Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal
taxa tobin
12 set 2003
La Ã?ndia favorable a la Taxa Tobin i la reforma del sistema financer mundial.
�ndia proposa una taxa a les transaccions en divises. El primer ministre de l'�ndia, Vajpayee, demana una taxa sobre les transaccions en moneda estrangera per a protegir les economies dels països menys desenvolupats. Atal Behari Vapayee diu que els especuladors dels mercats monetaris van precipitar les recents crisis financeres de Mèxic, sud-est asiàtic, Brasil i Argentina.

"Crec que és (la taxa) una reforma per a la qual ja ha arribat el moment", va dir la vigília de la simera dels 114 països del MNA (Moviment dels No Alineats) a Malàisia. "Combina en una sola i efectiva mesura un instrument per a protegir les economies dèbils de la volatilitat del capital, reforçar la confiança dels inversors mitjançant l'estabilitat dels mercats de capital i generar valuosos recursos per al desenvolupament".

El desaparegut James Tobin, premi Nobel d'economia, va ser el primer que va proposar una taxa als especuladors en divises, que des d'aleshores s'anomena taxa Tobin. Mr. Vajpayee va dir que una estimació recent indicava que "fins i tot una taxa simbòlica de tan sols un quart per cent podria generar recursos de l'ordre de 300.000 milions $".També va dir que era urgent la "reforma i reordenació" del sistema financer global, que està esbiaixat a favor dels països desenvolupats, per prevenir una forta disrupció de les economies dels països en desenvolupament.

El creixement econòmic dels països MNA va ser menor als anys 90 que als 70, amb ingressos personals més baixos i un atur creixent, va dir. El MNA agrupa dos terços de totes les nacions del món -principalment d'Àsia, Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica Llatina -que aporten al voltant del 20% del creixement econòmic global. El MNA es va formar durant la guerra freda com una alternativa als blocs de poder de l'Est i de l'Oest.



ELS PARADISOS FISCALS: ALGUNES CLAUS BÀSIQUES

Avui en dia els paradisos fiscals es desenvolupen especialment a través dels bancs estrangers. La seva expansió troba el seu origen en la internacionalització de les societats que buscaven en principi obrir nous mercats, després localitzar algunes de les seves activitats en països amb mà d'obra barata. A continuació aquests grups internacionals distribueixen les seves filials d'acord amb els requeriments fiscals. Però les disparitats fiscals no són suficients per a qualificar a un país de paradís fiscal. És necessari tot un entorn.

Els anglesos i els nord-americans són els seus majors usuaris i estan en l'origen de gran part d'ells, perquè els seus objectius són, sens dubte, maximitzar els seus beneficis. Això els condueix a practicar gairebé sistemàticament l'evasió fiscal, sobretot quan operen fora del seu país.

Els grups francesos són més tímids en aquest aspecte pot ser que per falta d'experiència, mentre que a Espanya, els bancs i grans grups financers transnacionals han arrencat en els últims anys amb gran força en aquest camp.

Però mesurar i comparar quant recorren els contribuents d'un país als paradisos fiscals resulta, per la seva naturalesa, molt delicat. Està clar que la discreció és la primera condició de l'usuari. Els mètodes per a evadir al fisc utilitzant els paradisos fiscals són molt variats, encara que hi ha alguns esquemes clàssics que són adoptats normalment. Tal és el cas de l'ús de societats interposades, els preus de transferència i les convencions fiscals internacionals.


CRITERIS PER A CARACTERITZAR UN PARADÃ?S FISCAL

En general s'admet que els arguments que duen a qualificar un país com paradís fiscal són:

1. IMPOSTOS BAIXOS O INEXISTENTS

I això per diverses raons: perquè la quantitat i el poder adquisitiu dels seus habitants no donaria una recaptació significativa, perquè directament pretenen atreure capitals estrangers per aquesta via o unes altres.

2. EXISTÈNCIA DEL SECRET COMERCIAL I BANCARI

Aquesta circumstància és comú a tots els paradisos fiscals i fins i tot, en alguns d'ells, és delicte penal la revelació de dades dels inversors o clients de les entitats financeres.

3. UN MÃ?NIM D'ESTABILITAT POLÃ?TICA I ECONÃ’MICA

En alguns casos això es deu a la seva dependència d'altra potència (Mònaco de França, Gibraltar o Illa de Man de Gran Bretanya, etc.), en uns altres, els països són estables per si mateixos (Suïssa, Holanda, Luxemburg). La inestabilitat política és un eficaç antídot per a l'arribada de capitals, com va passar a Líban, considerada la Suïssa Àrab fins el començament de la Guerra Civil.

4. MONEDA I CONTROL DE CANVIS

La moneda ha de ser estable, convertible fàcilment a altres divises i preferentment lligada a una moneda forta. El control de canvis ha de ser lax o inexistent, per a facilitar l'entrada i sortida de capitals amb total llibertat i celeritat.

5. INFRAESTRUCTURA DESENVOLUPADA EN ASPECTES FONAMENTALS

Tals com:

- Mitjans de comunicació moderns (telecomunicacions, línies aèries, etc.)

- Infrastructura social suficient per a acollir als expatriats, com hospitals, mitjans de transport intern, allotjaments dignes, però també financera (bancs) i jurídica (advocats, notaris) solvant.

- Autopromoció, ja que, per als països receptors d'aquests capitals, aquesta és una via fàcil i relativament estable d'aconseguir ingressos per al país, pel que tracten de donar-se a conèixer com paradisos per a atreure capital, davant a l'empipament (fictici) dels dirigents dels països occidentals que sofreixen la sagnia.

6. PES DEL SECTOR BANCARI

En la majoria dels paradisos fiscals, el pes del sector bancari és superior a l'habitual, amb facilitats per a les operacions "offshore"; i diferenciació entre les operacions bancàries residents de les no residents, que són afavorides amb baixes o nules taxes en les operacions de canvi. Per altre costat, la majoria dels grans bancs europeus i americans estan presents, bé directament amb sucursals o per mitjà de filials interposades que afavoreixen l'opacitat i el secret bancari, acceptant-se sense fer preguntes, en molts casos, maletes plenes de diners.

7. EXISTÈNCIA DE TRACTATS FISCALS

En molts casos, l'existència de tractats fiscals entre les potències "protectores" i paradisos fiscals afins o amb els quals hi ha acords especials respecte al tractament dels "holdings" o altres variants és la modalitat emprada. Per exemple, Holanda té tractats especials amb les Antilles Holandeses, França els té amb Luxemburg, Mònaco, Polinèsia, etc.

8. VARIETAT D'ELECCIÓ SEGONS LA MODALITAT

Per a aquest tema cal diferenciar entre persones físiques i jurídiques.

En el primer cas, factors com la facilitat per a residir física o fiscalment o naturalitzar-se, poden ser un aspecte important.

Per a les societats, el tipus d'activitat li durà a un lloc o un altre segons les modalitats de cada paradís fiscal. Per exemple, per a un holding, pot ser interessant Suïssa, Luxemburg o Holanda, mentre que les companyies d'assegurances o els bancs captius preferiran segurament Bermudes i una naviliera preferirà Libèria, Panamà, Hondures, Xipre o Jersei, etc.. Tot això, evidentment, d'acord amb les facilitats específiques per als negocis concrets, encara que sempre amb l'objectiu bàsic de l'evasió d'impostos.


PER QUÈ COMBATRE ELS PARADISOS FISCALS?

L'impost va néixer com un mitjà per a destinar una part de la riquesa sorgida de l'activitat econòmica al sosteniment de la ciutat. Lluny de reduir els beneficis de l'activitat humana és una condició del desenvolupament social sempre que els ciutadans assumeixin la seva administració i el seu control.

És segurament possible discutir la forma de calcular els impostos i l'elecció de la possible destinació del recaptat. Però eludir els impostos ja sigui per mitjans legals, semilegals o il·legals, està contra l'interès general.

Les quantitats que eludeixen al fisc sol aprofiten a alguns privilegiats, ja siguin individus o empreses, que s'aprofiten així dels rèdits de la producció. Aquestes riqueses que no circulen i que no comparteixen més que entre si, no produeixen efectes positius sobre el conjunt de la població.

Els paradisos fiscals permeten als particulars i a les empreses confiscar a nivell planetari la part de riqueses de les quals deurien participar la resta dels ciutadans. En els estats que es troben localitzades les societats matrius, produeixen majors dèficits pressupostaris, augmenten els interessos del deute públic, la reducció dels serveis públics, etc. Les pèrdues ocasionades als tresors estatals, es calculen (per a França) en 2 bilions de francs a les quals s'agreguen el frau i l'evasió fiscal (uns altres 200.000 milions de francs anuals). De manera que són sempre els ciutadans qui deuen compensar aquestes pèrdues sofrint cada dia majors manques i pobresa. És a ells a qui se'ls furta.

L'ús d'un paradís fiscal té un impacte econòmic no sol per al contribuent usuari sinó també per al país d'on procedeixen els capitals.

Si bé l'existència dels paradisos fiscals és actualment legal des del punt de vista de la legislació internacional, constitueixen un dels més importants aspectes de la criminalitat financera. Es tracta a més d'immensos rentadors de diners procedent d'activitats il·legals: tràfics, prostitució, etc.

Combatre els paradisos fiscals és un acte cívic de transcendental importància que tan només requereix elementals principis morals.

Posar-se en contra dels paradisos fiscals és indisociable del qüestionar el secret bancari, que no només en ells es practica.


PER QUÈ TEMEN LES TRANSACCIONS LA TRANSPARÈNCIA?

Perquè els béns que no poden justificar la seva procedència no són més que el producte d'activitats deshonestes, sovint inserides en l'economia legal gràcies al desenvolupament de la circulació de les finances internacionals.

Es deuria deuria engegar un principi de justícia internacional per a així lluitar eficaçment contra la corrupció, el tràfic de tot tipus (armes, persones,...), la prostitució, activitats totes elles protegides pel secret bancari, reivindicat pels banquers en nom de la deontologia.

I no obstant això és més aviat la transparència la qual deuria formar part de la deontologia.

Els jutges que actuen en negocis de criminalitat financera ramificats en diversos països deuen desenvolupar les seves investigacions el més ràpidament possible perquè aquestes transaccions són rapidisimes. Les seves competències deuen poder ser exercides fora del territori que pertanyen. Totes les barreres i especialment les del secret bancari deuen ser eliminades perquè puguin actuar realment contra la criminalitat financera.

Devem per tant donar suport als magistrats europeus que van signar la Crida de Ginebra amb l'objecte de poder interpel·lar als poders públics en tal sentit (Alternatives econòmiques, abril de 1999).


PER QUÈ EXISTEIXEN ELS PARADISOS FISCALS?

El problema de l'existència i de la tolerància dels paradisos fiscals és eminentment polític.

El món de les finances es troba sovint íntimament lligat al de la política. És absolutament cert en aquest cas i el seu tractament per part dels governs constitueix un problema molt complicat: primer enfront dels seus conciutadans perquè nombroses empreses nacionals i internacionals, dirigents d'aquestes empreses, personalitats polítiques, celebritats de l'esport i de l'espectacle resideixen o usen els serveis dels paradisos financers; després, enfront dels altres governs, perquè els països més rics allotgen o manegen econòmica i políticament aquests països de "règims fiscals privilegiats" , per exemple, a França, Mònaco i Andorra, entre altres, a Gran Bretanya: Irlanda, la illa de Man i Gibraltar, en els estats Units, Bahames, Bermudes, etc., a Àsia i en el mitjà orient: Líban, Macao, Singapur, Hong Kong, les illes Marshall, etc. Per tant, quin govern voldria iniciar el debat?

És curiós que quan se li planteja això als nostres governants sempre són els altres països els quals no volen discutir-lo.

Encara no posant en dubte la bona fe i la bona voluntat de qui manegen les decisions, les diferències en els punts de vista polítics són evidents.

Es pot considerar, en efecte, que els paradisos fiscals formen part del joc de la mundialització financera i que no obstaculitzen el millorament de les condicions de vida del planeta. Es pot pensar també,, com en ATTAC, que els quals aprofiten aquests paradisos formen part integrant de la criminalitat financera i participen en l'agravament de la misèria en el món.

"Des del punt de vista lògic el total dels intercanvis internacionals deuria equilibrar-se: és a dir uns venen, uns altres compren i recíprocament. No obstant això entre 1989 i 1998, 1 bilió de dòlars es van fer fum en els comptes del planeta. Però sens dubte no en els paradisos bancaris i fiscals. És cert que aquestes maniobres no són només imputables a les organitzacions mafioses, però ningú sap com explicar l'existència d'aquest forat negre en l'economia mundial, ni tampoc per què es va tornar tan voraç a partir dels anys 80. A menys que es vinculin l'explosió de les finances especulatives i la corba paral·lela del potenciament mafiós i la gran corrupció a un fenomen provocat per la gran desregulació mundial iniciada en aquesta època. Aquest forat negre d'un bilió de dòlars en deu anys posa en evidència l'enorme acostament produït entre l'economia criminal i l'economia legal, degut especialment al desenvolupament dels paradisos bancaris i fiscals", segons escriu Jean de Maillard en "Un Monde sans loi" (edicions Stock).

Els paradisos fiscals existeixen perquè els usen uns pocs privilegiats, la resta de la població compensa el seu pes financer. "Es parla de prop de 500.000 milions de dòlars", segons un estudi de l'oficina de Control de Drogues i Prevenció del Crim (ODCCP) per a l'ONU, que mostra que "Es considera que la meitat dels fluixos dels capitals internacionals passen o resideixen en llocs poc freqüentats; segons les estimacions , entre 2.2 i 3 bilions de francs de fons il·lícits per any contra 510.000 milions de fa 10 anys" (diari "Alternatives economiques", abril de 1999).

En defensa dels paradisos fiscals existeixen alguns arguments:

- D'entrada, els privilegis acordats a residents estrangers permeten atreure cabdals i en conseqüència desenvolupar-se als països pobres. En els fets les elits els aprofiten però és molt dubtós que siguin igualment profitosos per a la resta de la població. A més Mònaco, Suïssa, Hong Kong estan molt lluny de ser països pobres i molts uns altres estan igualment lluny de ser països en vies de desenvolupament... En fi, ¿privilegiar alguns països, afeblint a uns altres és per ventura la millor i l'única solució?

- Altre argument és el rebuig a la ingerència en els negocis de tercers països. L'experiència ens indica que aquest principi, va néixer en i va ser ràpidament enterrat per les nacions més poderoses (la guerra del Golf, l'assumpte de les riqueses confiscades als jueus pels nazis i salvaguardades en Suïssa,...). Les sumes escamotejades a la solidaritat internacional i la participació dels paradisos fiscals en la gran criminalitat (blanqueig de diners desviat dels fons públics, diners procedent del tràfic de drogues, de la prostitució en general i dels nens en particular, etc.) ¿no són raons suficients per a la intervenció internacional?

- Un tercer argument consisteix a dir que un estat no pot reaccionar individualment enfront d'aquest problema. ¿No podria per ventura interpel·lar a la comunitat internacional i impulsar una reacció concertada?

En fi i com es va esmentar anteriorment, se'ns diu que els altres països rebutgen aquesta discussió. Com tots els governs diuen el mateix, això acaba per ser cert: el problema no ha estat abordat mai ni en la Unió Europea ni en l'O.N.U. (estalvi enfront dels problemes del blanqueig de diners, però encara en aquest cas les mesures adoptades són insuficients).

La situació sembla encara més bloquejada en les institucions internacionals, les quals no permeten actuar concretament contra els paradisos fiscals a causa del seu propi funcionament i la complicitat d'alguns dels seus membres. En l'U.E.. les decisions en matèria fiscal deuen ser preses per unanimitat, el que significa que qualsevol membre té sobre les propostes dret a veto (es parla per altra banda del "síndrome de Luxemburgo"). Sabent que Luxemburg i Holanda són membres i que França i Anglaterra protegeixen diversos paradisos fiscals ¿ com es podria avançar en aquest tema?. A nivell mundial, l'Organització de les Nacions Unides és coneguda per la seua parcialitat i els seus drets a veto. No pot intervenir. Aborda els problemes pel seu costat més escabrós, el del blanqueig del diners de la droga i la prostitució.

Lamentablement, el de l'evasió fiscal roman tabú.
Mira també:
http://www.andorra.indymedia.org
http://www.local.attac.org/pais-valencia/Valencia/Campanya%20TTi%20PF/paradisosfisca...

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: taxa tobin
12 set 2003
Importante. Muy importante. A ver si los grandes países de verdad se unen para organizar un nuevo Bandung. Una nueva Tercera Vía de los pobres para frenar el sistema retributivo asesino del Banco Mundial.

¡¡¡Cultura, Paz, Pan y Democracia, sin el BM-FMI!!!!

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: taxa tobin
12 set 2003
ABAJO LA TASA TOBIN.

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: taxa tobin
18 set 2003
abajo la tasa tobin?

Es suposa que aquesta taxa es possaria per disminuir l'efecte de l'especulació. Això és dolent?
Sindicato Sindicat