|
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : xarxa i llibertat |
Patents de programari, aturem-les!!
|
|
per Calypso |
28 ago 2003
|
Durants aquests darrers anys, l'Oficina Europea de Patents (OEP), contràriament a la lletra i l'esperit de la legislació vigent, ha concedit més de 30 000 patents de programes d'ordinador, és a dir, regles d'organització i càlcul emmarcades en termes d'equipament genèric computacional. Ara, la comunitat de patents europea pressiona per a traduir aquesta pràctica en una nova llei. Els programadors i els ciutadans s'enfronten a riscos considerables. |
A la majoria de països, el programari, com les matemàtiques i altres elements abstractes, es considera explícitament que està fora de l'abast de les invencions patentables. Malgrat això, aquestes regles es trenquen d'una manera o una altra. El sistema de patents està fora de control. Una comunitat tancada d'advocats de patents crea, trenca i reescriu les seves pròpies regles, sense massa supervisió de l'exterior.
A començaments de setembre (probablement el dia 1) es votarà al plenari del Parlament Europeu la "proposta de directiva" sobre patentabilitat del programari. D'aprovar-se (tal com va ser proposada, o amb les modificacions fonamentalment cosmètiques que van introduir-se a la Comissió Jurídica del Parlament Europeu), aquesta directiva suposarà que s'introdueixin a Europa patents de programari (de programació) en condicions molt similars a les quals ja pateixen els EUA, i que afectaran negativament a la innovació, al desenvolupament harmònic del comerç electrònic, a la indústria europea de programari, a la comunitat del programari lliure, i en última instància als ciutadans europeus, molt especialment en les seves facetes com consumidors i com potencials innovadors.
La Comissió d'Afers Culturals del Parlament Europeu va votar esmenes a la "proposta de directiva" que exclou el programari de ser patentat. D'una banda, "el procés de dades no és un camp de la tecnologia", de l'altra, "la tecnologia" es defineix positivament com a "controladora de forces de la natura per a aconseguir un efecte físic". Aquestes esmenes es van proposar pel primer ministre francès en funcions Michel Rocard i hi van donar suport tots els partits excepte el Partit Popular Europeu (PPE = dreta), qui, sota la guia del seu locutor a l'ombra, Joachim Wuermeling i la membre del comitè Janelly Fourtou (dona del president de la multinacional Vivendi), va votar en contra de tot el que limités la patentabilitat i fins i tot van proposar esmenes per a eixamplar la patentabilitat, que van rebutjar la majoria de centre-esquerra.
La Comissió Europea ha proposat destruir les actuals regles europees de patentabilitat clares i uniformes ("mètodes matemàtics, esquemes i regles per a activitat mental, mètodes de fer negoci i programes per a ordinadors no són invencions patentables") i reemplaçar-les per un conjunt confús de regles implementables a cada estat que autoritza patentar algoritmes i mètodes de negoci, com s'ha estat practicant a l'Oficina Europea de Patents (OEP), obertament de de 1998 i més o menys encobertament des de 1986. Com a compensació per transferir la competència legislativa a la UE, l'OEP rebrà una llicència per a regalar patents incontestables en el que els sembli que sigui "tècnic".
L'OEP i la seva comunitat d'advocats de patents industrials, ajuntats en el seu Standing Advisory Committee, han dominat durant anys la política de patents, no només de la Comissió Europea, sinó també de la majoria de governs estatals, la major part de les associacions industrials, el Consell Europeu i el Parlament Europeu Comissió per a Afers Legals i Mercat Intern (JURI). Últimament, especialment Arlene McCarthy,Dr. Joachim Wuermeling,Janelly Fourtou i Malcolm Harbour s'oposa fermament a tots els intents de limitar la patentabilitat.
<b>Els plans per a la patentabilitat del programari han estat criticats pel Consell de Regions de la UE, el Consell Econòmic i Social de la UE, el Govern Francès, la Cambra Alemana d'Indústria i Comerç, la Comissió Alemana del Monopoli, la Comissió de Drets de Propietat Industrial del Govern Britànic, la Comissió de Pla Industrial Francesa, numbrosos estudis econòmics, 30 científics de primer ordre, numbrosos polítics i partits polítics així com el 91% dels participants a una consulta de la UE sobre la matèria i unes 400 empreses i 140 000 signataris d'una petició del Parlament Europeu.</b>
La Comissió Cultural (CULT) del Parlament Europeu i la Comissió d'Indústria (ITRE) van votar a primers de 2003 unes esmenes que clarificaven més o menys l'exempció del programari de la patentabilitat.
D'acord amb l'actual Agenda de l'Europarlament, JURI votarà el 17 de juny una sèrie d'esmenes a una proposta, que es presentarà llavors al plenari per decidir durant la primera setmana de juliol o setembre. Al plenari, les fraccions i grups de 35 o més diputats poden presentar contrapropostes.
<b>Per què les patents de programari són delirants i perilloses?</b> Si Haydn hagués patentat "una simfonia, caracterizada de manera que es produeix so [ en forma de sonata extendida ]", Mozart hauria tingut problemes.
Contràriament als drets d'autor, les patents poden bloquejar creacions independents. Les patents de programari poden causar que els drets d'autor de programari siguin inútils. Una feina protegida amb drets d'autor es pot cobrir amb centenars de patents de les quals l'autor no en sap res, però el poden demandar pel seu infringiment. Algunes d'aquestes patents poden ser impossibles d'esquivar, perquè són amples o perquè formen part d'estàndards de comunicació.
Hi ha evidències d'estudis econòmics que mostren que les patents de programari han menat a una disminució de despesa en R+D.
Avenços en programari són avenços en abstracció. Mentre que les patents tradicionals eren per invencions concretes i físiques, les patents de programari cobreixen idees. Per comptes de patentar una trampa per a ratolins, es patenta una "forma de caçar dades en un ambient emulat" (EP 769170). El fet que l'artefacte lògic universal anomenat "ordinador" es faci servir per a fer això no constitueix una limitació. Quan el programari és patentable, qualsevol mètode abstracte ho és. Qualsevol, com per exemple les matemàtiques i els calculs que amb aquestes poden fer-se. |
Mira també:
http://www.puntbarra.com http://www.phpnuke-catala.org/ |