Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Solidaritat amb el poble hondureny! A baix el frau electoral! Hondures es mobilitza contra el frau
18 des 2017
A les eleccions presidencials del diumenge 26 de novembre, un massiu vot de càstig li va donar lloc a una dura derrota al règim sorgit del cop militar de juny de 2009. El president Juan Orlando Hernández del Partit Nacional, es va presentar a la reelecció malgrat la prohibició constitucional, en virtut d'una resolució judicial que el va autoritzar. Durant la campanya va recórrer a la compra de vots i les pitjors formes de clientelisme, i després de la seva derrota electoral ha maniobrat per imposar-se mitjançant un escandalós frau.
Les autoritats electorals van posposar el comptatge de vots fins a assegurar la victòria de Hernández mitjançant la falsificació d'actes. En la matinada del dilluns, les autoritats reconeixien al candidat de l'Aliança opositora, Salvador Nasralla, el 45,17 % dels vots enfront de 40,21 % d'Hernández, amb el 57,19 % dels vots comptabilitzats. El recompte posterior, marcat per reiterades "caigudes" del sistema de transmissió de dades, va anar reduint l'avantatge de Nasralla fins a atorgar-li un avantatge, quatre dies després, a Hernández. Encara que Nasralla és un locutor esportiu aliè a l'àmbit polític i a les lluites socials, amb un programa burgès moderat, va aconseguir capitalitzar el repudi a la màfia governant, qüestionada per la seva corrupció, els ajustos contra els treballadors i els sectors populars i per ser l'expressió directa del poder empresarial d'Hondures, un dels països més pobres de Llatinoamèrica. En els últims anys el saqueig miner imperialista i la construcció d'hidroelèctriques han provocar desastres ambientals. La resistència indígena i camperola va ser brutalment reprimida, amb el resultat de desenes d'assassinats per bandes mafioses vinculades als empresaris i a l'Estat. Entre ells va ser assassinada l'any passat la cèlebre dirigent indígena i ambientalista Berta Càceres. El candidat presidencial del Partit Liberal, el tercer més votat, va reconèixer el triomf de Nasralla.

En resposta a les massives protestes empreses pels sectors populars, el dimecres en evidenciar-se el frau, el govern va decretar un toc de queda entre les 6pm i les 6am. Cada dia hi ha massius «cacerolazos» en iniciar-se el toc de queda, en un obert desafiament al règim i existeix una aturada nacional no oficial contra el frau, amb els comerços i empreses funcionant a mig gas.

La repressió policial i militar ha deixat desenes de detinguts, centenars de ferits i almenys set persones assassinades. No obstant això, en la tarda del 4 de desembre s'ha produït un fet de gran importància, un motí policial de l'anomenat grup "Cobra", els integrants del qual van declarar que es negaven a seguir reprimint al poble mobilitzat. Es va informar d’enfrontaments entre aquests policies i repressors lleials al règim colpista.

La direcció política opositora, encapçalada per l'ex president Manuel Zelaya, intenta negociar després de bastidors amb el règim i desmarcar-se de les accions de lluita que espontàniament realitzen els sectors populars. Ja l’actitud conciliadora de Zelaya va tenir efectes desastrosos durant la lluita contra el cop de 2009. Durant quatre mesos el president deposat va apel·lar a negociacions amb la mediació del govern imperialista d'EUA, brindant-li temps a la dictadura per consolidar-se i creant falses expectatives en una sortida pactada. En l'últim període, el partit de Zelaya, LIBRE, està jugant al parlament també un rol totalment adaptat al règim. Mentrestant, el govern d'EUA, la Unió Europea i l'OEA mantenen un silenci còmplice, esperant a veure si es sosté el règim i aconsegueix controlar la situació o bé li retiren el suport. Cal construir una coordinació de les organitzacions obreres i populars per redoblar la mobilització fins a aprofundir la fractura dels cossos repressius, propiciar la caiguda del govern usurpador i organitzar l'autodefensa davant els atacs dels militars i els policies que segueixen disciplinats a Hernández.

És urgent la solidaritat dels treballadors i els pobles del món amb el poble hondureny que lluita contra el frau i en defensa de les llibertats democràtiques arrabassades pel cop de 2009. Cal exigir a tots els governs llatinoamericans la immediata ruptura de relacions diplomàtiques amb el govern d'Hondures i als treballadors de tots els països centro-americans que realitzin mobilitzacions de solidaritat amb el poble hondureny.

Suport a la rebel·lió contra el frau electoral!

A baix Juan Orlando Hernández!

Unitat Internacional dels Treballadors-Quarta Internacional (UIT-CI)
5 de desembre de 2017

http://uit-ci.org/index.php/noticias-y-documentos/temas-generales/1273-2

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa