Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Robots autònoms, policies, militars, fronteres, mossos d’esquadra... i resistència humana.
20 jun 2017
Fa unes setmanes, el 19 d’abril de 2017, es va produir la primera confrontació d’una persona amb un robot dels de darrera generació, va ser a Palo Alto (no el mercadillu de progres del Poble Nou, sinó a la ciutat de Califòrnia). Allà en Jason Sylvain, de 41 anys, va atacar al robot K5, també conegut com Knightscope (el nom de la companyia fabricant), que estava “patrullant” l’aparcament de la mateixa Knightscope (http://www.knightscope.com/ ). El K5 te una certa semblança amb els cotxes autònoms, de fet els promotors de la empresa son ex-treballadors de Google, del seu projecte de vehicle autònom.
StopTheMadness.jpg
Diapositiva1.jpg
En Jason va vèncer al cyberarmatoste de 136kg de pes i 1,5 metres d’alçada, però el robot disposa d’un sistema de txibateig amb l’autoritat i va avisar, via WIFI, al cos de seguretat de que l’havien agredit i bolcat, els segurates van detenir al pobre Jason i el van lliurar a la poli, que el va acusar d’embriaguesa, vagabundeig i danys a la propietat.

Aquest model de robot, i suposem que d’altres, ja “treballen” per 7$ l’hora a diversos punts dels EUA, sobretot a aparcaments corporatius i de centres comercials, de fet la empresa te 19 clients, entre els que tenen a Microsofth i Uber, l’estalvi és notable, ja que el sou mitjà d’un segurata als EUA ve a ser d’uns 21 o 22 $.
Malgrat tenir un aspecte còmic (aspecte deliberadament còmic) el K5 disposa d’un sofisticat arsenal de sensors, malgrat que no disposa de cap element defensiu/agressiu.

El tema del reconeixement facial és cada cop més important, als EUA tenen registrada la cara d’un 50% de la població (ben poc comparat amb els més del 80% fitxats a l’Estat Espanyol, tots els majors de 14 anys que han de disposar obligatòriament de DNI).

Val a dir, però, que els robots van guanyant, el més d’abril de l’any passat un Z5 va atropellar a un nen de 17 mesos, fent-li ferides, el robot està treballant igual, mentre que en Jason està processat.

Els robots “informatius” comencen a estar present a la vida real, la empresa barcelonina Pal-Robòtics (https://pal-robotics.com/es/home/ ) te diversos models, molts d’ells operatius com el REEM comprat per diverses policies, entre elles la de ciutat de Dubai, es tracta d’un robot dedicat més a la informació i a la recepció de denúncies, però que disposa d’un programa de reconeixement facial… però Dubai espera substituir un 25% dels agents de policies amb aquests robots. Hi ha un robot d’aquesta empresa, que no crida tant l’atenció, però que segurament te més impacte, es tracta del Stockbot, que mitjançant robòtica i tecnologia RFID manté els inventaris de botiges i magatzems, no tenim noticies de que cap treballador de magatzems hagi atacat al Stockbot, potser perquè no està massa estès, però no perdem l’esperança de llegir la noticia, un dia d’aquests, i que podem quedar humans 2 robots 1... (encara que potser el nombre de víctimes humanes és més gran, però sense registrar, els propietaris de robots matadors són molt discrets i no volen publicitat...).

Tots aquest robots dels que parlem son terrestres i destinats a “conviure” amb la major part de la població i de moment no disposen d’armes ni dispositius per repel·lir atacs (o per atacar), una altra cosa son els robots terrestres militars que si que disposen d’aquesta “virtut”, l’exercit espanyol disposa de diversos aparells d’aquest estil, la major part destinats a la desactivació d’artefactes explosius. A part de la desactivació, una altra àrea d’actuació és la vigilància de perímetres i fronteres.

Els Mossos d’Esquadra també s’incorporaran a les noves tecnologies de control amb uns robots que, malgrat no ser com els Z5, o ni tan sols el REEM, no deixen de tenir el seu interès. Aquest més de maig s’ha publicat un concurs per adquirir 2 robots tàctics per la DGP catalana, l’import estimat del contracte és de 60.000€.

Els robots tàctics disposaran e captació d’imatges en blanc i negre o color, gravació a 30fps, gran anular de 50 graus i il·luminació infraroig. Ha d’incorporar un sistema de transmissió de dades de vídeo i àudio a temps real i per controlar remotament el robot. Les imatges i l’àudio han de poder ser seguits en temps real en un monitor. Això si és petitó, 28cm d’alçada, 16cm d’amplada i 7cm de fondària i el pes màxim ha de ser 1kg (el plec al link https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/ca_ES/notice. ).

19 D’ABRIL DIA DE LA RESISTÈNCIA HUMANA A LA ROBÒTICA!!
Mira també:
http://www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Robots autònoms, policies, militars, fronteres, mossos d’esquadra... i resistència humana.
21 jun 2017
gràcies
Colera camping CNT