Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La fira SECURITY FORUM a Barcelona, mercat del control social
25 mai 2017
El dies 17 i 18 de maig d’enguany s’ha celebrat a Centre de Convencions Internacional de Conferències de Barcelona a la zona del Forum la cinquena edició del SECURITY FORUM, una fira del sector de la seguretat, especialment de la seguretat privada, encara que també participen alguns organismes públics, per exemple els 4 principals cossos policials de l’estat, els Mossos d’Esquadra, la Ertzaintza, El Cos Nacional de policia i la Guardia Civil... els mossos van donar la nota... “pintoresca” amb una parella uniformada i armada “històricament” passejant-se per un recinte farcit de tecnologia.
SF-CONTROL-ACCESOS-860x340.jpg
Per accedir a la fira sols era necessari registrar-se, per entrar al congres calia pagar un bon grapat d’euros, però visitar la fira ha estat força profitós.
Aquesta fira ha anat creixent i, encara que te un públic limitat cada any te millors expectatives (al menys segons els organitzadors) així aquest any hi ha 65 expositors i s’ha superat la xifra de 6.000 assistents de l’any passat, arribant als 6.700 (totes les fires, inclosa la Feria de Abril de Barcelona, any a any diuen que tenen més visitants...), el nombre d’inscrits al congrés (de pagament) ha estat de 350, l’any passat parlaven de més de 400.
La inauguració va anar a càrrec del poca vergonya del Secretari d’Estat de SeguretatJosé Antonio Nieto (el escamotejador de corrupcions peperes), durant el seu discurs va deixar anar la perla d’oratòria que segueix: “Sin Seguridad no hay ibertad y sin libertad, la democracia no vale la pena”.
Els participants eren lleugerament diferents als d’altres fires, abundaven els uniformats, alguns d’alta graduació (com l’aiguardent) dels 4 cossos amb estand i algun de la Policia Local, a més dels típics senyors de mitjana edat amb “traje” gris, o blau fosc, i corbata eren força abundant els joves molt musculats, amb el cabell molt curt o rapat i sense corbata.
El sector de la seguretat privada està molt preocupat per futur “Reglamento de Seguridad Privada de España” que l’estat està elaborant a la seva mida seguint les seves reclamacions.
En conjunt la fira és com un somni distòpic de control social, el més cridaner és un mostrari de videovigilància, càmeres senzilles (les menys), càmeres IP, tèrmiques, orientables mitjançant un radar detector d’intrusions de 800m d’abast, resolucions “millors que la realitat”, sistemes d’emmagatzemar imatges cada cop amb més capacitat, més ràpids i més econòmic. Els softwares avençats han deixat de ser experimentals i s’ofereixen (no se a quin preu, però cada cop serà més baix) per canals comercials normalitzats.
La videovigilància intel•ligent és ja un fet, el reconeixement facial (individual o en massa), la detecció de cares en multituds, el reconeixement d’accions, d’objectes moguts o abandonats... i, encara que sembla que els de reconeixement d’estat d’ànim (nerviosisme, tensió, estats d’intoxicació per alcohol o altres drogues...) no estan encara del tot desenvolupats i que la comercialització encara és testimonial, com en el conte de les 7 cabretes, aquests softwares ja treuen la poteta per sota la porta.
El reconeixement facial va més enllà de la seguretat i irromp en el control d’accessos, també s’ofereixen (fora de l’àmbit estricte de la fira) el “biomàrketing per reconeixement facial”, segmentant clientela i seleccionant la publicitat dinàmicament.
Cada cop més les càmeres de videovigilància incorporen també l’enregistrament de so, així que també ha aparegut un enregistrament sonor intel•ligent, amb software que detecta explosions, trets d’arma de foc, trencament de vidres i diversos tipus de sons humans, crits d’ira, de pànic, plors...
Els àmbits d’us de la videovigilància s’estenen a fronteres, presons, zones residencials, industrials, establiments de joc, infraestructures crítiques, industrials, els transports, el comerç i el sector domèstic.
Segons l’Associació Espanyola d’Empreses de Seguretat la videovigilància en conjunt suposa el 53% del mercat del sector, això son (segons ells mateixos) 541 milions d’euros.
La biometria per el control d’accessos també està perfectament consolidada, la petjada dactilar sembla que està a punt de superar-se i que el reconeixement per l’iris (combinat amb altres identificacions biomètriques) està a punt d’imposar-se, al ser també cada cop més fàcil captar la imatge de l’iris, també es generalitza la lectura del patró de venes i de la geometria de la ma.
De fet la videovigilància és la tecnologia més exposada (23 empreses), seguida per la protecció front la intrusió (19) i el control d’accessos (18), val a dir que aquestes dues sovint estan estretament lligades al control biomètric. A més distància queden productes més clàssics com la protecció d’incendis (12), contra robatoris (7), alarmes 5 ... i sorprenentment sols 1 de ciberseguretat.
La manca de representació de la ciberseguretat contrasta amb el pes que tenia al programa del Congres (tot el segon dia complet) i al fet de que estan per desenvolupar les obligacions en el tema que imposa la Directiva Europea sobre Ciberseguretat (serveis essencials, serveis digitals...) on sembla que hi ha d’haver molts euros a arrambar.
Un detall curiós (o no tant) era la presència d’un estand de Securtec Cuba, una fira que s’ha de celebrar d’aquí uns mesos, el setembre, (www.firacuba.com ), que es ven com “una mirada transversal a la seguretat i la protecció urbana”, ofereix oportunitats de negocis sucosos a través de 10 empreses “compradores cubanes” que serveixen a policia, exercit, organismes oficials, bombers... un altra detall curiós, Securtec (i d’altres fires que es celebren a Cuba) és un negoci de Fira de Barcelona i el Grup PABEXPO una empresa de fires que, sembla ser que és cubana.
En resum els controladors volen tenir eines i hi ha un lobby d’empreses disposats a facilitar-les, a més de ser controlats ens obliguen a pagar el control.

Links i taules sobre els expositors a
www.negreverd.blogspot.com
Mira també:
http://www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La fira SECURITY FORUM a Barcelona, mercat del control social
31 mai 2017
Què és la ciberseguretat? Jo m'estava pensant que era tot això descrit del reconeixement de dits, ulls, cares, accessos, etc.
Sindicato Sindicat