Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Prou de gana i repressió a Veneçuela!
31 mai 2017
A Veneçuela des de fa més de 40 dies hi ha una rebel·lió popular en curs. Milers de joves, treballadors i veïns de diverses comunitats es mobilitzen arreu del país contra el govern de Nicolás Madur, un govern corrupte, repressiu i que mata de gana.
A les protestes s’hi han sumat, cada vegada amb més força, sectors populars de barris tradicionalment chavistes.

A més de les mobilitzacions massives que s'han produït a Caracas i d’altres ciutats i pobles, hi ha hagut casserolades i saquejos en barris obrers i populars com El Valle, 5 de Julio a Petare, i Baruta a Caracas; tot el sud de la ciutat de Valencia al centre del país ha estat més d'una setmana insurreccionat; als estats fronterers amb Colòmbia, Táchira i Mérida, hi ha hagut en els últims dies veritables revoltes a les ciutats de Sant Cristóbal, i en poblacions camperoles com Santa Cruz de Mora.

Maduro diu que el que passa a Veneçuela és producte de “plans colpistes pinochetistes” per derrocar el seu govern organitzat per “bandes feixistes” pagades per “l'imperi”. Va arribar, fins i tot, a dir que els “chavistes serien els jueus del Segle XXI” (per l'Holocaust nazi). Res més lluny de la realitat. Hi ha sectors de l'esquerra mundial que es creuen aquesta mentida, confosos per l'antecedent de l'intent de cop pro imperialista contra Chávez del 2002. Ara la situació és una altra. La gent ha sortit al carrer per la gana i el desproveïment i l'oposició política reclama unes eleccions lliures que Maduro es nega a convocar. Qui actua en forma totalitària és Maduro. Qui utilitza les forces de seguretat i l'exèrcit per reprimir al poble és Maduro. És el seu govern qui ha militaritzat l'estat de Táchira per la rebel·lió i el desbordament popular. És el seu govern, recolzat en les Forces Armades, qui ha enviat els manifestants detinguts a tribunals militars. És la seva repressió la que ha provocat de més de 40 morts i centenars de ferits.

Els que estan al carrer protestant no són “bandes feixistes” sinó un poble i una joventut desesperada per la gana, el desproveïment, la repressió i la pèrdua de les expectatives en els governants que deien ser “del poble”.

El poble treballador veneçolà s'enfonsa en la més profunda crisi econòmica de la seva història. Mentre que el govern de Maduro i el PSUV es presenten davant el món com a “socialistes”, apliquen uns retalls econòmics per pagar puntualment el deute extern. Per pagar en els últims tres anys 70.000 milions de dòlars, van retallar un terç les importacions el que ha generat la gran escassetat. La inflació va arribar al 600% en el 2016. El salari mínim es va reduir a 30 dòlars mensuals.

Aquestes protestes, que es generalitzen en tot el país, són expressió del profund descontent i el repudi a Nicolás Maduro. El seu govern no és d'esquerres. És un govern cívic-militar d'un fals socialisme que mata de gana al poble, incapaç de garantir els productes bàsics de la dieta del veneçolà. Que paga el deute i lliura milions de dòlars a grups empresarials i que ha lliurat el petroli a les transnacionals a través d'empreses mixtes, i es prepara a lliurar les riqueses mineres de l'anomenat Arc Miner de l’Orinoco del sud-est del país. El súmmum del seu fals antiimperialisme és que es va saber que el govern de Maduro va aportar 500.000 dòlars a l'acte d'assumpció de Trump mitjançant una “donació” de l'empresa Citgo, que és la representant de PDVSA als EUA. L'esquerra mundial no pot ignorar tots aquests fets.

En aquest marc, i pressionat per l'onada de manifestacions, el govern convoca una Assemblea Constituent antidemocràtica i fraudulenta, sense eleccions lliures. La meitat dels seus 500 membres seria escollida per organitzacions “comunals” o socials controlats burocràticament pel PSUV. I l'altra meitat en “eleccions territorials” que ningú sap què signifiquen. Una Constituent feta a la seva mesura per perpetuar-se al poder i seguir avançant en amb les mesures que restringeixen les llibertats democràtiques i continuen les retallades.

Per tot això, des de l'esquerra revolucionària, donem suport a la rebel·lió popular que reclama que marxi Maduro. No recolzem a la vella oposició patronal de dreta i proimperialista agrupada en la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), que intenta capitalitzar el genuí descontentament popular. La MUD no crida a derrotar els plans d’ajust, ni qüestiona els pagaments del deute. Per contra, vol arribar al poder per aprofundir el «paquet». Per això, les mobilitzacions van més enllà de les seves convocatòries, i són, cada vegada més, protagonitzades per veïns dels barris populars, tradicionalment simpatitzants del chavisme. Per això, al costat de la mobilització cal continuar impulsant la formació d'un pol polític alternatiu de l'esquerra i el poble treballador que sigui independent del PSUV i de la MUD. En aquest sentit s'estan fent passos positius amb el reagrupament de la “Plataforma del Poble en Lluita i el Chavisme Crític” que agrupa tant a sectors de l'esquerra chavista com no chavista, com el Partit Socialisme i Llibertat (PSL).

Maduro se n’ha d'anar amb la mobilització obrera i popular i com ho planteja a Veneçuela nostre partit germà, el Partit Socialisme i Llibertat (PSL). Diem que només un govern dels treballadors i de les organitzacions populars que apliqui un pla econòmic d'emergència al servei dels treballadors i el poble serà una sortida. Un govern que apliqui mesures com la suspensió dels pagaments del deute, entre d’altres, i que destini aquests recursos a urgents importacions d'aliments i medicines per atendre la greu crisi social.

En aquest camí cridem expressar la solidaritat internacional amb la lluita del poble veneçolà per acabar amb la repressió i aquest desastre econòmic i social.

Prou de gana i repressió a Veneçuela!
No als tribunals militars!
No a la Constituent fraudulenta!
Fora Maduro!

UNITAT INTERNACIONAL DELS TREBALLADORS-QUARTA INTERNACIONAL (UIT-QI)

18 de maig de 2017

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Prou de gana i repressió a Veneçuela!
31 mai 2017
¿Qué es el chavismo crítico?

http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/38512
Re: Prou de gana i repressió a Veneçuela!
01 jun 2017
¿Que ocurre en venezuela? [Entrevista]
https://www.youtube.com/watch?v=7YlKX4d7KdQ
Sindicato Sindicat