Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
04 set 2003
Ens dirigim a totes les persones que, sense tenir el català com a llengua materna, l'han adoptat com a llengua habitual. Aquesta és l'única condició per ser membre de VEU PRÒPIA, independentment de l'edat, les creences religioses o les opinions polítiques. Els nostres valors compartits són aquests:

Confiem en el futur del català, i creiem que la catalanització és una garantia fonamental de la cohesió social al nostre país. Per això volem treballar pel benestar de la nostra llengua comuna, el català. Aspirem a la plena ciutadania de tots els catalans i catalanes, i a un futur de democràcia i igualtat social per a Catalunya. Aquest és un projecte de futur en comú en el qual tots els catalans i catalanes, sense distinció d'origen, tenen el dret democràtic i el deure cívic de participar.

Rebutgem activament la catalanofòbia, i ens declarem en contra del sexisme, l'homofòbia, el racisme i la xenofòbia en totes les seves manifestacions.

Reconeixem i volem promoure el paper crucial de les dones en el procés de reestabliment de la nostra llengua comuna; volem posar el català al servei d'un projecte d'igualtat entre homes i dones.

Els nous catalanoparlants no tenim existència pública, però som molta gent. Provenim de famílies on no es parla el català i hem adoptat la llengua del país com a llengua habitual. A Catalunya, però, es fa una falsa distinció entre catalanoparlants i castellanoparlants: una distinció que no correspon a la realitat, i en la qual nosaltres no tenim lloc.

La nostra invisibilitat és un problema. Hi ha organitzacions amb interessos dubtosos que s'apropien de la nostra veu i parlen en nom nostre, sense consultar-nos. Pretenen "defensar" els nostres drets com a castellanoparlants i "protegir-nos" d'una suposada "dictadura lingüística". Molts i moltes de nosaltres estem farts de demagògia a costa nostra, i creiem que ja és hora de fer sentir la nostra veu en públic.
La vicepresidenta de Veu Pròpia, Puri Pinto, i el secretari de l'entitat, Manel Fernàndez i Domínguez, van presentar el nou butlletí informatiu de l'associació de nous catalanoparlants en un acte al districte barceloní de Nou Barris, celebrat el dimecres 4 de juny de 2003 i organitzat pel Centre Cultural Els Propis.

Durant l'acte Manel Fernàndez va exposar al públic de Nou Barris els objectius de Veu Pròpia (ser una plataforma d'expressió dels nous catalanoparlants; donar suport a les persones que estiguin en procés d'adoptar el català com a llengua habitual; fer campanya a favor del català des del punt de vista dels nous catalanoparlants), i va explicar les tasques que l'organització es proposa dur a terme en el futur immediat.

Entre aquestes, Fernàndez va destacar la difusió d'un discurs sobre la llengua que introdueixi nous accents i més matisos: «Cal començar a desfer tòpics sobre la qüestió de les llengües a Catalunya, començant per la idea que la nostra societat està dividida en castellanoparlants i catalanoparlants. Aquesta distinció és falsa», va afirmar Fernàndez, «perquè a Catalunya tothom és castellanoparlant, i després hi ha una part de la població que és bilingüe». En aquest sentit, va dir, les organitzacions que diuen defensar els drets dels castellanoparlants són hipòcrites, perquè no busquen la igualtat de drets de tota la ciutadania.

En una línia semblant, la vicepresidenta de Veu Pròpia, Puri Pinto, va plantejar alguns dels arguments que Veu Pròpia aporta al discurs favorable a la llengua catalana des del punt de vista dels nous catalanoparlants. Pinto va dir que «el futur del català està en mans dels nous catalanoparlants», i per tant és essencial que la defensa de la llengua comuna adopti el seu punt de vista: «normalment es parla de "recuperar" el català, però nosaltres no hem de recuperar cap llengua, perquè no n'hem perdut cap; més aviat, hem guanyat una llengua, i és per això que volem garantir el seu benestar futur». Segons Pinto, aquest canvi de perspectiva també ha d'estendre's a l'ensenyament de la llengua a les persones que ara arriben al país: «Cal deixar enrere el paternalisme i les actituds jeràrquiques. Quan un futur parlant està aprenent el català, no està aprenent la llengua dels professors: està aprenent una llengua que també és seva».

Pinto i Fernàndez també van presentar el butlletí informatiu de l'entitat, que apareix en doble versió impresa i electrònica. La publicació inclou articles de l'escriptor Matthew Tree sobre el futur del català; del president de Veu Pròpia, Josep-Anton Fernàndez, sobre la subordinació lingüística dels catalanoparlants; i de Francesc Amaro sobre la seva experiència personal d'adoptar la llengua del país.

Igualment, hi apareix una entrevista amb Saoka Kingolo, a càrrec de Manel Fernàndez i Francesc Amaro, on el sindicalista narra la seva arribada a Catalunya i explica el seu punt de vista sobre la llengua. El butlletí també recull notícies sobre la participació de Veu Pròpia en la Trobada d'Entitats per la Llengua Catalana (febrer de 2003) i l'entrevista que representants de l'associació van mantenir amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, el gener de 2003.

L'entitat té previst publicar el seu butlletí amb periodicitat trimestral, sempre i quan en pugui assegurar el finançament; Veu Pròpia és una organització independent i no sol·licita ni accepta subvencions de les administracions públiques.
Mira també:
http://freespace.virgin.net/veu.propia

Comentaris

Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
04 set 2003
APLAUDIMENTS
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
04 set 2003
Qué passa, que no hi ha res a dir? Es clar, és molt fàcil dir bajanades fonamentades en un no-res d'abstraccions pedants i distorsionades. Pero aixó ja és una altre cosa. Molts emigrants, fills, néts i besnets d'emigrants d'Andalusia, Galiza, Murcia, Extremadura ens sentim catalans. Senzillament. Vivim aquí, i som la prova viva i palpable de la pluralitat, la capacitat d'integració i la tolerància de la societat catalana. No és una societat perfecte, pero no ens cal tota aquesta colla de gent que no tenen ni idea del que parlen pero que pretenen dir-nos qui som i qui em de ser.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
04 set 2003
És una iniciativa que està molt bé i més tenint en compte el que dieu de certes organitzacions que molts cops s´erigeixen com a portaveus dels "castellanoparlants", intentant sembrar la divisió entre la societat. El Foro Babel, Convivència Cívica Catalana i el PP parlen molts cops en nom de tota la gent que utilitza el castellà (castellanoparlants i bilingües), quan en realitat, tenint en compte els vots del PP no són més del 10% de la població, els que opten per la dreta espanyola.
Jo sempre he parlat català a casa, encara que me mare és andalusa, quan jo vaig néixer ella ja havia après el català i és l´idioma que sempre utilitzàvem. Per tant, no crec que pugui pertànyer a akesta asssociació però la intentaré donar a conèixer.
Són bones iniciatives, i més tenint en compte com està el pati. L´altre dia vaig estar per les webs de Convivencia Cívica catalana, foro babel i basta ya...Us recomano, de la web de basta ya, un lloc on diuen "entra en la web de jarrai", web creada per elements de l´extrema dreta per què la gent creiés que era de debò. És l´únic graciós, lo altre és bastant preocupant.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
04 set 2003
Molts ja hem tingut la sort de aprendre ambdues llengues amb una certa normalitat i hem trencat les barreres dels tópics. Ara toca treballar tots junts per una Catalunya nova i pel futur del català.

Als anys 50 i 60 van venir 1 millió d'inmigrants a una Catalunya on el català estava prohibit. Catalunya va doblar la seva població. Inmigrants i autoctons van patir el franquisme i van lluitar junts contra la dictadura. Molts han volgut amplificar els conflictes, encara avui dia; però la majoria de la població ha apostat per la convivencia.

Una recomanació pels de Veu Pròpia, allunyeu de vosaltres a CiU, PSC, ERC i PP, ja sabeu que volen i com manipularan el vostre missatge.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
05 set 2003
Els conflictes dels que parles han vingut sempre del mateix cantó, De la dreta espanyola i a vegades amb l'ajut d'alguns sectors de l'esquerra espanyola, i encara en venen del mateix. Dels partits que esmentes et deixes a IC, qué potser és a qui votes? Molt bé, jo també voto a un partit d'esquerra i català. Pero no es el mateix que tú.
Un apunt
05 set 2003
Només fer una puntualització als altre comentaris. El català no es parle només a la comunitat autonoma de Catalunya. Els analisis sobre la llengua deuen partir des d'ací.

Anim amb aquesta iniciativa i a vore si algun dia tenim la sort de sentir el mateix recolzament al País Valencià.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
05 set 2003
Ara ja sabem de quin partit és en Gatmorgan. Gatmorgan, una associació és una associació i no crec que vulguin relacionar-se amb cap partit polític (ni amb IC).
NO AMAGUIS LA LLENGUA.
FES-TE RESPECTAR!
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
05 set 2003
Mireia, deixa de clasificar-me, no soc res del que tu vols que sigui.
Rectifico: no us apropeu a ningú, ni a ICV, ni a EUiA, ni als Verds-CEC, ni..., ni...
(Ja estàs contenta?)
Respecte a la ingenua afirmació de que "no es vulguin relacionar-se amb cap partit", si he fet el meu comentari ha estat perque en el passat ja he vist moltes associacions cedir sota el pes de la subvenció.
Apart et puc donar testimoni directe de "infiltrats" al moviment asociatiu provinents de les 4 forces politiques que he citat al principi, per això les he possat, perque tinc proves directes ...
Als de ICV, EUiA, els Verds-CEC, etc., també s'els troba a moltes asociacions, sobretot a les veïnals. Però mai els he vist amagar la seva militància.
A cadascú el que es seu.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
06 set 2003
Sí ja estic contenta, ja que d´"infiltrats" n´hi han de tots els colors polítics. I IC-V, a molts llocs on ha gobernat, Sabadell, El Prat, Rubí...d´esquerres de debò, en alguns temes, poc eh?
A cadascú el que és seu a IC-V també.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
12 set 2003
Vaig venir a Barcelona el 43 a estudiar a l'universitat.Em vaig casar amb un català,tinc 5 fills i 6 nets tots catalans.A pesar de ser Cántabra em sento catalana fins al fons i he estudiat tota l'historia per comprendre-ho,a pesar de ser'hi matemática. Visca Catalunya!!!
És clar que sí Isabel
13 set 2003
Si fa o no fa aqui tots/es som immigrants, fills/es de immigrants o nets/es d'immigrants...
I com es lògic la bona gent, acabem estimant el nostre entorn, el nostre barri i poble, el medi ambient, la seva gent i la seva cultura.

Com més ens ataquen, menys espai hi ha per les tonteries. I les lluites per la natura, per la cultura popular, i la justicia social, s'enforteixen les unes a les altres...

Es clar que sí Isabel,
sempre ha estat així.
I ho seguirà sent...
Malgrat alguns/es portin unes empanades mentals d'allò més espectacular.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
16 set 2003
Com a català fill d'immigrants castellans, em sento completament identificat amb els vostres plantejaments, i us felicito per aquesta iniciativa. Efectivament a Catalunya castellanoparlants som tots, i després alguns -vull pensar que la majoria- som bilingües.
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
26 set 2003
soy catalana descendiente de andaluces y no sé hablar catalán aunque lo entiendo. ni siquiera vivo en Catalunya...pero me parece magnífico que todos los que vivan en Catalunya sepan hablar catalán, y cuando digo todos, es TODOS, ya es hora de dejar de lado la lengua como arma política y tomarla simplemente como cultura, como legado, como parte de un país y de una riqueza.
Siento no haber podido escribirlo en català...
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
29 set 2003
El problema esta en que es necesaria la política para poder vivir en catalán plenamente. El catalán es nuestra lengua, la lengua de Catalunya. Una lengua del mundo en un pais del mundo, que tienen derecho a existir como cualquier otro. En eso estamos. Gràcies pel teu suport!!
Re: VEU PRÒPIA - nous catalanoparlants a favor del català
19 jun 2004
No estic d'acord, Paco. Jo sempre he pensat que condicionar l'ús i la difusió de la llengua a l'activitat política és:

1) Barrejar la cultura amb la gestió econòmica i política d'un territori, quan no tenen res a veure (molts pobles conserven gelosament la seva llengua sense necessitat de cap estat, diguin el que diguin els independentistes). L'idioma depén dels sentiments i del compromís de les persones, no de les lleis.

2) Perqué serveix d'excusa per a instrumental-litzacions partidistes de tots colors, siguin de catalanistes o d'espanyolistes. Ho sento, però sóc d'aquells que creuen més en qui habiten un país que en si aquest país té frontera, no en té o s'associa a les illes Fidji, si vol. Tinc els collons ja massa inflats pels nacionalismes i la seva demagògia.
Sindicat Terrassa