Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
sos de protestes populars Un clam recorre tota Nicaragua: Que marxi Ortega!
20 jul 2018
La joventut i el poble nicaragüencs segueixen als carrers exigint la sortida d'Ortega. La setmana passada va haver-hi massives jornades de protesta i la segona vaga nacional. Al mateix temps, va empitjorar la repressió de les bandes governamentals, que ha elevat la xifra de morts a més de 350. Les "negociacions" promogudes per l'Església no eviten que avanci la mobilització popular revolucionària per derrocar a la dictadura.
Milers de nicaragüencs van prendre novament els carrers de Managua, Jinotega, Estelí, León, Granada i Masaya, entre altres ciutats, per exigir el cessament de la repressió a tot el país i la dimissió d'Ortega. Van ser tres jornades de protesta en el procés de rebel·lió popular iniciat el 18 d'abril davant l'intent del govern d'imposar una reforma del sistema de pensions pactada amb l'FMI, que finalment va haver de retirar. Però aquest primer triomf ha enfortit al poble nicaragüenc per seguir la mobilització demanant que marxi Ortega.

El dijous 12 de juliol va haver-hi multitudinàries marxes i “plantades” a les principals ciutats convocades amb el lema "Junts som un volcà". Durant la jornada, "Que marxi Ortega del poder!", "Què demana el poble, que marxi el carnisser!", "El poble de Nicaragua està fart d'aquesta dictadura", van ser algunes de les consignes cridades o escrites en pancartes. El divendres 13 va tenir lloc la segona vaga nacional de 24 hores, convocada per l'opositora Aliança Cívica per la Justícia i la Democràcia -que reuneix a empresaris, acadèmics, estudiants, camperols i organitzacions civils -, i recolzat per les càmeres patronals, que van trencar amb el règim en veure el pes de la mobilització. Es van sumar el 90% dels comerços, supermercats, centres comercials, grans distribuïdores d'aliments, bancs i gasolineres, mentre els carrers es mostraven buits malgrat que el govern va garantir el transport públic. Per al dissabte es va organitzar una caravana de vehicles que va recórrer els barris de Managua que estan sota setge de les milícies d'encaputxats d'Ortega.

L'onada de terrorisme orteguista no s'atura

En les últimes setmanes Ortega ha engegat una "operació de neteja" amb l'objectiu de desmuntar les al voltant de 200 barricades i talls de carreteres que es van aixecar a tot el país com a forma de protesta i defensa enfront de l'acció violenta de les bandes del govern. Enmig d'aquesta ofensiva, el diumenge 8 de juliol va tenir lloc la matança de 21 persones en els municipis de Diriamba i Jinotepe a Carazo, a uns 40 quilòmetres de Managua, seguida d'una onada de segrestos de joves i dirigents sindicals i camperols. L'endemà, fins i tot un grup de bisbes catòlics, que es van oferir com a mediadors, van ser agredits per les bandes governamentals, juntament amb periodistes i personal para-medical.

Segons l'informe més recent de l'Associació Nicaragüenc Pro-Drets Humans (Anpdh), entre el 19 d'abril i el 10 de juliol s'han registrat més de 350 morts (en la seva majoria joves entre 18 i 30 anys) i 2.100 ferits. Hi ha a més uns 260 desapareguts: les anomenades "forces combinades" del govern executen un pla de "cacera" casa per casa a la recerca d'opositors.

La repressió va continuar durant el cap de setmana. El divendres 13 forces paramilitars van assaltar el campus de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAN), ocupada per un centenar d'estudiants des de feia més de dos mesos, i van assetjar durant hores l'església contigua en la qual es van refugiar els joves. Va haver-hi dos morts més i desenes de ferits. El diumenge, un mínim de deu persones van morir en tres ciutats del Pacífic. L'onada terrorista va fer que la poeta i escriptora nicaragüenca Gioconda Belli, exguerrillera sandinista que està denunciant internacionalment al govern d'Ortega, advertís en una entrevista amb una agència de notícies alemanya que "a Nicaragua es pot produir un genocidi sense precedents a Amèrica llatina".

El dictador no vol negociar. El poble tampoc

Els atacs s'han incrementat després que el president va afirmar que no deixarà el poder ni avançarà les eleccions, i va titllar de "colpistes" a tots els que es manifesten en contra seva. Però “Que marxi Ortega!, segueix sent el clam als carrers de Nicaragua malgrat la sagnant repressió governamental. Fins i tot en localitats com Masaya, que van ser bastions de la lluita del sandinisme contra la dictadura somocista durant els anys 70 i que avui són símbol de la resistència contra l'exguerriller sandinista, la població es va atrinxerar divendres passat per impedir que una caravana, que lideraven Ortega i la seva dona, Rosario Murillo, pogués entrar a la ciutat.

Des de la Unitat Internacional dels Treballadors-Quarta Internacional repudiem la repressió d'Ortega i denunciem la "taula de diàleg" que encobreix el pla de l'imperialisme, l'Església i els empresaris per una sortida negociada dirigida a anticipar les eleccions generals, garantir la impunitat per a Ortega i que l'economia segueixi al servei dels de dalt. Importants sectors de la joventut i del poble desconfien del "diàleg" i per això ha seguit mobilitzant-se. Fins i tot sectors com els de Masaya que no havien seguit, setmanes enrere, la crida a aixecar les "tranques" (talls de carrers i barricades).

Fem una crida a la més àmplia solidaritat amb el poble nicaragüenc per: A baix Ortega! Llibertat als presos polítics! Justícia per a les víctimes i plenes llibertats democràtiques! Per la formació de comitès d'autodefensa popular! Per una coordinadora de la joventut i la pagesia que organitzi la mobilització popular revolucionària per acabar amb el govern patronal i repressiu d'Ortega i avançar en el camí d'un govern dels treballadors, els camperols i la joventut.

18 de juliol de 2018

Mariana Morena
Unitat Internacional dels Treballadors (UIT-QI)

http://www.uit-ci.org/index.php/mundo/2018-04-05-19-26-05/2075-2018-07-1

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat