Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els Mossos d’Esquadra i la seva web Open data
14 mai 2017
El cos de policies del Govern de Catalunya, seguint la moda i una mica la legislació (transparència) a obert un apartat de “open dates” al seu web (http://mossos.gencat.cat), evidentment són les dades que ens volen facilitar i que creuen convenient (inofensiu) facilitar-nos, però no deixen de ser interessants i no està de més donar-lis un cop d’ull.
Les dades estan disponibles en tres formats: xls, csv i json (les xls serien les més accessibles per el personal amb coneixements normalets, s’obren amb un full de càlcul), estan disponibles per diversos anys (segons la dada), entre el 2011 i el 2017 (no totes per tots els anys). El procediment de descarrega és una mica empipador, doncs s’ha d’anar fent any a any, dins dels fitxers les dades estan per cada més i per organismes policials territorials (segons el fitxer...).
La informació està dividida en 7 grans blocs: dades organitzatives; activitat institucional; activitat policial, dades delinqüencials; suggeriments, agraïments i queixes; activitats de prevenció; i violència masclista i domèstica.

Alguns dels apartats o be no tenen massa interès o son molt raquítics, per exemple l’apartat de la violència masclista i domèstica les dades no estan territorialitzades i es donen per trimestre i no per mes. El de l’activitat institucional dona sobretot dades sobre les xarxes socials dels mossos, de Facebook, Flicr, Youtube i Slideshare, i, naturalment, de Twiter... D’altres tenen més interès (al menys per altres).

Dades organitzatives: hi han dades del personal operatiu territorialitzades, de vehicles i de comissaries (bastant exhaustiu).

Activitat policial: temps d’espera, temps de resposta, mitjana diària de patrulles, incidents atesos, hores de servei, trasllats de presos i control d’esdeveniments esportius... Així podem saber que els mossos van dedicar, el 2016, 506 hores en el control de les cavalcades de reis, o en quins partits de futbol van haver els 4 detinguts del 2016 (el 2017 no n’han fet cap)... És interessant veure com defineixen els incidents atesos (sub àmbits en deuen ells), així, dins l’àmbit de convivència veïnal i molèsties en espais públics, descriuen un subàmbit de “problemes amb els clients” és tota una declaració, els problemes els generen els clients, mai els taverners o els botiguers...

Dades delinqüencials: aquí tenim un anodí apartat de denúncies per internet i un molt interessant “fets penals coneguts, resolts i detencions.... aquí podem veure com la major ràtio de detinguts (5) per fets coneguts (1) el 2016 va ser per associació il·lícita (pandora 2), en canvi l’únic delicte de tortura conegut no ha generat cap detenció, ni els 3 (!?) de corrupció als negocis, ni els 222 de protecció de la fauna i els animals domèstics...

En conjunt és molt interessant (podria ser més) i com que moltes de les dades es poden territorialitzar pot donar lloc a conclusions força interesants, a www.negreverd.blogspot.com podeu consultar algunes taules resum elaborades a partir de les dades originals, però el millor és anar directament a http://mossos.gencat.cat/ca/els_mossos_desquadra/indicadors_i_qualitat/d/ i elaborar-ne de pròpies.

Ens vigilen, però també podem vigilar al vigilants!.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els Mossos d’Esquadra i la seva web Open data
15 mai 2017
"Ens vigilen", però també ens podem fer la il·lusió que vigilem als vigilants.
Re: Els Mossos d’Esquadra i la seva web Open data
15 mai 2017
Si, potser és una ilusió negreroig, pero de tota manera sembla rahonable i prudent mirar de saber el que fan... que això no és vigilar al vigilant? segons com es miri, que aquesta "vigilància" no és res comparada amb la que ells fan? doncs si... aquest és un motiu per quedarnos amb els braços creuats? jo crec que no.
És com si a un explotat li dius que es fa la il·lusió de resistir perqué els capitalistes i els empresaris tenen més poders, més mitjans i més complicitats, deixa de ser resistència?, segur que estas d'acord en que no, que és resisténcia i és el que s'ha de fer...
SALUT I ALEGRIA
Re: Els Mossos d’Esquadra i la seva web Open data
15 mai 2017
Perdona, no he dit res d'això. No dic que no fem res. No dic que ens resignem. No dic que no analitzem com ens vigilen i no observem ni denunciem el que fan. No dic que perquè no tinguem els seus mitjans, no utilitzem els que tenim ...

Simplement dic que no podem creure'ns les falses il·lusions, les il·lusions sí, però no les falses.

Qui es resisteix a l'explotació, no ho fa a una il·lusió...
El CSV és 'Open', el XLS no.
16 mai 2017
El format XLS és de Microsoft i el CSV és un format standard (sense propietari). Ambdós es poden obrir amb un full de càlcul, però el CSV no pot portar virus.

https://ca.wikipedia.org/wiki/CSV
Sindicat Terrassa