Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Aznar i Pujol visiten Vandellòs
09 set 2003
Aznar i Pujol han visitat plegats les instal·lacions de Vandellòs per a què aquestes acullin el projecte International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER)
L'ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) és un projecte de recerca que s'està experimentant a nivell mundial per generar electricitat mitjançant la fusió nuclear. El reactor de fusió es bassa en el principi pel qual les estrelles generen energia; utilitza com a combustible el TRITI i el DEUTERI que són dos isòtops de l'Hidrogen, que es troben de forma abundant en les sals marines. Aquests elements radioactius no provocarien residus d'alta activitat, però sí una gran quantitat de residus de baixa i mitjana, amb un període mínim d'activitat de 100 anys. Aquest reactor és d'una tremenda complexitat tecnològica per les altes temperatures i pressions necessàries per a que funcioni i, a més, com totes les "tecnologies punta" d'imprevisibles conseqüències futures. Des de la invenció de la bomba d'hidrogen, als anys 50 del segle passat, s'ha considerat que la fusió era tècnicament assolible en un període curt, però han passat més de 50 anys i encara no es veu la possibilitat d'aconseguir-la.

El projecte ITER va ser impulsat al 1985 pel govern rus de Gorbaxov, i en un principi va tenir la col·laboració dels Estats Units que posteriorment el van abandonar. L'elevat cost del projecte va permetre la incorporació de Xina i el retorn posterior dels EUA, al 2002. Actualment formen part del projecte Japó, la Unió Europea, Rússia, Canadà, Xina i els EE.UU. S'han ofert quatre emplaçaments per allotjar l'ITER. El primer va ser Canadà, que el 7 de Juny de 2001 va oferir ubicar-lo a Clarington, prop de Toronto, Ontario. El 5 de Juny de 2002 s'hi van afegir oficialment tres altres ofertes: dues de la Unió Europea -una a Cadarache (França) i l'altre a Vandellòs- i una de Japó, a Rokkasho-mura, a la prefectura de Aomori.

Avui, 9 de setembre, era el torn per a què els tècnics i especialistes internacionals visitéssin les instal.lacions de la central nuclear de Vandellòs, a la comarca del Baix Camp. Avui el president del Govern espanyol, José María Aznar, i el de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, també han visitat les instal·lacions per a donar una nova embranzida a la candidatura. Fa dos dies, la Diputació de Tarragona s’hi va adherir, amb els vots favorables de CiU, PSC i PP. Mentre el govern espanyol ha demanat suport als EUA perquè Vandellòs sigui l’indret escollit, la Unió Europea ha de decidir el 23 de setembre si presenta la candidatura catalana o la de Cadarache. La candidatura europea competirà posteriorment amb les de Canadà i Japó. L´ITER tindrà un cost de 4.570 milions d'euros i una funcionalitat de vint anys. La intenció és ubicar el reactor a Vandellós I, actualment en procés de desmantellament.

El projecte ITER s'inscriu en la lògica dels models centralitzats i a gran escala de producció d'energia, reprodueix el mite (ja difós en la primera etapa de la energia nuclear de fissió) de crear un subministrament inesgotable d'energia. Tot això s'allunya de la necessitat ecològica i social d'avançar cap a un model energètic descentralitzat, que acosti els centres productors als centres de consum, utilitzant l'energia d'una forma més eficient i sostenible.
L´energia nuclear de fussió és encara una tecnologia en fase d´investigació per al seu ús potencial en generació d´electricitat. Malgrat els hipotètics ventatges de la fussió nuclear,aquesta presenta nombrosos problemes que afecten a totes les etapes de la vida operativa del reactor, sempre i quan aquest arribi a construir-se i operi en condicions mercantils algun dia. Com tota gran instal.lació industrial, la construcció de l´ITER tindria un considerable impacte ambiental en l´emplaçament escollit per a la seva ubicació, en la vida natural i en els recursos naturals de la zona.
Una vegada construit el reactor experimental (segons el projecte original el temps estimat entre l´inici de la construcció i la posada en marxa és de 96 mesos) és precís transportar els combustibles d´un mode regular,en itineraris d´entrada i sortida de les instal.lacions. Tant el deuteri com el triti s´hauran de transportar just abans de la teòrica posada en marxa del reactor. Malgrat que el deuteri és segur, el triti és un isòtop radioactiu. Durant el seu transport es poden produir fugues que no només afectarien la salut de les persones sinó també el medi ambient. Si el reactor de fussió nuclear és construís i operés adequadament,l´únic producte secundari de la pròpia reacció seria l´heli, que és un gas no perillós ni reatiu. Naturalment, tot això és teoria pura, donada l´ausència total d´experiència en reactors de fussió nuclear de tamany comercial.

El cost de l´ITER a aportar per l'estat espanyol seria de 400 milions d'euros durant els deu anys en que es calcula la seva fase de construcció, es a dir uns 40 milions d'Euros anuals. Aquest cost tan sols representa el deu per cent del cost total que hauria d'aportar el Programa Marc Europeu en cas de que aquest projecte es quedés a Europa, a Vandellós o a Cadarache.
Avui dimecres el president espanyol ha vinculat "creixement econòmic i estabilitat" a les possibilitats de Vandellòs.resident del Govern, José María Aznar, ha vinculat avui
l'estabilitat i el creixement econòmic espanyol a les possibilitats de Vandellòs I. Aznar ha visitat avui aquesta central nuclear, a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), al costat del president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el nou ministre de Ciència i Tecnologia, Juan Costa. Per la seva part, Jordi Pujol ha destacat la col·laboració entre l'Executiu autonòmic i el central per donar suport a la candidatura de Vandellòs. Pujol ha destacat en el seu discurs l'aposta per l'energia nuclear feta a Catalunya des de fa anys, fet que ha permès presentar la candidatura de Vandellòs a un projecte d'envergadura internacional. A l'acte d'avui també hi han assistit els secretaris d'Estat
d'Energia, Juan José folgado, i de Política Científica i Tecnològica, Pedro Morenés; i el president del PP i exministre de Ciència i
Tecnologia, Josep Piqué. Més ens valdria que aquesta quantitat multimilionària de diners que suposarà aquest ITER, la gastessin més sosteniblement, més sensatament i més eficaçment dedicant-la al desenvolupament de les energies netes i renovables.


ITER A VANDELLÒS ?

NO, GRÀCIES
Mira també:
http://www.ecologistesenacció.org/temes/nuclear/iter/fusio.htm

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more