Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
26 ago 2003
NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
NO01.jpeg
EUSKAL HERRIA, ENDAVANT!!
NO02.jpeg
N003.jpeg
Mira també:
http://www.gara.net

Comentaris

Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
26 ago 2003
No és un pèl exagerat, el lema aquest del apartheid? per a mi es un missatge deslegitimador. Tots sabem la repressió que estan visquent els bascos dsd l'estat espanyol... pro apartheid? :(
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
26 ago 2003
A mi també em sembla un pel fora de lloc. Suposso que això d'apartheid ho diuen perquè com a col·lectiu social o polític, l'estat els vol apartar de la vida pública per tots els mitjans.

Això és molt greu, però el terme apartheid fa referència a la segregació racial institucionalitzada que és una cosa prou diferent.

abur
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
26 ago 2003
Apartheid, en aquuest cas. es refereix a exclusió política i social. Però el cas és que...que hi ha darrere del racisme?Doncs classisme i desigualtat.
Libertades para tod@s: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
No jueguemos con las palabras, Lo que está claro es que se prohiben ideas políticas en Euskal Herria (y donde haga falta también lo haran )y se deja sin voz a más de 200.000 personas por imposición antidemocrática de los partidos españoles PP-PSOE que son minoria en Euskadi. Se apalea a las personas por tener una opinión diferente, por mostrar su deseo de independencia y socialismo. Si estas personas pertenecen a alguna organización armada o son complices de las mismas que las juzguen, pero nada de eso se hace, simplemente porque estas personas son inocentes, y yo añadiria que dignas, no se si tod@s pueden decir lo mismo. Una abrazo solidario, la única lucha que se pierde es la que se abandona. un@ de kaosenlared.net www.kaosenlared.net
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Doncs a mí apartheid em sembla la paraula més adecuada per definir el que està passant a Euskal Herria. Clar, tots akets ke diuen ke és un pel exagerat, no deuen saber el que és SER PERSEGUIT, SER VIGILAT, SER DETINGUT I SER TORTURAT, pel sol fet de tenir unes idees determinades. No s´exagera, es va perseguir els membres d´AEK (associació que ensenyava euskera a adults) "pq sus objetivos de extender el euskera coincidian con ETA", es va il.legalitzar segi i haika (organitzacions juvenils) pq els seus objectius coincidien amb ETA, es van detenir els membres!! d´akestes organitzacions pel sol fet de ser-ho. I què diré sobre Batasuna i Egunkaria. I què diré sobre la prohibició de manifestacions, sobre les imatges d´ahir on es podien veure els zipayos prohibint manifestar-se a uns cuants iaios i iaies? Potser la paraula apartheid no agrada a molts pq és massa dura. M´agradaria que us posessiu per un moment a la pell d´un professor d´euskera d´AEK, d´un periodista d´Egunkaria, d´un militant de Batasuna o de la mare d´un pres les gestores pro-amnistia (tb il.legalitzades, per cert), i m´explikessiu kines són les seves opcions de participar en igualtat de drets a la vida política. Quina diferència hi ha amb els negres que no podien votar?? Que no veieu les hosties i la violència no vol dir que no n´hi hagin: potser és que no surten per TVE.
http://www.geocities.com/nomastortura
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
"Quina diferència hi ha amb els negres que no podien votar?? "
No podien votar, ni anar als mateixos bars que els blancs, ni estudiar a les mateixes escoles que elss blancs, ni viure al mateix barri que els blancs, ..... espera, ara que ho veig si que hi ha apartheid a Euskadi: s'educa al nens segons models diferents i segregats per exemple. La tragedia d'Euskadi es que es troba dividida en dos comunitats, i els culpables son els mateixos que diuen que son els seus salvadors. Els partits politics (de qualsevol signe) son els que fomenten la segregació per motius electoralistes, inclos el moviment abertzale (ETA, Batasuna i els seus satelits).
L'autor d'aquestes fotos també ha posat el seu gra de sorra, perque podia haver explicat l'escena. Que tendre la iaia enfrontant-se al dolents i armats cipayos!!!! ¿Per qué la tenen agafada? ¿Que havia passat abans?¿Que passa despres? . Després de aquest tipus d'informacions, ¿s'està legitimat per criticar als altres mitjans de comunicació per estar manipulats.
Demanen el que necesita Euskadi: PAU i DIALEG.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Home, és que si a més de tancar-los diaris, de NO PODER VOTAR, de no poder tenir entitats culturals o polítiques, ja no els deixessin anar a les mateixes escoles o als mateixos bars...
Tu creus que sí poden votar els abertzales? A qui?

Tu ke ets del PSOE o què? Pau i diàleg? Com us agrada dir pau i diàleg mentre amb l´altra mà encobriu les tortures? Què havia passat abans? Doncs un any abans, concretament, s´havia tankat les seus d´un partit polític per la força. S´havia convocat una concentració davant l´antiga seu de batasuna, i els zipayos, armats i prepotents, van amenaçar a akesta i altres iaies.

És a dir, tu creus que la lluita del poble basc contra l´ocupació espanyola, se l´han inventada els partits polítics? No creus que potser han sigut els anys de sagnant repressió? Et sona Franco? Qui són els culpables de la situació? Qui nega el dret del poble basc a decidir? Quina pau i quin diàleg? Perquè quan ETA va declarar la treva el PPPSOE es van negar a reconèixer el dret d´autodeterminació? Diàleg, de quin diàleg parles?
Apartheid perquè s´educa als nens per models diferents? No serà que tú ets un d´akells del programa de Tele-5 infliltrados q es van colar en una ikastola per fer creure que menjaven el tarro als nens? De totes maneres els nazionalistes espanyols no podeu soportar que hi hagi escoles on no s´ensenyi als nens que la transició va anar superbé i que el rei es superchuli i que vivim en una nació pluricultural (mentida!) anomenada espanya. Per tant, tu creus que no hi ha apartheid simplement perquè sí poden viure barrejats, perquè si poden estudiar junts...uf que bons que sou!! Si encara els deixeu viure junts! Trankil, que després de tancar els seus diaris, torturar als seus joves, il.legalitzar les seves organitzacions, destrossar i tancar els seus locals, anular políticament milers de persones, negar-los el dret de vot, impedir que puguin estudiar la seva llengua (AEK), i criminalitzar la seva cultura, tancant fins i tot editorials de llibres, ja fareu noves lleis per tal de fer més perfecte akest apartheid. PAU I DIÀLEG, PERÒ PER TOTHOM, NO NOMÉS PELS CONSTITUCIONALISTES!!
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Ho sento Mireia, comprenc que la situació per allà és alarmant i tenen tota la meva solidaritat. Però continuo pensant que 'apartheid' no és la paraula 'més' adient perquè crea confusió. I totes aquestes situacions que descrius no són comparables a la discriminació racial institucionalitzada. No vull dir que hagin de ser menys criticables o menys combatibles. Simplement, no són el mateix.

El fet de ser no-blanc, com el fet de ser no-home, es detecta a simple vista. Per tant, qualsevol discriminació o persecució fonamentada en aquesta mena de classificacions és molt més efectiva i per tant molt més contundent. Vull dir, que no cal que diguis ni facis res, pel sol fet d'existir ja ets subjecte de discriminació o persecució.

Pensa, posem per cas, en una nena sudafricana de pocs anys que sense saber ni poder comprendre encara el perquè, i encara menys poder fer res per canviar-ho, ja pateix la PROHIBICIÓ PER LLEI d'entrar a segons quins llocs que són exclusius per a nens blancs. No cal policia, no calen interrogatoris, ni investigacions, qualsevol porter o vigilant sap que és el que 'pot fer' o 'no pot fer' aquella nena segons la 'legalitat' que els blancs apliquen als no-blancs.

No, no és el mateix.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
aquests iaios i iaies mentre se´ls prohibia concentra-se,cridaven ben fort:

Democràcia per a Euskal Herria!
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
El fet de se no-espanyolista, no es detecta a simple vista, el fet de ser abertzale d´esquerres(generalment per una estètica determinada), sí és detectat sovint a simple vista, per molts, i si coneguessis el país basc, sabries que per portar una samarreta o altra (això sí es detecta a simple vista), pots ser detingut sense motius. Evidentment, els constitucionalistes ENCARA no poden fer el que van fer els blancs amb els negres a sudàfrica, perquè aquí, se suposa que "hi ha una democràcia", i ja seria la monda. Però para´t a pensar, si un nen a ki arrebaten el seu pare per motius polítics (vull recordar q akest any hi ha hagut 5 morts front a 600 detencions, la majoria per motius polítics), pot fer alguna cosa per canviar la seva situació. No és el mateix? Jo hi veig molts més punts en comú, que no pas diferències, en tot cas es podria dir APARTHEID "a la española". Potser no és racisme per motiu de color, és racisme per motius ideològics. Per tant, poden estar agraïts de només ser perseguits per motius ideològics o segons la llengua que estudiin, i no ser-ho per motiu de raça no?
STOP APARTHEID! BATASUNA AURRERA!!!

Editorial de La Vanguardia: "Sin Batasuna se vive mejor"

M´imagino que els diaris racistes y xenòfobs sudafricans o de qualsevol altre lloc també feien i fan editorials per l´estil: "sin los negros se vive mejor" o "sin los moros se vive mejor".
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
No és el mateix si t'arrebaten al teu pare per motius polítics que si te l'arrebaten pel color de la seva pell. El primer ha pogut escollir lliurement la seva opció política i el segon no ha pogut escollir el color de la seva pell.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Tan deplorable, trobo arrebatar un pare a un fill per motius polítics com per motius de raça. Tu no? Quina sort que tenen, poden escollir lliurement la seva opció política per després ser vigilats, segrestats i torturats. D´això en dius tu llibertat?? Doncs jo no vull ser lliure gràcies.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Em temia que això acabaria així. Jo no volia entrar en aquesta mena de comparances. Però ja que insisteixes, posats a triar m'estimo més viure tranquil els primers 15 o 20 anys. I m'estimo més que em persegueixin pel que penso o dic que no pel color de la meva cara.

En tot cas és la meva opció. Si ets no-blanc en un sistema blanc d'apartheid, ni tan sols tens aquesta opció.

Jo no he viscut mai una situació de segregació racial i menys com a víctima. Suposo que tu tampoc. Jo em puc imaginar el que això implica per les persones que el pateixen, però veig que tu no.

Deixem'ho correr.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
lo que si que estas viviendo son las consecuencias de politicas migratorias con intencion de hacer desaparecer "minorias" y las consecuencias de la manipulacion de los colonos con intencion de sacarle beneficio a las politicas migratorias
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
D'acord. Igual com la Xina ha fet al Tibet. Però d'això no en diuen apartheid.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Me gustaria saber cuantos de vosotros habeis estado realmente en Euskadi, (Yo no he estado) Y no me refiero a estar unos dias por allí emborrachandose, fumando y haciendo turismo, sino compartiendo su forma de vida y sus costumbres, nadie que haya pasado allí menos de dos años (para mi) tiene potestad valida para decir como es la situación en Euskadi, ya que todo lo que se puede saber nos viene dado por los medios de comunicación, medios de comunicación de todo tipo, Tv, Revistas, Foros de Intenet, cosas que nos cuenta un amigo de un amigo,...., información de ambos bandos; todos al final hacemos más caso a lo que nos interesa y desestimamos lo que no encaja con lo que creemos saber.
No seamos imprudentes y hablemos con conocimiento de causa.
Un abrazo
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Me gustaria saber cuantos de vosotros habeis estado realmente en Euskadi, (Yo no he estado) Y no me refiero a estar unos dias por allí emborrachandose, fumando y haciendo turismo, sino compartiendo su forma de vida y sus costumbres, nadie que haya pasado allí menos de dos años (para mi) tiene potestad valida para decir como es la situación en Euskadi, ya que todo lo que se puede saber nos viene dado por los medios de comunicación, medios de comunicación de todo tipo, Tv, Revistas, Foros de Intenet, cosas que nos cuenta un amigo de un amigo,...., información de ambos bandos; todos al final hacemos más caso a lo que nos interesa y desestimamos lo que no encaja con lo que creemos saber.
No seamos imprudentes y hablemos con conocimiento de causa.
Un abrazo
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
Yo no he vivido dos años allí...pero conozco a gente que se ha pirado de allí porque está hasta harta de la manipulación y el monopolio de las ideas de izquierda que ha hecho ETA, que todo lo centra en una solución nacionalista de separación (como si todos los problemas se fuesen a resolver así). Conozco a otra gente de allí que no habla nada de nada del tema, pese a reconocerse como nacionalista; conozco a otra gente de allí que, hipócritamente, allí son nacionalistas y fuera de allí no lo son; a gente que sigue justificando los asesinatos "selectivos" de ETA, si no alegrándose por ellos;...

Allí el Apartheid es mental. Aunque sin duda, el modelo que el PP -falsamente constitucionalista- intenta imponer es muy peligroso. Pero es que también lo es el que el nacionalismo radical vasco ha intentado perpetrar, con bastante éxito por lo visto entre cierta parte de una juventud manipulada, lo cual es muy cierto, pese a quien le pese: el amor a la patria es siempre una manipulación ciega. Quien está dispuesto a morir por su patria, en condiciones de relativa paz y libre expresión, no puede estar cuerdo, para mi.

No se puede comparar la situación en Euskadi con la de los terribilísimos bantustanes de Suráfrica, que costaron la vida a millones de personas, que esclavizaban a diario a miles de surafrinos negros, consenados a no vivir, a no trabajar, a no disfrutar libremente de su territorio, pues estaban recluidos en verdaderas cárceles al aire libre, con alambres de espino delimitando los diminutos territorios, sin agua, sin electricidad, sin comida, con la sola compañía del lodo, las enfermedades y unos guardias blancos armados hasta los dientes para vigilarles.....¿es esto Euskadi? francamente, no lo es.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
"Yo no he vivido dos años allí...pero conozco a gente que se ha pirado de allí porque está hasta harta de la manipulación y el monopolio de las ideas de izquierda que ha hecho ETA, que todo lo centra en una solución nacionalista de separación (como si todos los problemas se fuesen a resolver así)."

1- Que jo sàpiga, a Euskadi hi ha altres partits que es diuen d´esquerres PSOE, IU, Aralar, si algú no se sent còmode amb el projecte de Batasuna té bastant on triar (i més ara que s´han il.legalitzat els vots dels manipuladors), sinó en comptes de marxar que es curri una alternativa.

2- Perque serà que parles de monopoli de les idees d´esquerres? Serà perquè molta de la gent (per no dir la majoria) que es mou al País Basc per temes com la guerra, l´especulació, el racisme, ... són independentistes? No serà que això et molesta?

3- Per un cantó reconeixes que han "monopolitzat les idees d´esquerres" i per l´altre dius que tot ho centren en una solució nacionalista de separació? No ho trobes contradictori? Per què, jo encara que no hagi viscut 2 anys allà, he estat allà, i encara que m´hagi emborratxat i fumat porros (com si axiò restés legitimitat per opinar), he pogut veure qui són els que es movilitzen contra el TAV, contra la precarietat laboral, contra les agressions al medi ambient,contra les centrals nuclears. Els que surten al carrer el dia de la dona, el dia dels gais i lesbianes, contra la guerra,... En què et bases per dir que només proposen la solució de la separació quan un dels seus lemes més corejats és "independència i socialisme"?
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
27 ago 2003
"Pero es que también lo es el que el nacionalismo radical vasco ha intentado perpetrar, con bastante éxito por lo visto entre cierta parte de una juventud manipulada, lo cual es muy cierto, pese a quien le pese: el amor a la patria es siempre una manipulación ciega. Quien está dispuesto a morir por su patria, en condiciones de relativa paz y libre expresión, no puede estar cuerdo, para mi"

1- Per a aquesta persona, condicions de "libre expresión" (cada dia flipo més!) és el tancament de diaris, la il.legalització d´un partit polítc que representa milers de persones, el tancament d´editorials en euskera, la persecussió i detenció dels membres d´AEK (org. que ensenya euskera a adults), multes i censura a grups de música o prohibir manifestacions amb el lema (Gora Euskal Herria).

2- Per l´última frase que dius, sembles reconèixer que sí seria lícit morir per la patria (que bé queda la frase, quan en relaitat, el que s´hauria de dir és "morir perquè el poble pugui triar o morir perquè un estat imperialista no aniquili el teu poble"). Per tant, encara que tú consideris que hi ha relativa pau i llibertat d´expressió, la majoria de gent d´esquerres no considera que això sigui així (ni tan sols a Catalunya on un 55% de la població està en contra de la il.legalització). I una part d´akesta gent (q per tenir idees diferents a tú no vol dir que estiguin manipulats) aposta per la lluita armada. Creus que el que els empeny a la lluita armada és l´amor a la patria? Perquè jo no he sentit mai cap abertzale dir això. En canvi, el que sí reivindiquen constantment, és una sèrie de drets (com el dret a la lliure expressió, el dret a la pau o el dret d´autodeterminació), que són negats per un nazionalisme (l´espanyol), que té bastant més mitjans per manipular (fins i tot pot aconseguir fer creure a una persona que es diu d´esquerres que allà hi ha una "relativa libre expresión").
No cola, i això de "es muy cierto le pese a quien le pese" em dona una idea del teu tarannà democràtic (sembla més aviat de Jesús Gil). No pots considerar les teves opinions veritats absolutes, i més quan la majoria de la societat basca (em remeto als partits que voten), no estan d´acord en absolut amb la descripció de la realitat que tu fas.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
28 ago 2003
A dues dècades de la instauració a l´estat espanyol de la democràcia formal, el País Basc continua patint el major percentatge de presos polítics d´Europa. Il.legalitzant Batasuna, el govern espanyol vol acabar amb uns ideals. Però a Euskadi, els dirigents de Batasuna són un més, i el poble treballador no delega.

La solució per a España la tenia el Telésforo Monzón, i la criden fins i tot les pedres :
España ha d´admetre que existeix una altra part. I una atra part, no és l´ent autonòmic que ha format a la seva pròpia imatge i semblança. I reconeguda la realitat de l´altre, España ha de dialogar i de negociar.
Re: NO APARTHEID: AUTODETERMINAZIOA
03 oct 2003
A mi me da bastante pena los vascos que acusan gravemente al PNV. No deberíamos juntarnos todos los abertzales y hacer frente a los ilegalizadores y despues discutir nuestro futuro? esas fuerzas se podrian usar en contra de los partidos metomentodo antivascos, pero siempre con el diálogo y respetando los valores democráticos, y por supuesto, para hacer desaparecer el terrorismo y podamos convivir los unos con los otros.
Sindicat Terrassa