Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: un altre món és aquí : mitjans i manipulació
Presentació de l'Infoespai: Recollim i difonem informació útil per a transformar ls societat
22 ago 2003
Volem oferir i sostenir un sistema d'informació, i construcció de coneixement útil per al treball i la sostenibilitat dels projectes transformadors.
PRESENTACIÓ DE L'INFOESPAI

En els darrers anys, hem assistit a l'esclat d'uns moviments socials que s'emancipen de la societat jerarquitzada i de la política tradicional a través de noves formes d'organització assembleàries i en forma de xarxa.
Aquests moviments socials han sabut apropiar-se de les noves tecnologies de la informació per donar suport en primer lloc a una evolució de les seves formes organitzatives, cap a formes més descentralitzades, horizontals i participatives
i en segon lloc per desenvolupar projectes que ambicionin extrendre aquesta horizontalitat i cultura de xarxa a una nova forma d'organitzar la societat.

Com a part de la mateixa cultura de compartir i cooperar tant en la informació com en altres aspectes de la vida; veiem necessari desenvolupar projectes d'interconnexió social alternativa que afectin als aspectes de la vida qüotidiana de les persones (comunicació, alimentació, habitatge, economia, treball, salut, educació, etc). com per exemple ja s'està duent a terme a l'Argentina.

Moltes vegades trobem que aquestsprojectes, depenent massa del voluntarisme d'uns pocs, cosa que els fa ser més inconsistents del que voldríem. Al mateix temps, encara trobem a faltar una major presència de cooperació en la creació de recursos compartits que aminorin costos i fagin els diferents projectes viables i per tant sostenibles.

L'INFOESPAI vol respondre, a aquesta problemàtica, de manera ambiciosa, a partir d'una multiplicació dels conceptes de xarxa, cooperació i sinergies.

Volem oferir i sostenir un sistema d'informació, i construcció de coneixement útil per al treball i la sostenibilitat dels projectes transformadors.

Concretament volem dotar d'unes eines sostenibles de difusió, als col.lectius i grups que construeixen aquests projectes per a que no hagin de dependre de la mediació dels mas$media i així alliberar aquest element, la informació, que és indispensable en la construcció d'una societat cooperativa, participativa i en xarxa.

Amb aquests objectius ens hem posat fil a l'agulla i a continuació us presentem els grups que estan funcionant ja en el marc de l'INFOESPAI:

MOVIMENTS.INFO

És una web de recursos per a la transformació social
que recull tota la informació útil des moviments socials del territori català.

moviments.info dóna a conèixer i facilita l'accés a les eines, col.lectius, projectes, lluites i campanyes, i s'actualitza constantment.

Alguna de les parts que hi pots trobar ja d'inici són:
· Un directori de més de 2700 col.lectius catalans. Cada col.lectiu pot tenir accés a les seves dades per ampliar-les o realitzar-hi canvis. Uin sistema de paraules claus facilita la búsqueda.
· Un espai d'elaboració i actualització col·lectiva de recursos útils. Es la part dels Wikis.
· La secció de noticies. Tracta de recollir les novetats de campanyes, recursos, i projectes elaborats des dels col.lectius que treballen per transformar la societat.
· La versió digital del llibre Guia útil 2003 per a la transformació social.


INFOESPAI FÃ?SIC
Linfoespai físic oferirà atenció per telèfon i en el mateix espai físic tant pel matí com per la tarda. Està treballant per poder obrir a mitjans del mes d'octubre.
El grup vol actuar, de manera constant i permanent, com a suport a la xarxa difusa i promou el coneixement mutuu de la informació útil per a la transformació social, que requereixin els qui per a diferents vies es posin en contacte amb lInfoespai.
Oferir serveis de difusió de convocatòries, projectes, campanyes, manifestacions, etc..
Elaborar materials de difusió útils, com ara la Guia Útil, mapes de barris, quaderns deines de participació, etc..
Activar lanimació i la facilitació de les connexions i de la capacitat mobilitzadora en la xarxa difusa, per tal de donar suport de recursos humans i daltres tipus a projectes i mobilitzacions que vagin en la línia dampliar i enfortir la xarxa i les seves connexions.



RECERCA
L'Espai dexperimentacio recerca social activista. Recerca des de l'acció i per ser motor dacció, des dels moviments socials. Recerca oberta que es valida per la seva efectivitat pràctica i es crea colectivament i per us lliure. Espai d'informació, confluència, reflexió i intervencio. Intervenció creant eines per la socialització del coneixement per la transformació social, i intervencio dinamitzant exercicis de teorització col·lectiva.

PROJECTE EDITORIAL
El projecte editorial de lInfoespai es planteja com a eina per transmetre els sabers que es van creant a partir de la pràctica diària dels moviments socials. Volem ser un pont que faci que aquests sabers circulin i es comparteixin. Coherentment, és un projecte amb copyleft: són sabers sense propietari. Paper, web, CD, són mitjans per tal de conduir uns continguts, i utilitzarem en cada cas el més adient per què vagin el més lluny posible.Estem oberts a propostes del que, per falta duna paraula millor, anomenem llibres. L'única cosa que demanem és el rigor que la seva funció demana, que tinguin com a finalitat la transformació radical de la societat i que surgeixin des de la horizontalitat i en ella permaneixin.

DISTRIBUIDORA
Aquest grup vol promoure i experimentar forrnes d'economia solidària en el barri de gràcia.
La primera iniciativa que està promovent és crear una xarxa de bars que vengui productes ètics i ecològics en substitució dels productes standard de les multinacionals (Cafe de comerç just i coles alternatives enlloc del cafe Marcilla i de la Coca-Cola, per exemple). Aquest grup s'encarregaria de contactar els productors i fer la feina de distribució i coordinació entre els bars.
A més també es planteja distribuir altres productes com videos, llibres o revistes.

SERVIDOR MOVIMENTS.NET
Des de moviments.net estem treballant per poder oferir en breu serveis d'e-mail, llistes, hostatjement de pàgines web i altres eines de treball col.laboratiu a través d'internet, per a facilitar que totes les persones i els col·lectius dels moviments socials, ens poguem desfer dels serveis de les transnacionals d'internet (hotmail, yahoogroups, etc...)
Tots els serveis de moviments.net seran amb programari lliure, per potenciar el seu us i com a forma no comercial d'entendre internet. A més estem d'acord amb la declaració d'independència del ciberespai que podeu trobar a http://moviments.net/declaraciociberespai

CENTRE DE DOCUMENTACIÓ
Els objectius principals del centre de documentació de lInfoespai es basaran en fer un tractament, gestió i difusió dels materials propis, tant els que es generin en el si de lInfospai com també tota la informació que rebem aliena al centre. Per últim també és centralitzarà el projecte del catàleg col·lectiu dels moviments socials.
El projecte del catàleg col·lectiu pretén la creació dun catàleg consultable on-line per poder accedir als fons documentals, en tots els suports, que tinguin els diversos centres dels moviments socials de Barcelona. Així si volem saber sobre un tema quins materials tenim, fent una cerca al catàleg col·lectiu ens indicarà tota la informació disponible sobre aquell tema i en quin centre està ubicada.


Per un coneixement d'ús lliure alliberem la informació!

CONTACTA amb l'INFOESPAI

- Estem al local "La Caixa Oberta" a Plaça del Sol 19 - 20 baixos 08012 de Barcelona
Hi som casi tot el dia, tots els dies de l'any.
- Ens podeu trobar al telèfon 933907236 o 902020289
- Adreça electrònica info ARROBA moviments.info
- Per participar en les Llistes de distribució ves a www.moviments.net, secció "llistes" i sol.licita la teva subscripció. La llista general és la que es diu infoespai ARROBA moviments.net
- Pots trobar més documentació a www.moviments.net secció "wiki"
- I també pots saber el que fem a través de www.moviments.info

Recollim i difonen informació útil per a transformar la societat
Mira també:
http://www.moviments.info
http://www.moviments.net
Sindicato Sindicat