Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Ja funciona La Bressola
03 set 2003
Fa més de vint-i-cinc anys que la xarxa d'escoles de la Bressola treballa perquè es reconegui la llengua catalana en l'àmbit educatiu de Catalunya Nord. En tots aquests anys les escoles han anat augmentant progressivament, fins als set centres de primària actuals, i no hi ha dubte que la inauguració d’ahir marca una fita important en la política d'expansió de la xarxa.
Al Soler -Rosselló, Catalunya nord-, molt a prop de Perpinyà, van començar ahir les classes del primer centre de secundària de la Bressola. La tria d'aquesta vila no és arbitrària: el municipi sempre ha demostrat interès per la llengua i té una situació que permet que hi puguin acudir molts minyons de la rodalia. El primer grup és format per divuit alumnes, per voluntat de la Bressola de començar amb grups petits que cada any vagin augmentant.

El nou centre té un pressupost de 70.000 euros, amb finançament de la Generalitat de Catalunya i del municipi del Soler que posa a disposició els locals, compartits amb l'escola primària, mentre s'estudia una nova ubicació.

Pel que fa a l'equip docent dirigit per Ramon Pifarré, està format per quatre professors que impartiran diverses matèries en català, ja que l'objectiu de La Bressola és donar continuïtat al model educatiu que l'associació promou des de fa 27 anys a l'ensenyament primari.

"Fa dos anys vaig fer una prospecció entres els pares i vaig poder comprovar que la majoria, la gran majoria dels pares d'alumnes, eren favorables a la creació d'una escola de secundària de La Bressola que fos pròpia, que fos la continuïtat del sistema d'immersió lingüística que La Bressola ha muntat al llarg d'aquests anys que permet l'ús de la llengua més enllà de l'aula, la qual cosa és fonamental per al futur del català", va detallar Le Bihan.

Pel que fa a la situació actual de l'ensenyament del català a la Catalunya Nord, el director general de La Bressola creu que les coses van a la vegada "molt bé i malament". "Estem molt bé perquè veiem que hi ha una demanda cada vegada més important de les famílies. Tenim llistes d'espera i hem tingut la satisfacció de veure que els pares d'alumnes volien continuar a la secundària", va afirmar el responsable de La Bressola.

De l'altra banda, Le Bihan es va referir a la falta de mitjans. "Caldria que poguéssim obtenir més places de mestres de l'Estat. Caldria que poguéssim obtenir més ajuda de les col·lectivitats territorials com el Consell General dels Pirineus Orientals", va indicar. Respecte als Ajuntaments, Le Bihan va reconèixer que "sovint fan molts esforços però de vegades s'escapa una mica de les seves competències i no poden fer tot el que voldrien".

La Bihan va recordar que "la Generalitat ha tingut un paper determinant tant per a les escoles maternals primàries com per a aquesta escola secundària" i va demanar als candidats a la presidència del govern que facin posible que l'acció portada a terme fins ara "es pugui continuar, no nomès per la Catalunya Nord sinó pel conjunt dels Països Catalans".

"Cal que a Europa es vegi que el català no és només la llengua del Principat sinó que també és la llengua de la Catalunya Nord", perquè, segons Le Bihan, "això farà que el català sigui ben bé una llengua europea".
Mira també:
http://www.amics-bressola.tk
http://perso.wanadoo.fr/.escoles/Comit.htm

Comentaris

Re: Ja funciona La Bressola
03 set 2003
una molt bona notícia!
Re: Ja funciona La Bressola
03 set 2003
... més bona notícia seria si no haguéssin de dependre de la subvenció de la Generalitat. En tot cas, molt bona notícia.
Re: Ja funciona La Bressola
04 set 2003
tota la raó del món
Re: Ja funciona La Bressola
04 set 2003
Malgrat les collonades d'alguns, anem treballant i lluitant. Es així com es fan les coses, fent-les bé!!
Sindicat