Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Acte contra la presència de la banca a les Aules (L´Hospitalet / 4-5-2018)
06 abr 2018
Invitació per assistir a l'acte contra la presència de la banca a les aules que es realitzara el divendres 4 de maig a les 17:30 la sala Barradas de l'Hospitalet.
Acte EFEC cartell.jpg
Invitació_acte_EFEC_def.pdf
Invitació acte EFEC def.pdf (90,85 KiB)
Què pinten els bancs a les aules?

Benvolguts i benvolgudes:

Des de la Xarxa Groga de l’Hospitalet, volem convidar-vos a l’acte sobre l’EFEC i les seves alternatives pedagògiques que celebrarem el divendres 4 de maig a partir de les 17:30 a l’Auditori Barradas de la nostra població. I us preguem que feu arribar també aquesta invitació a tots els membres de la vostra associació, organització o institució i, en general, a tothom que hi pugui estar interessat. A més de publicitar l’acte on cregueu convenient.

Com en va sorgir la idea?

Fa uns mesos membres de la Marea Pensionista van acudir a l’assemblea de la Xarxa Groga per explicar-nos que era poc ètic que persones alienes als centres escolars i vinculades al món bancari -un sector que, entre d’altres coses, havia enganyat tants pensionistes amb les preferents i, a més, havia hagut de ser rescatat amb els diners de tothom- ara estaven ensenyant als seus néts i nétes dins de les aules com demanar un crèdit, contractar una hipoteca o sol.licitar d’altres productes financers. S’estaven referint a l’EFEC. I ens van demanar que féssim algun acte per donar a conèixer el tema i parlar-ne.

Què és l’EFEC?

L’Educació Financera a les Escoles de Catalunya és un conveni de col.laboració signat el 2013 entre el Departament d’Ensenyament i l’Institut d’Estudis Financers (on hi ha, per exemple, el BBVA, CaixaBanc, Banc Sabadell, Santander o Caixa d’enginyers) per fer arribar de forma gratuïta l’educació financera a tots els centres educatius. I compta amb una borsa de voluntaris -treballadors o extreballadors de bancs entre d’altres- que ofereixen un curs de cinc sessions d’una hora, que s’acostumen a encabir en l’horari de Socials, Matemàtiques, Economia o Tutoria de 4rt d’ESO, amb el propòsit -la justificació sembla noble- que l’alumnat sàpiga gestionar pressupostos personals, planificar-se financerament, endeutar-se amb seny amb productes de crèdit... El Departament informa als centres escolars sobre el curs i les direccions l’accepten o no.

En què consistirà l’acte?

Aportarem informació sobre l’EFEC i les alternatives pedagògiques i socials a aquest conveni a través d’una mostra de materials de diverses associacions, una representació teatral a càrrec de la companyia Forn de Teatre Pa’tothom, diverses intervencions breus a càrrec de la PLEEC (Plataforma per una Educació en Economia Crítica), la AEEE (Associació d’Ensenyants d’Economia de Catalunya) i la Col·lectiva (Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet), i, finalment, un debat on tothom que hi assisteixi podrà aportar-hi la seva opinió. A més, s’hi podran fer aportacions voluntàries destinades a l’Associació Cultura Tretze, entitat que treballa a L’Hospitalet de Llobregat en projectes d’acollida i integració d’infants i joves nouvinguts en risc d’exclusió social.

Quin és el nostre objectiu?

Volem que quan acabi l’acte, els i les assistents (mares, pares, estudiants, professorat, ciutadania) tinguin ja la informació i els arguments necessaris perquè després, des dels respectius àmbits d’actuació, demanin a les diferents autoritats i instàncies educatives que abandonin el programa EFEC i dissenyin una educació en economia que aparegui adequadament en el currículum escolar oficial, inclogui també visions crítiques amb el model econòmic actual i no sigui impartida per persones externes als centres o vinculades als poders financers, sinó per docents centrats en el desenvolupament de la maduresa crítica de l’alumnat i, per tant, en la millora social.

Us hi esperem!

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat