Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Solidaritat amb el poble algerià! Fora Bouteflika!
10 mar 2019
El passat diumenge 3 de març, el president algerià Abdelaziz Bouteflika ha presentat la seva candidatura per a les eleccions del 18 d'abril, amb la promesa de no acabar el seu mandat, d'emprendre reformes polítiques i convocar noves eleccions en el termini d'un any.
Aquesta ha estat la resposta del règim a les multitudinàries manifestacions que hi ha hagut en tota Algèria des del passat 22 de febrer, però aquesta resposta agreuja encara més la crisi del règim que allarga un any més la seva agonia per a tenir temps a trobar un candidat de l'oligarquia que mana al país.

Bouteflika, de 82 anys, està greument malalt i es troba ingressat en un hospital suís per raons que no s'han explicat. No apareix en públic des de 2014 i en les anteriors eleccions de 2015 no va aparèixer en cap míting a causa del seu estat de salut.

Bouteflika serà el candidat del Front d'Alliberament Nacional, partit que va dirigir la guerra d'alliberament i que governa el país des de la seva independència en 1962 i és la cara visible de l'oligarquia burocràtica que dirigeix Algèria mitjançant la corrupció i l'autoritarisme. Amb l'excusa de la guerra civil, que va viure aquest país en els anys noranta en la qual van perdre la vida entre 150.000 i 200.000 persones, el règim algerià ha mantingut un estat autoritari i paternalista maquillat amb limitades llibertats democràtiques com eleccions i legalització de partits i dirigit per una oligarquia que s'ha enriquit amb els ingressos del petroli que representen el 97% de les exportacions. No obstant això, amb la caiguda dels preus del petroli i l'elevada inflació, durant els últims anys s'han produït importants mobilitzacions populars contra la política del govern però ha estat l'anunci que va fer Bouteflika el 10 de febrer que es presentava a un cinquè mandat, la gota que ha vessat el got.

Des del passat 22 de febrer, centenars de milers d'algerians i algerianes s'han manifestat en tot el país en Tizi Ouzou, Bejaia, Oren, Annaba, Constantine, Sétif i especialment a Alger on està prohibit manifestar-se des de 2001. Durant la següent setmana han continuat les mobilitzacions com els dels advocats, periodistes, sectors populars i, en particular, els joves i els estudiants de tal manera que el primer ministre va declarar que “Els ciutadans ofereixen roses als policies, i és bonic. Però record que Síria va començar també amb roses". Aquestes declaracions només van aconseguir que les manifestacions del divendres 1 de març encara fossin més massives perquè també han recordat que la primavera àrab va provocar la caiguda de diversos règims dictatorials com els de Tunísia, Líbia i Egipte i actualment assetja el règim sudanès. Les mobilitzacions, que inicialment van ser espontànies, han rebut el suport de tota l'oposició però la UGTA (Unió General de Treballadors d'Algèria), dirigida per una burocràcia sindical lligada al règim continua donant tot el seu suport a Bouteflika. El que hauria de fer la central sindical, al costat dels sindicats, és convocar una vaga general per a acabar amb aquest règim repressor.

El règim serveix per a assegurar l'hegemonia d'un clan que ha acaparat totes les riqueses del país i ha permès la cristal·lització d'una burgesia rendista sotmesa al dictat de l'imperialisme i les multinacionals, una burgesia que s'ha enriquit gràcies a la depredació de les rendes del petroli i explotant al poble treballador. Els joves, amb una taxa d'atur del 30% , es troben amb la disjuntiva de quedar-se en un país sense treball per a ells o sortir en pasteres cap a l’Estat espanyol. Aquest clan parasitari ha estat batejat com "oligarquia financera". És la base social del sistema Bouteflika i ha finançat totes les campanyes electorals anteriors.

Les protestes mostren l'enorme rebuig al règim algerià, els màxims pilars del qual són l'exèrcit i les forces de seguretat, i a l'obscurantisme de l'oligarquia que domina el país. Encara que formalment hi ha eleccions democràtiques i els partits polítics estan legalitzats, el Front d'Alliberament Nacional s'ha mantingut en el poder des de 1962 de forma ininterrompuda mantenint restringits els drets d'expressió i de manifestació i controlant amb fermesa els mitjans de comunicació tant públics com privats.

Les manifestacions populars no només mostren el seu rebuig al règim i a la seva submissió a l'imperialisme sinó que han cantat consignes de justícia social, democràcia, llibertat i igualtat. Els eslògans més corejats han estat “Bouteflika vés-te’n ja”, “Poder assassí”, “El poble vol la caiguda del règim”, “No ens detindrem”. La reacció del govern ha estat d'una banda amenaçar a la població però, per una altra, no s'ha atrevit a reprimir massivament les mobilitzacions. Fins i tot, malgrat les prohibicions, els mitjans de comunicació tant la televisió com l'agència de premsa oficial han hagut de fer-se ressò de les protestes contra el cinquè mandat de Bouteflika. Aquestes reaccions mostren els dubtes i la divisió dins del règim. Però una cosa és segura, que hi haurà un abans i un després d'aquestes manifestacions i mobilitzacions contra el 5è mandat.

Des de la Unitat Internacional dels Treballadors – Quarta Internacional (UIT-QI), saludem el camí emprès pel poble algerià que segueix el de la primavera àrab i donem tot el nostre suport a la seva lluita i a les seves reivindicacions democràtiques i socials. Fem una crida a la més àmplia solidaritat internacional perquè triomfi la mobilització popular enderrocant a Bouteflikla i al seu règim, per plenes llibertats per al poble, per eleccions lliures i democràtiques, pel dret d'autodeterminació per a la regió de Cabília i per a seguir la lluita per aconseguir que les enormes riqueses del país estiguin al servei de la classe treballadora i del poble.


Unitat Internacional dels Treballadors – Quarta internacional (UIT-QI)

8 de març de 2019

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Solidaritat amb el poble algerià! Fora Bouteflika!
11 mar 2019
Solidaridad con el pueblo catalán!!!! Fuera el gobierno de la CUP!!!! ((A)) Pd: este jodido partido político, que abraza al genocida León Trotsky, como su principal referente que hace aquí? Sera que indymedia de "independiente" tiene lo que yo de empresario jajaja.
Sindicato Sindicat