Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Turquia i les eleccions del 24 de juny: El govern d'Erdogan arrossega el país al desastre, L'única sortida és la mobilització!
07 jun 2018
Després d'àrdues negociacions, ha vençut la posició del govern d'"eleccions ràpides", que es realitzaran el 24 de juny en un context en què dos camps burgesos principals estan en disputa.
D'una banda, hi ha una "Aliança Pública" que intenta garantir el règim sota el lideratge d'Erdogan. I, d'altra banda, hi ha l'"Aliança Nacional" que proposa la tornada al sistema parlamentari.

A més, a part d'aquests dos camps principals, el HDP (Partit Democràtic del Poble), aliança política pro kurda, aspira a superar el 10% del llindar electoral per a participar de les eleccions parlamentàries. Per a les eleccions presidencials, el HDP postula al dirigent kurd Selahattin Demirtaş com a candidat, que ha estat a la presó durant 15 anys.

L'objectiu principal de l'"Aliança Pública", del reaccionari Erdogan, ha estat convocar ràpidament les eleccions per prendre a l'oposició per sorpresa, abans que arribi la crisi econòmica i per guanyar temps per mantenir el seu poder decadent. No obstant això, l'avançament (s'havien de realitzar en el 2019) de les eleccions no sembla resoldre els problemes d'Erdogan. La dinàmica de la crisi econòmica també s'ha avançat, i això s'ha reflectit en l'extraordinària depreciació de la lira turca enfront de les monedes estrangeres. Donat el total del deute extern de 400.000 milions de dòlars i el dèficit del comerç exterior de 50.000 milions de dòlars, aquesta dràstica devaluació de la moneda inevitablement significarà fallides d'empreses i bancs comportarà una onada d'acomiadaments i retallades del sector públic. Ara és bastant obvi que les polítiques econòmiques de 16 anys d'Erdogan i AKP (Partit de Justícia i Desenvolupament) han portat el país a un desastre econòmic.

Sabent aquesta situació, els partidaris del govern estan tractant de mantenir el reaccionari règim opressiu i antiobrer, concentrant tots els poders en mans del President Erdogan. D'altra banda, els partits que componen l'"Aliança Nacional" estan fent generoses promeses de drets democràtics i econòmics, al mateix temps que intenten assegurar que garantiran al capital nacional i internacional una "transició ordenada" després d'Erdogan. No obstant això, la crisi econòmica no permet tals "generositats". El nou govern que surti de les eleccions, haurà d'optar per aplicar les polítiques d'austeritat de l'FMI o adoptar mesures econòmiques urgents en favor dels treballadors fent que el capital, el veritable responsable de la crisi, pagui per això. Però, hem de tenir clar en què tant l'"Aliança Pública" com l'"Aliança Nacional" carregaran sobre els treballadors i els sectors populars les mesures d'ajust de l'FMI i que cap d'aquestes variants és una sortida de la crisi.

Davant d'això, el principal problema és que en aquestes eleccions no hi ha cap opció política per als treballadors que sigui independent del capital i abordi les nostres demandes democràtiques i socials. Els líders sindicals i els moviments que s'autoproclamen com d'"esquerres" i "socialistes", prefereixen fer política amb els partits de l'oposició patronal, en lloc de construir una alternativa política de la nostra classe. Aquesta situació obstaculitza la visibilitat d'una alternativa de ruptura amb el règim d'Erdogan, que arrossega a la classe treballadora a un nou desastre econòmic i social.

D'altra banda, HDP, l'aliança pro kurda, no té una perspectiva de classe i està molt lluny de tancar aquesta bretxa a causa de la seva actitud distant respecte de la mobilització de classe de les masses obreres. No obstant això, malgrat l'absència d'una aliança electoral entre treballadors i treballadores, és important donar suport electoralment a HDP i al seu candidat Demirtaş, en les eleccions per aturar el règim reaccionari actual i fer visibles les demandes democràtiques dels kurds.

Independentment dels resultats de les eleccions, el nou govern que es formarà sota les actuals condicions de crisi econòmica i política serà un govern feble i inestable. Haurem d'estar preparats per a les mobilitzacions per defensar els nostres drets democràtics i econòmics contra les polítiques opressores i antiobreres del règim.

Partit per la Democràcia Obrera (IDP) de Turquia, secció de la UIT-QI

http://uit-ci.org/index.php/mundo/europa/2052-2018-06-06-13-30-44

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat