Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Diumenge 2, 19h: Cinefòrum, "La Lengua de las Mariposas" de Jose L. Cuerda
29 gen 2020
La lengua de las mariposas és una pel·lícula espanyola de 1999 dirigida per José Luis Cuerda basada principalment en el relat homònim de Manuel Rivas, del volum ¿Que me queres, amor? (en gallec).
2-2-20 La lengua de las mariposas.jpg
- Diumenge 2, 19h: Cinefòrum, "La Lengua de las Mariposas" de Jose L. Cuerda, protagonitzada per Fernando Fernán Gómez. Presenta un membre del Grup de Memòria Històrica de l'Ateneu. Rafael Azcona va guanyar el premi al millor guió adaptat als premis Goya (2000).
https://www.youtube.com/watch?v=VWUzjlCtdLc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR

La pel·lícula es basa en tres relats del llibre ¿Que me queres, amor? (1996) de Manuel Rivas. Els tres relats son "A Lingua das Bolboretas", "Un saxo na néboa" i "Carmiña". El que serveix com a base de tota la pel·lícula és "A Lingua das Bolboretas" dins del qual s'insereixen els altres tres relats, el nexe d'unió dels quals serà Moncho, protagonista de "La lengua de las mariposas".

El conte de "La llengua de les papallones" de Manuel Rivas tracta sobre la relació d'un nen i el seu mestre durant els mesos previs a la revolta militar contra la Segona República que van donar principi a la guerra civil espanyola. S'obre amb la presentació del nen protagonista del conte, Moncho (Manuel Lozano), qui té por d'anar a escola, ja que l'havien espantat en dir-li que els mestres pegaven als estudiants. Moncho no vol anar a la classe perquè tem que el mestre li pegui, com era costum en l'educació repressiva de l'època. Però el seu mestre no és així. Don Gregorio utilitza el mètode d'observació com a ensenyament. Durant aquests successos, està ocorrent la guerra a Madrid, i en el conte, relaten sobre les bases polítiques del poble.

Don Gregorio li ensenya moltes coses a Moncho, principalment sobre la llibertat. Quan els nacionals revoltats al juliol de 1936 es fan amb el govern civil i militar provincial, s'emporten diversos republicans en un camió, entre els quals es troba en particular Don Gregorio. Els pares de Moncho, especialment la seva mare, exhortava al seu fill que cridés als republicans, mostrant la seva "postura" política. Van començar cridant "Rojos!, Assassins!, Anarquista!", però al final, Moncho marxa corrent darrere del camió, tirant pedres i cridant-li a Don Gregorio: "Tilonorrinco! Espiritrompa!", dues coses que Moncho va aprendre amb el seu mestre.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat