS DELICTES. Aquesta sentència es basa en la presumpció d’innocència i la valoració de la prova.

Dita sentència absol lxs cinc companyxs del delicte de danys donada la falta absoluta de prova i testimonis que acreditin l'autoria de l'obertura de les planxes metàl·liques per accedir a l'interior del local d'algunx d'ellxs.

Absol també a lxs cinc del delicte d'usurpació donat que tampoc queda acreditat que lxs encausadxs tinguessin la intenció de romandre dins el local de manera estable, si no que era un acte de protesta.

Pel que fa al delicte de resistència greu a l'autoritat, pel qual s'imputava a lxs dues companyxs embidonadxs, no queda acreditat que aquestxs poguessin alliberar-se amb un simple moviment accionant el mosquetó que les anclava al tub. Tampoc queda provat que ellxs haguessin fabricat el bidó o participat en la fabricació. De la mateixa manera, tampoc no queda provat que poguessin sortir-ne de manera voluntària i es neguessin a alliberar-se per tal de dificultar les tasques dels agents de policia.

Lligat a l'absolució del delicte de resistència greu a l'autoritat, s'absol a lxs dues companyxs dels tres delictes de lesions als Mossos d’Esquadra. La sentència diu que una absolució comporta l'altra,ja que no es poden atribuir les possibles conseqüències que van sofrir els agents per haver-se vist en la necessitat de treballar durant cinc hores en un espai tancat i amb diferents eines. No existeix simptomatologia d’intoxicació, se’ls va subministrar oxigen únicament a mode de prevenció i van
estar en observació unes hores.

Estàvem esperant que la sentència fos FERMA per fer-la pública, però donat que la Generalitat ha
posat un RECURS D'APEL·LACIÓ, que serà l'Audiència Provincial qui resoldrà, i que aquest tràmit pot trigar entre dos i tres mesos, hem decidit compartir els fets fins aquí.

Aquest recurs interpel·la només l'absolució de lxs dues companyxs acusadxs de resistència greu a
l'autoritat i dels tres delictes de lesions, donat que la Generalitat és la part defensora dels Mossos d’Esquadra i considera que no s'ha fet una valoració adequada de la prova per manca de racionalitat en la motivació o, dit d’altra manera, no li ha agradat com va transcórrer el judici i ni la sentència que n’ha sortit.

Volem celebrar-ho amb totxs lxs companyxs que vàreu donar suport i en seguiu donant en totes les
causes antirepressives al llarg d’aquest anys de lluita. Considerem que una absolució total d’aquests delictes en els fets que van ocórrer durant aquelles setmanes s'han de celebrar i també que hem de compartir l'experiència d'aquests anys pel compromís polític que tenim amb el nostre entorn. És així que des de l'assemblea d'encausadxs del Banc Expropiat tenim total disponibilitat a compartir la sentència i trobar-nos amb els col·lectius o grups que així ho vulguin.

Pel que fa a la celebració, esperarem a saber quina és la decisió de l'Audiència Provincial sobre el recurs, esperant que la resolució sigui per segon cop una ABSOLUCIÓ TOTAL.

SEGUIM JUNTXS. RESISTIM JUNTXS!!!
Mira també:
http://bancexpropiatgracia.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat