Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Fora el paquetazo capitalista de Maduro!
27 ago 2018
El govern de Maduro ha deixat a un costat el doble discurs pseudo-socialista i s'ha tret la careta una vegada més. Ha decidit descarregar tot el pes de la crisi sobre els treballadors i el poble aplicant un paquet d'ajust brutal, que fa empal·lidir les mesures adoptades en 1989 pel govern de Carlos Andrés Pérez en acord amb l'FMI.
PSL.png
El govern ha anunciat, al costat de l'entrada en vigor de la nova conversió monetària, una sèrie de mesures lleonines contra el poble treballador, que al seu torn beneficien als empresaris i a les transnacionals.

Ha exonerat del pagament de l'impost sobre la renda als importadors i a les transnacionals petrolieres. Ha augmentat la gasolina, portant-la per primera vegada en la història del país a preus internacionals. Prèviament ja havia autoritzat l'increment de les tarifes dels serveis públics. Aquestes s'incrementaran centenars de vegades i el preu de la gasolina es multiplicarà milers de vegades.

El divendres 17 d'agost, el govern va anunciar noves mesures que acompanyaran a les plantejades quatre dies abans. El més important d'aquests anuncis és que s'augmenta l'IVA en un terç, passant de 12 a 16%; s'unifica el tipus de canvi i s'augmenta el salari mínim, que ara serà de BsS 1800, és a dir, 180 milions dels BsF actuals, aproximadament 30 dòlars mensuals. El govern assumeix per 90 dies el diferencial de la nòmina salarial de les petites i mitges empreses privades, la qual cosa es constitueix en un enorme subsidi a la burgesia nacional.

S'estableix un sol tipus de canvi lligat a la criptomoneda Petro, que fluctuarà realitzant-se tres subhastes setmanals mitjançant el Dicom, amb l'objectiu d'arribar a cinc subhastes setmanals. Aquest procés provocarà el desmantellament del control de canvi. Un altre anunci important és que el govern equipara la taxa oficial en els fets amb el dòlar paral·lel i estableix el dòlar oficial en sis milions de bolívars actuals. És a dir, l'ha portat en menys d'una setmana de 2,9 a 6 milions de BsF per dòlar.

Un paquet de mesures capitalistes contra el poble treballador

Les mesures preses pel govern de Maduro pretenen eliminar el gegantí dèficit fiscal, de fet una de les consignes del govern és "dèficit zero". Des de fa temps, diem que la crisi econòmica era paorosa. El govern necessita desesperadament recursos financers, per a això tracta d'incrementar els seus ingressos ficant la mà en les butxaques del poble treballador. Però al mateix temps amb grans subsidis i exempcions d'impostos afavoreix als empresaris, als importadors i a les empreses transnacionals petrolieres, amb la qual cosa torna a incrementar el dèficit fiscal.

Cap de les mesures que el govern està aplicant, i ja venia discutint-les des de la realització del congrés del PSUV, va en benefici dels treballadors i el poble. Totes són mesurades dirigides a recuperar els negocis capitalistes.

La conseqüència immediata de l'ajust serà un aprofundiment de la hiperinflació, especialment amb l'impacte que tindrà l'augment de la gasolina, fins i tot els preus es dispararan abans que aquest augment entre efectivament en vigència, liquant el pírric augment del salari mínim anunciat.
L'augment de la gasolina i el manteniment del subsidi, poden produir un mercat paral·lel de combustible, fins i tot ja es diu que s'estaria venent els carnets de la pàtria a la frontera. El més probable és que les distorsions ja presents en l'economia s'agreujaran.

La implementació del nou canvi monetari el pròxim 20 d'agost, causarà una gran confusió en moltes persones, que hauran d'eliminar cinc zeros als preus. No està clar quants bitllets nous entraran en circulació, ni sabem si continuarà l'escassetat d'efectiu i si la plataforma per a pagaments electrònics està ella mateixa a prop del col·lapse.

Més enllà de l'impacte causat pels anuncis, és necessari tenir clar que el govern aplica un paquetazo capitalista brutal, que agreujarà les condicions de vida de la majoria de la població oprimida i explotada. El salari seguirà sent insuficient per cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, medicines i transport i la tragèdia social que patim s'agreujarà fins a límits insospitats.

Les mesures adoptades pel govern, clarament dirigides contra el poble, posaran a l'ordre del dia la necessitat de lluitar i enfrontar-les al carrer. Els treballadors i el poble no podem pagar la crisi creada pel govern, banquers i transnacionals.

Hem de sobreposar-nos al primer impacte dels anuncis. No és amb lamentacions que podrem sortir d'aquesta tragèdia. Avui més que mai hem de mobilitzar-nos per enfrontar al carrer el paquetazo capitalista del govern.

Cal redoblar la mobilització que ja està en curs. No podem permetre que el capitalisme salvatge que administra el govern chavista porti a la mort i a la fam a l'única classe productiva de la societat: els treballadors.

Avui és més necessari que mai unificar les lluites per potenciar-les i massificar-les. Per una Coalició o Coordinació nacional de lluites que convoqui a una gran marxa a Caracas de tots els sectors! Preparem des de les bases en assemblea una gran vaga nacional contra el govern i el seu paquetazo d'ajust. Hem de seguir al carrer per un salari igual a la cistella de productes bàsics! Indexació mensual del salari a la inflació!

Per un Pla Econòmic Alternatiu Popular

Només un Govern dels treballadors i el poble, que comenci la construcció d'un nou model econòmic basat en la planificació democràtica de l'economia, ens podrà treure de manera estructural d'aquesta tragèdia, a més de lluitar per l'augment de salaris igual a la canastra bàsica. Però cal ara lluitar per mesures estructurals i de fons, perquè siguin els capitalistes els que paguin la crisi. En aquest sentit plantegem lluitar pel no pagament del deute extern; per una indústria petroliera 100% estatal sense empreses mixtes ni transnacionals; per la confiscació dels béns dels corruptes; una reforma agrària que permeti avançar cap a l'auto-proveïment alimentari; l'eliminació de l'IVA i una reforma tributària progressiva, entre altres mesures que permetin superar el desastre que estem vivint.

Partit Socialisme i Llibertat, secció veneçolana de la UIT-QI


http://www.uit-ci.org/index.php/mundo/2018-04-05-19-26-05/2089-2018-08-2

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Fora el paquetazo capitalista de Maduro!
27 ago 2018
Ya se sabía hace años que Maduro es un fascista pintado de rojo que oprime al pueblo venelozano. Hasta ahora he leido muy pocas criticas de los comunistas/socialistas y incluso hubo apoyo de la fracción marxista-leninista (estalinista) internacional a éste tirano...! Muchxs de nuestrxs compas de éste pais han tenido que marcharse a otros paises porque en Venezuela ya no se puede vivir...
Re: Fora el paquetazo capitalista de Maduro!
29 ago 2018
Pues aquí tienes un artículo completo de unos que han criticado el chavismo desde el principio:

http://pcielcomunista.org/attachments/article/133/El%20Comunista%20n60.p
Sindicat Terrassa