|
Anàlisi :: immigració |
Nosaltres també som ciutadans catalans
|
|
per (penjat per) Antoni Ferret |
10 set 2003
|
Manifest de les entitats d'immigrants amb motiu de l'11 de Setembre |
NOSALTRES TAMBÉ SOM CIUTADANS CATALANS
Les persones immigrades que vivim a Catalunya ens sentim ciutadans de Catalunya. Amb el nostre treball aportem riquesa i benestar a Catalunya, i compartim amb els altres catalans i catalanes la tasca de construir el país.
Considerem que, perquè la nostra integració social en la societat catalana sigui una realitat, a més de la nostra voluntat (que en tenim), cal que es faci política des de les institucions per fomentar i accelerar la nostra identificació com a ciutadans de Catalunya, sobretot pel que fa a les persones que més recentment han arribat o que arribaran en un futur. I això demana, en primer lloc, que puguem sentir-nos iguals en drets i deures, tenir les mateixes oportunitats de progressar, igualtat d’oportunitats en la feina, en l’educació, en la sanitat i en la participació, inclòs el dret a escollir i ser escollit en les eleccions.
Les lleis i les normatives del Govern de l’Estat no afavoreixen aquest procés. Les noves modificacions de la Llei d’estrangeria provoquen discriminació entre ciutadans de primera i ciutadans de segona. La promulgació de lleis que únicament s’apliquen sobre immigrants extracomunitaris, com és el cas de la proposta de cessió de les dades del padró a la policia o la no-admissió a tràmit de sol·licituds d’extracomunitaris, en contra del que diu la Llei del procediment administratiu, fomenten una situació de discriminació.
Milers dels nostres compatriotes es troben en situació irregular, comdemnats a treballar en l’economia submergida, cosa que no facilita gens la nostra integració social i el nostre sentiment de pertinença.
Considerem necessària i urgent l’elaboració i la posada en marxa d’un model català d’integració. No volem unes competències que es limitin a traduir al català l’actual Llei d’estrangeria per fer la mateixa política del Govern central amb mans catalanes: volem les competències per a Catalunya per fer una política diferent, basada en la regularització real del flux de treballadors immigrants, però sobretot volem una llei que asseguri la igualtat de drets i deures.
Per la Diada de Sant Jordi vàrem presentar el manifest «Nosaltres també volem parlar en català»: el contingut d’aquest manifest encara és vàlid, però no és suficient si avui, en la Diada Nacional de Catalunya, no reivindiquem també la igualtat de drets i deures com a ciutadans i ciutadanes i expressar el nostre rebuig a qualsevol tipus de discriminació.
Fem una crida a tota la societat catalana, a les institucions catalanes i als partits polítics catalans perquè expressin amb més valentia el rebuig a les noves modificacions de la Llei d’estrangeria. Reclamem una clara, contundent i àmplia lluita contra les noves formes de discriminació. Així barrem el pas a qualsevol força política que vulgui utilitzar clixés negatius sobre la immigració amb finalitats electoralistes.
La immigració és un fet d’enriquiment, i no és un factor de tensió i trencament de la cohesió social i la convivència entre ciutadans. Amb motiu de l’11 de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya, els catalans i catalanes més recentment immigrats celebrem aquesta diada, reiterant la nostra voluntat de sentir-nos ciutadans catalans i de contribuir a la prosperitat i el progrés de Catalunya. Per això, volem participar com a ciutadans, també amb el dret de vot en les eleccions. És contradictori que ens vulguem sentir catalans, parlar en català, treballar pel benestar de la societat catalana, i al mateix temps se’ns negui el dret a la participació democràtica.
Avui recuperem la frase d’un gran sindicalista de CCOO, Cipriano Garcia, que el 1970, parlant d’una altra immigració, la immigració espanyola a Catalunya, deia: «…aquesta gran massa de treballadors immigrants ha imprès i imprimirà cada vegada més un fort impuls en el creixement i el desenvolupament de Catalunya, tot compartint les aspiracions del conjunt de la població». Catalunya ha sabut, al llarg de la seva història, ser terra d’acollida i integració. Per la nostra part volem que segueixi sent així, però no depèn només de nosaltres, sinó que és a les mans de tota la ciutadania i les seves institucions assolir-ho.
Per dur aquest missatge i voluntat més enllà d’aquest manifest amb motiu de la Diada Nacional, hem decidit d’establir una coordinació estable entre les 14 entitats d’immigrants i el sindicat CCOO, per tal d’aconseguir la igualtat de drets i deures, per sentir-nos ciutadans catalans amb igualtat d’oportunitats i amb els mateixos drets de participació. Units, combatrem tot tipus de discriminació. Avui cridem, i volem sentir tota la societat cridant: «tu i jo, amb els mateixos drets».
Barcelona, 10 de setembre de 2003 |
Re: Nosaltres també som ciutadans catalans
|
per Per la pluralitat i la llibertat |
10 set 2003
|
Aquest es un altre <b>bon</b> motiu per sortir demà al carrer, per una societat plural i lliure.
"(...)model català d’integració. No volem unes competències que es limitin a traduir al català l’actual Llei d’estrangeria per fer la mateixa política del Govern central amb mans catalanes: volem les competències per a Catalunya per fer una política diferent, basada en la regularització real del flux de treballadors immigrants, però sobretot volem una llei que asseguri la igualtat de drets i deures."
Sobretot perque molts som fills, nets i besnèts d'immigrants; com jo mateix!! |
sí, però...
|
per digue'm tiquismiquis |
10 set 2003
|
m'agrada el comunicat. m'agrada que lluitem contra la discriminació racial i per la legalitat de totes les persones. m'agrada que lluitem tot junts tb contra la discriminació lingüística i cultural de catalunya i pels nostres drets nacionals, els de tots.
No m'agrada que ho feu des de ccoo, sindicat que nega el marc català de relacions laborals. digue'm tiquismiquis... |
Re: Nosaltres també som ciutadans catalans
|
per Pere Salsench |
10 set 2003
|
t'ho dic perquè a banda de negar el marc catlà de relacions laborals, ccoo és molt més impresentable en molts altres aspectes. Un sindicat que cobra per tancar empreses a través d'EROs es mereix la nostra absoluta repulsa. Visquen les bases, mort a les elits i a les organitzacions jeràrquiques. |
Re: Nosaltres també som ciutadans catalans
|
per Lurra |
11 set 2003
|
Veo con envidia desde E.H. como varios colectivos de inmigrantes son capaces de asumir la lengua catalana como propia, sentirse catalanes y redactar este escrito para la Diada.
En la C.A.V. han tenido el acierto de encargar la materia de inmigración e integración social en el Gobierno Vasco precisamente a un inmigrante. Pero la capacidad de maniobra repecto al régimen aznarista y sus leyes de inmigración está muy limitada. Os imaginais un plante desde el Gobierno Vasco a la ley de extranjería? Sería la gota que colmaría el vaso, todos a la cárcel, GV al exilio, PNV-EA-IU ilegalizados...
Hecho de menos de todas formas una política lingüística valiente en la CAV, para conseguir una identificación de E.H. con el euskara por parte del inmigrante, por encima de folklorismos. Estaría bueno que lo que no hicieron otros inmigrantes que vinieron de otros sitios de la Península durante el siglo XX, aprender la lengua vasca, lo hicieran ahora gentes de Senegal, Marruecos o Ecuador. Pero sería bonito. |