Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : criminalització i repressió : especulació i okupació
[ CAT ] STOP eviction: 04/10@Kasa Muntanya [Barcelona]
10 set 2003
Enguany estem vivint dies molt especials a l’estat espanyol: les forces de “seguretat? ens han identificat, al moviment okupa, com el centre neuràlgic del fluxe social contra la globalització neoliberal. Projectes veterans, com la Casa Encantada a Galiza, han estat objecte d’empaitament judicial i policial per encetar el seu desnonament i demolició. Qué fer? Qué dir? Només unes paraules escrites a un grafiti al proper objectiu, la Kasa de la Muntanya a Barcelona, “El feixisme avança si no lluitem?.
1399.jpg

[ GZ ]   [ FR ]  [ DE ]  [ ES ]  [ EN ]  [ CAT ]  [ EU ]   [ IT ]

ATUREM el desnonament: 04/10 @ Kasa de la Muntanya [Barcelona]

Especulació és, probablement, la paraula clau; la forma en que les transnacionals s’endinsen a la societat, comprant la nostra terra, la nostra aigua i el nostre aire: el nostre dret a viure. Pensen que els pertanyem i per aixó reprogramen les nostrse ments mitjançant els mitjans de comunicació de masses, per fer el que volen. Un pla perfecte per transformar les nostres vides en mà d’obra barata pels seus negocis d’abast mundial... amb unes poques excepcions: el moviment europeu okupa i la xarxa Indymedia.

El moviment okupa a Europa

La Casa Encantada a Galiza (al nord-oest de l’estat espanyol, damunt Portugal) és un bon exemple d’aquest “perillòs? activisme barrejat, on es barrejen els moviments socials tradicionals i el projecte GNU enfrontant-se a l’autoanomenada “globalització? que no és res més que el nou nom del vell i ben conegut feixisme.

Al 1991 vam negociar la concessió d’una vella escola abandonada en bescanvi de la reconstrucció de les seves runes i el manteniment de l’edifici per propòsits socials. Després de més de dotze anys compartint aquest espai alliberat amb el moviment social gallec (dones, infants, presons, Sida, ecologisme, Llatinoamerica, art fotogràfica, teatre alternatiu, música independent, performances i molts projectes autogestionats com una ràdio o un locutori cibernètic), en una matinada d’agost (!) arriben dos bulldozers que -sense notificació- enderroquen l’edifici.

Per qué? Com? Bé... l’edifici era part del molt gran inventari de propietats de l’Esglèsia Catòlica (enrecorda’t; Roma, Jerusalem... i Compostela) que un bon día va decidir vendre’l a un constructor per fer-hi edificis de luxe. És obvi que l’ajuntament hi tenía la seva implicació i els seus interessos perque ningú pot treballar a les 6:54 del matí sense senyalitzar-ho i amb només seguretat privada: va ser un enderrocament il.legal enmig d’un procés judicial on s’estava demostrant que a l’edifici de 200 anys d’antigüetat li calia protecció front l’especulació.

Hi havía un interés econòmic, pero també hi havía un enuig polític (nosaltres, la nostra feina diària) que va ser el que realment va atreure aquells bulldozers com abelles a la mel. Només el més recent exemple de la nostra història activista farà llum al centre de la qüestió.

Gallecs: gent autogestionada fent front a la catàstrofe

Galiza és la tercera “regió? històrica autònoma a l’estat espanyol amb Catalunya (dins l’àmbit dels Paisos Catalans) i Euskadi (dins l’àmbit d’Euskal Herria) al nord-oest de l’estat espanyol i al nord de Portugal. Són uns tres milions de persones dintre d’aquest i uns altres tres milions fora per l’emigració, especialment a sudamerica i centreeuropa. Parlem una variant de la llengua portuguesa anomenada gallec, que és la llengua llatina més antiga amb l’italià pel que ens pots considerar com irlandesos parlant portuguès. Tenim tambè molta herència celtica i la influència de milions de pelegrins que han estat benvinguts al final del Camí de Sant Jaume, la fí del món (Fisterra) per molts segles.

Com ja deus saber, el novembre del 2002 el petrolier Prestige va enfonsar-se davant de la costa de Galiza. Els “operatius de rescat? dels governs espanyol i gallec continuen navegant erràticament un vaixell trencat en el decurs d’una setmana... provocant el pitjor desastre ecològic europeu. Déu messos després ningú no sap les raons per les que el Prestige va enfonsar-se. Ovnis? Màgia? Probablement incompetència, amb seguretat l’absència de plans d’emergència... curiosament a Galiza, que és la costa més afectada del món pel que fa als vessaments de petroli -el fet és que el del Prestige va ser el cinqué vessament en pocs anys-.

Més de 50 mil persones van perdre la seva forma de vida tradicional, més de 300 mil ocells marins es creuen que van morir, com mamífers marins i molts d’altres... només perque els polítics –els estatals i els nostres- eren de vancances a molts kilómetres limitant-se a dir “no hi ha cap problema allà?.

Als primers moments crítics del vessament de petroli, només la gent del mar autoorganitzada lluita contra el txapapote amb els seus vaixells tradicionals i les seves pròpies mans. En l’absència del govern, ells (nosaltres) organitzem els milers de joves voluntaris que arriben d’arreu d’Europa, afegint-se a la solidaritat de la gent “ordinaria? de Galiza i després de Catalunya, EuskalHerria, Andalucía, Madrid i arreu de l’estat espanyol... afegint-se a la més gran manifestació de la història de Galiza, feta a Santiago de Compostela amb més de 100 mil persones exigint responsabilitats i cridant aquell lema: “NUNCA MAIS?, que significa aproximadament “MAI MÉS?. Les autopistes estaven col.lapsades, i el manifest va ser llegit dues vegades perque el final de la manifestació començava a avançar dues hores després del seu inici. Aquell manifest va ser responsable de sumar totes els esforços populars en una Plataforma Cívica que ha estat anomenada igual que el lema: “Nunca Máis?

D’ença aquell moment, tots els moviments socials i els “partits? polítics d’esquerra ;) van afegir-se a la plataforma que va ser activa a tot arreu... de Compostela vam anar a Madrid, la capital de l’estat espanyol, amb gairebé un milió de manifestants i llavors a Brussel.les demanant una Comissió d’Investigació per posar llum als “misteriosos? fets que van dur al vessament del Prestige.

L’actuació del moviment okupa

Per descomptat, també va haver-hi molta repressió. En aquests dos vídeos [ 1 ] [ 2 ] pots copsar la brutalitat de la policía espanyola al pitjor moment de la crisi. Nosaltres només deiem: "Ei polítics, aquí hi ha petroli, cal fer alguna cos? en una acció no-violenta davant del Parlament Gallec, per trencar el silenci mediàtic sobre la catàstrofe. La gent que pots veure agredida per la policía són activistes no-violents de la okupa (espai alliberat compartit) Casa Encantada que de fet va ser un dels centres més actius aquells dies.

Un altre encoratjador exemple de com va trencar-se exitòsament el silenci mediàtic va ser proporcionant les eines GNU a activistes socials sense experiència tècnica, ja que una de les nombroses activitats de la Casa Encantada era el “ciber?, on es facilitaven a la comunitat continguts alternatius i connexió gratuita a la xarxa. D’aquell espai compartit va nèixer el HackLab, inspirat en el militant squat.net i els hacklabs (laboratis de hacking) italians i de l’estat espanyols, així com el Chaos Computer Club alemany. El Hacklab va encetar un munt de projectes com el the Independent Media Center de Galiza i d’altres... estàvem molt interesats en transformar les eines de comunicació de les noves tecnologíes (GNU) en eines emprades els activistes socials sense experiència en aquestes...

...així que el HackLab esta llest quan Area Negra (Sorra Negra), un col.lectiu de mestres de secundaria, arriba a la Casa Encantada amb l’objectiu de fer servir el vessament del Prestige per ensenyar (tocant, olorant...) a la gent jove les conseqüències ecològiques d’aquesta economía no sostenible. El resultat va ser una cadena humana [moltes fotos] [vídeos] aplegant més de 75 mil estudiants vinguts d’arreu de Galiza, que definitivament van trencar el silenci mediàtic respecte la inoperància de la gestió de la tragèdia... fet! Messos després, el mateix col.lectiu va organitzar, amb eines GNU, un referèndum nacional en temps real sobre la guerra de l’Irak... el resultat per descomptat va ser un NO a la guerra a les escoles de secundària.

Potser aquests dos exemples t’ajudaràn a entendre perqué la Casa Encantada va ser desnonada i enderrocada.

*Proper objectiu: Kasa de la Muntanya (Barcelona)

La nostra tasca en el decurs d’aquells anys no va ser un missatge aïllat: és una acció local en una procès de transformació global del pensament. Pots trobar-te molts d’aquests exemples, com el barri alliberat de Christiania a Dinamarca, l’ASCII club a Amsterdam, la lluita ecològica d’Itoiz a Euskalherria... o la major manifestació del món contra la guerra de l’Irak a Barcelona... el moviment okupa contribueix molt per crear l’ambient que enceti fets semblants, com és obvi amb totes les implicacions i responsabilitats Hauràs trobat moltes coses en comú amb la teva lluita... és perque la nostra lluita és contra la mateixa cosa que vol que tú (i nosaltres) desapareixem... només perque tú *pots* pensar i decidir per voluntat pròpia i tú vols que els altres ho puguin fer. Aquesta és la raó per la que veterans, no-violents i productius projectes com la Casa Encantada a Galiza són l’objectiu de l’empaitament legal i policial per cometre el seu desnonament i enderrocament.

Qué fer? Qué dir? Només unes poques paraules escrites a un grafiti al proper objectiu, la Kasa de la Muntanya a Barcelona.

"El feixisme avança si no lluitem?

VINE!

MANIFESTACIÓ INTERNACIONAL

4 D’OCTUBRE

BARCELONA

[ GZ ]   [ FR ]  [ DE ]  [ ES ]  [ EN ]  [ CAT ]  [ EU ]   [ IT ]

Trobaràs tota la informació sobre aqueasta trobada i sobre la historia i activitats al propi centre social:

http://www.nodo50.org/kasadelamuntanya/

Mira també:
http://galiza.indymedia.org/gz/2003/09/1406.shtml

Comentaris

Debat a l'Àgora sobre el moviment "okupa"
02 oct 2003
Aquesta nit, debat a l'"Àgora": "Okupes i propietaris; qui té raó?"
A partir de les 22 h., al 33.

Moltes gràcies,
Àgora
Sindicat