Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Disturbis a l'estat francès
13 des 2018
Després del dissabte 1 i una setmana de manifestacions arreu de l'estat, el dissabte 8 els disturbis es van repetir a diferents punts de l'estat francès.
El moviment de les armilles grogues, al qual s'han sumat les estudiants de batxillerat i altres col·lectius, s'ha convertit en un conglomerat de la contestació. El dissabte 1 els atacs a la policia, les barricades i els saquejos van ser generalitzats: es van estendre a ciutats petites com Tarba o Albi. A París l'Arc del Triomf va ser atacat. A Tolosa, on el centre de la ciutat no havia conegut disturbis en anys, centenars de persones van apedregar la policia i defensar barricades durant hores. A Marsella, la policia va llençar una granada lacrimògena a un balcó, matant a la dona que vivia al pis. La premsa no va tardar en parlar d'insurrecció.

Durant la setmana les estudiants de batxillerat es van mobilitzar bloquejant l'entrada dels instituts. Aquesta pràctica és relativament freqüent a la lluita estudiantil francesa, però des del dilluns 3 s'ha generalitzat i intensificat: es van bloquejar més de 200 instituts i es va cremar l'institut de Blanhac, al nord de Tolosa. A les manifestacions les barricades i els afrontaments contra la policia van ser una constant a diverses ciutats.

Evidentment, la repressió no s'atura: a més de l'imatge impressionant de la detenció de més de cent estudiants a Mantes-la-Jolie, a la regió de París, hi ha hagut més de dues centes ferides arreu de l'estat. El dissabte 8 es van netejar els carrers de contenidors i material d'obra, hi havia molts controls des de primera hora, molta gent va ser detinguda abans de les manifestacions, i es van desplegar vehicles blindats a París, Bordeus i Marsella. Moltes de les detingudes són jutjades el dia següent de la detenció, i les penes són dures: prohibicions de manifestació durant mesos o anys, prohibicions de passar per algunes zones, i fins i tot mesos de presó.

Tot i així, hi van haver disturbis a París, Marsella, Bordeus, Saint-Etienne, Tolosa i altres ciutats. Encara que no van semblar tan incontrolables com el dissabte anterior, les rebels van poder muntar barricades, atacar a la policia, cremar cotxes, saquejar comerços, destruir càmeres... L'estratègia del poder va variar segons les ciutats: a Saint-Etienne, hi van haver saquejos i un cotxe de poli cremat. A Nantes les rebels van respondre amb molotovs a la policia. A Rouen, la policia va tractar d'impedir l'ocupació dels molls per les manifestants, però els molls van acabar tancant per culpa dels gasos lacrimògens. A Limoges, les manifestants van aconseguir tallar parcialment el ferrocarril, però la policia va aturar els intents de prendre el centre.

Per l'altra banda, a Tolosa la policia va atacar la manifestació amb gasos, grenades i bales de goma per fer-la creuar el Garona. Mentre la policia seguia de prop a un grup de manifestants que havia marxat al centre, les rebels van muntar barricades incendiàries als bulevars del barri de Sant-Çubranles i van destrossar la majoria de bancs, immobiliàries, agències d'assegurançes, locals de notaris, cartells publicitaris i altres símbols del capital. També es van saquejar estancs. Durant la nit, es van trencar 1500 radars a tot l'estat.

Tot i les imatges espectaculars, a moltes ciutats més petites les escenes del dia 1 no es van repetir. Hi van haver 2000 detencions a tot l'estat, de les quals la meitat a París. L'enorme desplegament policial va cobrir moltissimes ciutats i punts de bloqueig i va contrastar amb la nula preparacio del dissabte 1. Tot i aixi, hi van haver bastants piquets.

De moment, aquesta setmana la lluita estudiantil està sent més tranquila: hi ha molts menys instituts bloquejats i a les manifestacions, ara controlades pels sindicats de professores, no s'han repetit les barricades i afrontaments de la setmana passada.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa