Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Especuladors i matons desallotgen el Tutó (CAT)
24 abr 2018
- Què va passar amb el Tutó?

El Tutó va ser una casa de materials de construcció situada als nombres 50 i 52 del carrer Arenys. Va ser molt conegut a la Taxonera i voltants, ja que d'allà va sortir la majoria de material amb el qual es van construir les cases del barri.
Al 2011 va tancar les seves portes perquè els seus amos es van jubilar i pel context econòmic, polític i social anomenat “La crisi (del capitalisme)”, segons expliquen les veïnes.
Al 2016 es va posar a la venda mitjançant la immobiliària Engel&Völkers i al juny del 2017 va ser comprat per l'empresa Promocions Arenys 50 SL. Aquesta empresa va demanar un permís d'enderrocament per a la nau del Tutó en aquestes dates, però no va realitzar l’enderrocament.
El motiu de la compra del Tutó és desconegut, tot i que sabent el tipus de negocis que fan les immobiliàries, el més probable és que volguessin especular amb aquest edifici.

Segurament el van comprar a un preu molt baix i esperaven que es construïssin els edificis residencials projectats al solar adjacent (aquest que porta més de 7 anys amb un cartell enorme anunciant 3 blocs de pisos de nova construcció) perquè la zona es revaloritzés i així poder vendre el solar del Tutó a un preu més alt. Això és el que coneixem com a especulació immobiliària.

1.jpg

Façana del Tutó al 2017


- El Tutó torna a la vida durant unes setmanes

Al març del 2018 aquest espai va ser okupat per establir-hi un habitatge. Okuparlo era una manera de solucionar la necessitat d'un sostre de la gent que allà habitava i, alhora, evitar que Promocions Arenys 50 SL especulés amb l'espai i l’enderroqués. Sabent com de conegut era el Tutó a la Taxonera, també s'obria la possibilitat de fer d'una part del Tutó un espai del barri i per al barri, per fer tallers i altres activitats autogestionades. La seva okupació ha estat un intent de tornar-li la vida a aquest espai, una vida que mai hagués estat possible dins de les lleis del mercat i del capitalisme.

El dissabte 31 de març va aparèixer un representant de l'empresa Promocions Arenys 50 SL, acompanyat dels mossos d’esquadra, dient a les habitants que volia tirar a terra l'edifici. El representant va mostrar el permís d'enderrocament que va demanar fa gairebé 1 any i que afectava al número 50 (és a dir, la nau del Tutó), però no al 52. Els mossos d’esquadra van identificar a una persona que estava dins del Tutó.

Els dies posteriors es van succeir diverses visites més dels mossos d’esquadra i la guàrdia urbana. Preguntaven quina part de l'edifici estava okupada i si els nombres 50 i 52 eren espais diferents. El dilluns 2 d'abril, el representant de Promocions Arenys 50 SL va anar a posar una denúncia per l'okupació del Tutó. Sembla que en aquell moment ja va comentar a la policia la possibilitat de resoldre l'assumpte pel seu compte, plantejant-se contractar a matons a sou i fer fora per la força a les habitants. Per la tarda, una furgoneta amb logotips de l'empresa Tecn-Rehabilitaciones es va passar per davant de la casa. El seu conductor va estar una estona mirant la porta, intentant posar cara de xungo.

Aquella mateixa nit, al voltant de les 23h algú va tallar la llum de l'edifici, probablement treient els fusibles que es trobaven al carrer.



- Els matons destrossen el Tutó (i tot el que trobin al seu pas)

El matí del dimarts 3 d'abril, sobre les 11:45h, un grup d'uns 8-9 matons (la majoria vestits d'obrers) van començar a colpejar la porta del Tutó amb maces i pics.
Van intentar forçar tots els accessos cridant: “Aquesta és la meva propietat! Fora d'aquí!”.
Van forçar i van obrir la porta principal (la del número 52 del carrer Arenys) i van utilitzar palanques per obrir la porta del garatge (la del número 50).

Quan van aconseguir entrar, van començar a destrossar tot el que trobaven al seu pas: parets, mobles, vidres i qualsevol altre objecte. Mentrestant, intimidaven i amenaçaven a la gent que es trobava dins de la casa, les van obligar a recollir les seves coses i van treure a les habitants per la força.
Algun dels matons seguia cridant frases com: “Què faries tu si okupessin la casa del teu pare?”, “Estàs jugant amb el pa dels meus fills”. Segurament era una forma cínica de justificar la seva violenta actuació, ja que en aquesta casa no vivia ningú i els seus propietaris no són precisament pobres (tenen a les seves mans 5 empreses immobiliàries).

Veient el rebombori que estaven muntant per entrar al Tutó, la gent del barri va començar a parar-se davant de la casa, observant el panorama. Els matons es van posar molt nerviosos quan se'ls va intentar fer fotografies. Van treure a les habitants per la porta principal i 15 minuts després va arribar una patrulla dels mossos d’esquadra, que va veure que la situació se'ls escapava de les mans i va trucar a reforços.

2.jpg

Representants de la propietat al seu cotxe.

3.jpg

Un dels matons dins de la seva furgoneta.


- La policia protegeix als matons i defensa als rics

El paper de la policia va ser el de col•locar-se davant de la porta per protegir als matons i així permetre que seguissin destrossant el Tutó. La policia també va tenir una actitud agressiva amb les persones desallotjades des del primer moment.
Al cap d'una estona s'havia arreplegat bastanta gent a la porta per donar suport a les habitants i evitar el desallotjament. Dos dels matons van sortir per la porta, es van pujar a una furgoneta amb material d'obra i van intentar marxar amb ella, sense gaire èxit.
La policia mostrava la seva complicitat amb els matons, dient que quan ells havien arribat hi havia uns “treballadors” dins de la casa i els okupes estaven fora, obviant com els matons havien entrat al Tutó i fet fora a les seves habitants.
En cert moment va aparèixer algú de l'ajuntament. Desubicat, va intentar assabentar-se del que passava i mediar amb els de la maça i amb els de la porra. Això sí, sense posicionar-se massa, no fos que això esquitxés a la seva poltrona.

Una estona més tard, va arribar la brigada mòbil dels mossos d’esquadra (eren molt semblats als matons, però millor armats i amb diferent uniforme) i van fer fora a la gent del carrer amb empentes i amenaces. Els matons seguien destrossant el Tutó, disfressats d'obrers amb el seu uniforme de l'empresa Tecn–Rehabilitaciones.
La policia va prendre el carrer i els matons van prendre la casa amb bastanta impunitat, de moment…


- Qui són els matons i qui els envia

Qui està darrere d'aquesta bruta maniobra per fer fora a la gent que vivia al Tutó?

El seu propietari, l'empresa Promocions Arenys 50 SL, s’havia oblidat de l'edifici fins que algú el va okupar, llavors es va enrecordar d'ell i va decidir destrossar-lo emportant-se per davant qualsevol persona que trobés al seu camí.
A continuació una mica d'informació sobre aquesta empresa, els seus administradors i els de l'empresa de matons i destrucció d'edificis Tecn-Rehabilitaciones.

4.jpg

Miguel Ángel Romero Polanco. Administrador de Fincas San Andrés SL.

5.jpg

Un dels matons al carrer Arenys.


- Promocions Arenys 50 SL

És la immobiliària que va comprar el Tutó per especular amb l'edifici. Pel que sembla és una empresa fantasma creada només per comprar i vendre el Tutó.
Els seus administradors són Francisco Javier Romero Vicente i Joaquín Juárez Romero.
Aquests dos personatges que se les donen de pobres treballadors tenen 5 empreses actives dedicades a l'especulació i altres negocis immobiliaris.


- Tecn-Rehabilitaciones SL

És l'empresa de construcció que es dedica a fer fora de casa a la gent mitjançant la intimidació, amenaça i violència. També es dedica a destrossar edificis importants per al barri.
Els seus administradors són el ja conegut Joaquín Juárez Romero i el seu germà Juan Carlos Juárez Romero. Sembla que tot queda en família.

Parlant de família, sembla que els seus cosins, tiets, pares o germans també es dediquen al mateix.

Entre Francisco Javier Romero Vicente, Joaquín Juárez Romero, Juan Carlos Juárez Romero, Miguel Ángel Romero Polanco i Félix Romero Vicente són els amos de 9 empreses dedicades a la promoció, construcció, compravenda i altres negocis immobiliaris.

Aquestes empreses són (a més a més de les ja esmentades Promocions Arenys 50 i Tecn-Rehabilitaciones):

Aedificat Caldensis SL
Promocions Sant Andreu 2003 SL
Romero de Lomas SL
Grupo RV Lomas SL
Obra y Promoción Costas del Garraf SL
Fincas San Andrés SL
Villa Rovic Promociones Inmobiliarias SL.


- I tu, que vius a la Taxonera, creus que això no t'afecta?

Si penses que això és una baralla entre okupes i matons...
Això és una lluita per l'habitatge entre rics i pobres, entre els especuladors i nosaltres, entre qui vol fer-se ric jugant amb el nostre sostre i qui volem viure dignament. I tu, de quin costat estàs?

Si penses que els matons tan sols fan la seva feina...
Anomenar “treballadors” a aquests fastigosos extorsionadors és un insult per a qualsevol que es guanyi la vida de forma digna i humil, per això ens referim a ells com matons. Segurament, mentre ells feien la seva “feina”, el seu cap estaria tan tranquil, sense tacar-se la roba, fregant-se les mans pensant en tots els diners que anava a guanyar fent fora de casa a la gent i destrossant el Tutó.

Si penses que la policia et protegeix i que tan sols fa la seva feina…
La policia defensa els interessos dels rics i poderosos. Només has de veure com ens tracten a les pobres, a les dones i persones transgènere, a les migrants i racialitzades, a les dissidents i lluitadores i a moltes altres. Creus que la policia vindrà a ajudar-te quan et facin fora de la feina o quan et facin fora de casa?

Si estàs en contra dels okupes perquè creus que qualsevol dia entraràn a casa teva quan surtis a comprar el pa o creus que són uns ganduls...
Et recomanem que apaguis la tele i t'acostis a conèixer a aquestes okupes. Al barri hi ha molta gent que fa de l'okupació una eina de la lluita per l'habitatge, que també t'afecta a tu. La realitat és que hi ha gent enriquint-se a costa d'especular amb l'habitatge i fer-nos fora de casa, és igual si tens una hipoteca, estàs llogant o okupant. Potser avui no és el teu problema, però pot ser que demà ho sigui.


- El barri no està en venda , el barri es defensa!

Enfront de l'avarícia dels especuladors (ja siguin bancs, immobiliàries o el Tío Gilito), responem okupant els seus espais abandonats.

Enfront de la violència dels matons i la policia, responem amb autodefensa veïnal i solidaritat entre oprimides.

El Tutó segueix viu i la lluita continúa.
Matons fora de la Taxo!

6.jpg

Un dels matons a la finestra del Tutó.

7.jpg

Un dels matons rere la porta del Tutó.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat