Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
images.jpe
Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica


Davant del desconcert d’algunxs llibertarixs al veure cóm el fervor patriòtic ha tret al carrer a algunxs cenetistes per anar colze a colze i bandera amb bandera conjuntament a manifestants nacionalistes, hem de sortir al pas per recordar que cap pais, nació o Estat ens farà lliures, tot al contrari. En aquest sentit, convé rescatar part del comunicat “CNT davant els nacionalismes”, llançat fa anys i que per nosaltres té total vigència. “El concepte ‘nació’ ha servit tan aviat per englobar com per independitzar; ‘nació’ o ‘pàtria’ son idees-força que poden ser emprades en sentits molt oposats, avassalladores o emancipadores; lo que per uns és gallard patriotisme, per d’altres és coactiu imperialisme centralista, el que uns consideren separatisme antipatriòtic d’altres ho tenen com la màxima afirmació d’identitat nacional. La CNT és enemiga del concepte ‘pàtria’ excepte quan se li dona el significat que li va donar Malatesta ‘la meva pàtria és el món’.”

Per a nosaltres, un exemple de lo contradictori que suposa barrejar la lluita de classes amb les aspiracions patriòtiques queda patent en el que durant els últims mesos estem vivint a Catalunya. Som testimonis de que en la seva pretensió de “fer pais” la dreta burgesa de sempre i la denominada esquerra catalanista –inclús la que diu ser “antisistema”–, s’estàn donant la mà per construir un nou Estat, el català, donant-li a la vegada l’esquena a qui prefereix seguir en el que ja existeix, l’ espanyol. Seguint amb aquest comunicat, es recalcava que la argumentació nacionalista és “pobre i obcecada: en últim terme somien amb establir un altre Estat, amb el seu exèrcit, la seva policia i els seus jefassos, però amb bandera i nom diferent.” A aquestes alçades, és necessari preguntar-se, on ha quedat la lluita de classes si no embolicada en draps patrioters?

Convé aclarir que el fet de que com a anarcosindicalistes ens oposem a qualsevol nou Estat no suposa, tal i com malintencionadament se’ns sol atribuir, que defensem el ja existent. Als qui utilitzen aquesta fal·làcia s’hauria de recordar-li’s que durant la proclamació de la República Catalana de 1934 fou la militància de CNT la que va haver de recollir les armes que els patriotes catalanistes tiraven quan l’exèrcit va entrar a Barcelona sense quasi dificultat. I què bé ens van venir després per assaltar les casernes i fer tremolar a uns i altres demostrant la viabilitat de l’autogestió i del comunisme llibertari! Lamentablement, aquest exemple revolucionari fou aplacat per una Generalitat que veia amb horror com els/les treballadorxs controlaven la producció i per uns comunistes a qui se’ls va deixar fer el que van voler, pel seu paper contrarevolucionari com a partit de l’ordre i a canvi de que la República aconseguís el suport soviètic. Varies dècades després, sembla mentida que estiguem en una tessitura similar, encara que no del tot. Abans, els/les anarcosindicalistes teniem clar que mai arribariem a ser lliures sense tenir abans el control de la producció. Ara, part dels qui així s’autoproclamen, ho han oblidat, propicien que la classe treballadora llangueixi adoptant els mateixos plantejaments dels sindicats institucionalitzats i conjuntament amb un ampli sector de la ciutadania es deixa arrossegar pel que li dicten els varis “mitjans d’intoxicació” en funció dels seus interessos. I és que quan es convoquen aturades patriòtiques sufragades per l’Administració i els comerciants, quan es recondueix la lluita popular fins aplacar-la en el Parlament via urnes o quan volen que escollis entre diferents draps patrioters, alguna cosa falla.

Tampoc ens convencen els arguments de certs anarquistes de que no ens podem quedar al marge del procés social i polític en curs, doncs, al nostre entendre, això significa una adhesió acrítica a plantejaments que res tenen a veure amb l’emancipació dels/les treballadorxs per la simple voluntat irreflexiva de “fer alguna cosa”. S’ha de valorar i sospesar en quines iniciatives concretes es participa i per què, sense caure en el “moviment pel moviment”.

A CNT Catalunya, malgrat tot, seguim tenint-li-ho clar. Sempre estarem per la lluita de classes, mai amb la lluita entre treballadorxs per uns motius patriòtics que només beneficien als governants desitjosos de tapar els seus tufs i continuar amb els seus privilegis.

Salut i Revolució Social

CNT Catalunya Octubre de 2017

----------------------------------

Por la lucha de clases, contra la lucha patriótica


Ante el desconcierto de algunxs libertarixs al ver cómo el fervor patriótico ha sacado a la calle a algunxs cenetistas para ir codo a codo y bandera con bandera junto a manifestantes nacionalistas, hemos de salir al paso para recordar que ningún país, nación o Estado nos hará libres, todo lo contrario. En este sentido, conviene rescatar parte del comunicado “CNT ante los nacionalismos”, lanzado hace años y que para nosotrxs tiene total vigencia. “El concepto ‘nación’ ha servido tan pronto para englobar como para independizar; ‘nación’ o ‘patria’ son ideas-fuerza que pueden ser empleadas en sentidos muy opuestos, avasalladores o emancipadores; lo que para unos es gallardo patriotismo, para otros es coactivo imperialismo centralista, lo que unos consideran separatismo antipatriótico otros lo tienen como la máxima afirmación de identidad nacional. La CNT es enemiga del concepto ‘patria’ salvo cuando se le da el significado que le dio Malatesta ‘mi patria es el mundo’.”

Para nosotrxs, un ejemplo de lo contradictorio que supone mezclar la lucha de clases con las aspiraciones patrióticas queda patente en lo que durante los últimos meses estamos viviendo en Cataluña. Somos testigos de que en su pretensión de “hacer país” la derecha burguesa de siempre y la llamada izquierda catalanista –incluso la que dice ser “antisistema”–, se están dando la mano para construir un nuevo Estado, el catalán, dándole a su vez la espalda a quienes prefieren seguir en el que ya existe, el español. Siguiendo con dicho comunicado, se recalcaba que la argumentación nacionalista es “pobre y obcecada: en último término sueñan con establecer otro Estado, con su ejército, su policía y sus gerifaltes, pero con bandera y nombre distinto.” A estas alturas, cabe preguntarse, ¿dónde ha quedado la lucha de clases sino envuelta en trapos patrioteros?

Conviene aclarar que el hecho de que como anarcosindicalistas nos opongamos a cualquier nuevo Estado no supone, tal y como malintencionadamente se nos suele atribuir, que defendamos el ya existente. A quienes utilizan esa falacia habría que recordarles que durante la proclamación de la República Catalana de 1934 fue la militancia de CNT la que tuvo que recoger las armas que los patriotas catalanistas tiraban cuando el ejército entró en Barcelona sin apenas dificultad. ¡Y qué bien nos vinieron después para asaltar los cuarteles y hacer temblar a unos y otros demostrando la viabilidad de la autogestión y del comunismo libertario! Lamentablemente, ese ejemplo revolucionario fue aplacado por una Generalitat que veía con horror cómo lxs trabajadorxs controlaban la producción y por unos comunistas a quienes se les dejó hacer cuanto quisieron, por su papel contrarrevolucionario como “partido del orden” y a cambio de que la República consiguiera el apoyo soviético. Varias décadas después, parece mentira que estemos en una tesitura similar, aunque no del todo. Entonces, lxs anarcosindicalistas teníamos claro que nunca llegaríamos a ser libres sin tener antes el control de la producción. Ahora, parte de quienes así se autoproclaman lo han olvidado, propician que la clase trabajadora languidezca adoptando los mismos planteamientos de los sindicatos institucionalizados y junto con un amplio sector de la ciudadanía se deja arrastrar por lo que le dicten los distintos “medios de intoxicación” en función de sus intereses. Y es que cuando se convocan paros patrióticos sufragados por la Administración y los comerciantes, cuando se reconduce la lucha popular hasta aplacarla en el Parlament vía urnas o cuando quieren que escojas entre distintos trapos patrioteros, algo falla.

Tampoco nos convencen los argumentos de ciertos anarquistas de que no nos podemos quedar al margen del proceso social y político en curso, pues, a nuestro entender, esto significa una adhesión acrítica a planteamientos que nada tienen que ver con la emancipación de lxs trabajadorxs por la simple voluntad irreflexiva de “hacer algo”. Hay que valorar y sospesar en qué iniciativas concretas se participa y por qué, sin caer en el “movimiento por el movimiento”.

En CNT Catalunya, a pesar de todo, seguimos teniéndolo claro. Siempre estaremos por la lucha de clases, nunca con la lucha entre trabajadorxs por unos motivos patrióticos que sólo benefician a los gobernantes deseosos de tapar sus tufos y continuar con sus privilegios.

Salud y revolución social

CNT Catalunya                                 Octubre 2017

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
Aquest comunicat no diu res d'interès per la majoria de persones treballadores del país

¿Quina es la vostra posició en relació al referendum? En relació a una declaració d'independència? quin model social proposeu per a Catalunya avui i en un eventual nou estat català?
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
Ya era hora que alguien hablara de unir a la clase trabajadora y no de torearla con banderas o intereses burgueses. Quien entre al trapo que vaya a defender Fomentar del Treball o la CEOE. Salud.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
"durante la proclamación de la República Catalana de 1934 fue la militancia de CNT la que tuvo que recoger las armas que los patriotas catalanistas tiraban cuando el ejército entró en Barcelona sin apenas dificultad. ¡Y qué bien nos vinieron después para asaltar los cuarteles y hacer temblar a unos y otros demostrando la viabilidad de la autogestión y del comunismo libertario!"

JAJAJA "Nos vinieron", dice. El Durruti del Indymedia jajajajaja joder
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
"Hay que valorar y sospesar en qué iniciativas concretas se participa y por qué, sin caer en el “movimiento por el movimiento”."

Y eso hemos hecho y estamos haciendo muches anarquistas que para vosotres parece que no somos más que traidores. Pues bien. A lo mejor esos análisis nos permiten tener muy claro por qué participamos y desde qué posiciones lo hacemos, al mismo tiempo que nos permiten saber por qué atacamos ese proces y su fraudulento referendum, y por qué nos oponemos a un hipotético Estado catalán sin que eso signifique renunciar al apoyo que ofrecemos a los pueblos sometidos para sus luchas de autodeterminación, siempre en clave libertaria.

Mezcláis churras con merinas y pasa lo que pasa.
Viva Bakunin excepto cuando defendía las luchas de liberación nacional, que ahí ya no os mola tanto.
ANARCOCARCAS DEL PALO.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
Jejejej, que populista... eres consciente que no hay nada de lo que has dicho en la agenda del procés, no? Bueno, en tu cabeza sí está
O crees que esas multitudes que celebran que los patrones paren, que gritan eso de 'aquesta es la nostra policia' van a salir a defender un cambio social... y donde estaban hasta ahora? Hay gente que no se de que nos intenta convencer. Que tal por Granollers por cierto?
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
09 oct 2017
A mi el comunicado me parece muy necesario porque como anarquista estaba confundida de ver hermanadas banderas esteladas y rojinegras. De la CGT no me sorprendía pero de la CNT si. No encuentro despectivo el comunicado pero por las respuestas ahora distingo entre la CNT obrera de siempre y la que responde criticándolo que parece de anarco-independentistas-bibliotecarios-becados que hablan de independencia pero dependen de sus papis y de las subvenciones. Para ligar puede irles bien pero dan síntomas de multipolaridad.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
10 oct 2017
Menudos sermones para criticar un comunicado claro y directo. Si los que lo criticáis tenéis otros plantea-mientos o anarcos-dudas seguid con los nacionalistas del relaxing CUP-of-coffe into Parlament. No falteis mañana a vuestra historica cita y que haya germanor patriótica. Luego a bailar sardanas cogidos con los mossos, el ball de bastons os lo daran después de la supuesta independencia.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
10 oct 2017
Sin discutir la necesidad de mantener un discurso de clase lejos de cualquier nacionalismo (que solo puede ser burgués) y luchando por organizar a la clase obrera fuera de la influencia de las ideologías interclasistas, sí creo igualmente importante poner de relieve que en el párrafo que el comunicado dedica a los hecho del 34, del 36 y de la Guerra civil obvia de forma flagrante la necesaria colaboración de la CNT (y la FAI), que ocupó cargos de gobierno en la Generalitat, los ayuntamientos e incluso el gobierno del estado, en la represión de la clase obrera (en gran parte su propia militancia). No se puede hablar de la Guerra civil sin poner sobre la mesa la completa bancarrota política del anarquismo y su ligazón política con el estalinismo que terminó con la CNT y la FAI incluso dentro del propio Frente Popular (1938) y en las coaliciones antifranquistas en el exilio y en el interior.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
10 oct 2017
Exacte, per això hi es la història, per a sapiguer que es allò on no s'hi ha de tornar a caure.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
11 oct 2017
Yo no quiero la libertad para Catalunya como se entiende actualmente. Igual que eso niega la libertad de media Catalunya o Catalunya y media.

¿No os dais cuenta del mensaje político de «Un sol poble»?
Símplemente llaman a la unidad de la Patria igual que lxs españolistas.

Encima hay quien dice que los que no amamos a una patria en contra de la otra, es que tenemos odio en sentido contrario. Quienes dicen esto son lxs que odian a lxs libertarixs.

Y ya para colofón los que apelan a que el movimiento libertario se diluya en otra idea más aceptable antes que automarginarse porque entonces eso es sectario o dogmático.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
12 oct 2017
per al primer comentari, pots ( podeu llegir) el següent article:
INDEPENDÈNCIA? SEMPRE, PERÒ DE QUI? a la pàgina de CNT CATALUNYA
http://www.nodo50.org/cntcatalunya/.
A on es possiciona envers tota la pantomima del procés.
Re: Per la lluita de classes, contra la lluita patriòtica
12 oct 2017
Tant mateix i encara que desde unes altres possicions hi hagi una constant difamaciò en aquest medi en contra de CNT CATALUNYA ( SECTOR JOAQUIN COSTA )i tot allò que hi publiquen desde qualsevol sindicat que hi pertany a aquesta regional, han demostrat ser les úniques que no han perdut de vista la realitat noi s´hi han embarcat en donar cap legitimaciò cap al procés burgues i tota la pseudo intelectualitat i arguments empleats envers la autodeterminaciò i el seu significat de classe que, val a dir i hem nego a pensar que hi hagi cap interés en ignorar-ho; per part de totes aquelles organitzacions que es defineixen llibertaries i anarquistes aqui a catalunya, i que han donat support indirectament a les classes dominants i la classe política parlamentaria catalana, ja que sense volguer-ho han oblidat o no han donat prioritat a difondre ni
han sapigut situar-se en confrontació a les intencions ni els interessos de les classes antagonistes. Tot per fer seus els mitjans i les táctiques del transversalisme difós desde les possicions dels cuadres avanguardistes defensors del poder popular. Quina única tàctica és la del possibilisme i l´entrisme com a grup de pressió a dins de lo que s´hi entendría com a organitzacions soberanistes, que no deixen de ser ni d´emplear les táctiques i els medis propis de la seva classe i que entra en total contradicciò amb els propis interessos de la classe obrera i el proletariat. Tot això els porta a la obligaciò de desfer-se del seu discurs i dels seus mitjans si volien ser-hi admitits i escoltats.
Ja o dic d´entrada i ho torno a repetir, no tinc cap intenciò de ferir ni de barallar-me amb les qui continuo i continuaré sentint i apreciant com a companyes per sobre de tot i que no he dubtat mai a donar tot el meu support i solidaritat, tambè soc conscient que la situaciò a donat a que arrelessin sentiments que potser no ens deixen raonar amb claretat ni analitzar els nostres objectius i la seva finalitat, però no podem seguir continuant en aquesta línea, a on s´hi ha arrivat a la situaciò de donar cobertura amb la vaga al procés i de no haver sapigut defensar el nostre possicionament ni la utilitzaciò d´aquesta vaga per a servir unicament als interessos de les institucions i les organitzacions afins, que se la van apropiar arrivant inclùs a difondre per tots els medis possibles que aquesta vaga era il-legal i que allò que sí que ho era de il-legal; en el seu caracter politic o van argumentar manipulant-ho com a una ATURADA DEL PAIS.
Amb la barra i la única finalitat de poder cobrar el funcionariat i les treballadores públiques que la volgueren secundar, el salari que s´hi sol descontar pel dia de vaga. AQUESTA I AIXÍ SON lLES FINALITATS I MITJANS D´AQUESTA COLLA DE REPUGNANTS I DE EGOISTES. AIXÍ ES I HA SIGUT LA BURGESIA CATALANA DE MANIPULADORA I NO CAMVIARAN MAI.
Perque recordem a mes, que les institucions catalanes així com les de la resta de comunitats que juntament amb les de l´estat central conformen les institucions espanyoles i que son el niu de la classe dominant, sempre seràn un dels nostres objectius principals a destruir necessariament pel seu caracter de classe i de dominaciò i mai com a una eina en disputa en el pas previ a la transformaciò de la societat basada en els principis anarquitzants i anarquistes del comunisme i el socialisme. Salut i anarquia

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more