Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La classe obrera catalana i la lluita anarquista. Joaquina Dorado i Pita
14 mar 2017
Joaquina Dorado Pita fou una activista anarco-sindicalista, republicana i antifranquista, que nasqué a La Coruña i ha viscut i treballat a Barcelona des dels 17 anys.
3_549d47f16010f.jpg
joaquina.jpg
A Barcelona va aprendre l'ofici de tapissera-envernissadora i es va afiliar al sindicat de la fusta i la decoració de la CNT; el 1936 va formar part del comitè de defensa de les Joventuts Llibertàries del Poble Sec. Durant els fets de maig es va oposar a l'estalinisme, va ser secretària del president del sindicat de la fusta Manuel Hernández al qual va substituir el 1937 quan es va incorporar al front. A Barcelona, Joaquina va conèixer Liberto Sarrau, que seria el seu company de tota la vida. El 1939 es va exiliar a França i va ser internada al camp de Briançon, prop de la frontera italiana, d'on es va escapar i va passar a la clandestinitat. Es va instal·lar a Montpeller i després a Tolosa de Llenguadoc, on va participar en la reconstrucció del Sindicat de la Fusta. El 1943 va ser detinguda i internada al camp de Récébédou a Portet sur Garonne, d'on va aconseguir fugir una vegada més.

Acabada la Segona Guerra Mundial, amb el seu company Liberto Sarrau, i amb Raul Carballeira, va formar part del grup anarquista «3 de mayo» que comptava amb la publicació llibertària Ruta. El 1946, com a membre del Moviment Llibertari de Resistència (MLR), va entrar clandestinament a Catalunya i va intervenir en nombroses accions antifranquistes. Va ser detinguda amb el seu company Serrau i va ser torturada durant 8 dies a la comissaria de via Laietana de Barcelona pel comissari Polo. El 15 de marc de 1948 va ingressar a la presó de dones de les Corts, on va coincidir amb Rosa Mateu, Francesca Avellanet, Antònia Martínez i d'altres. Va ser condemnada a 15 anys de presó per rebelión militar. El 1949 li van concedir la llibertat condicional, però va ser novament detinguda el 1952 i aquest cop condemnada a 12 anys de presó, durant la seva estada a la presó de les Corts va emmalaltir greument i li van haver d'extirpar un ronyó. Va redimir la pena treballant com a cosidora. La llibertat la va obtenir el 1954.
L'any 1956, juntament amb el guerriller anarco-sindicalista Quico Sabater va passar a França, on el 30 de juny va obtenir l'estatut d'asil polític i es va reunir amb el seu company Liberto Sarrau, que havia estat deu anys a la presó. Van instal·lar-se a Paris sempre amb l'objectiu de lluitar contra el Franquisme, i militant també a la Confederació nacional del treball francesa (CNTF).

El 1978 va tornar a Espanya per l'homenatge a Bonaventura Durruti i el 1992 es va instal·lar definitivament a Barcelona. L'any 2002, després de la mort del seu company, va lliurar-ne els arxius a l'International Institut Of Social History d'Amsterdam. El 2004 va participar a l'homenatge als combatents antifranquistes organitzat per la CNT.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La classe obrera catalana i la lluita anarquista. Joaquina Dorado i Pita
14 mar 2017
Aunque Joaquina perfectamente se la puede definir como classe obrera catalana, La manera de hacer referencia 2 veces el mismo dia a la misma persona (Joquina Dorado) y la insistència en el titulo de su nacimiento en la Coruña y en la 3 frase del articulo (durant els fets de maig es va oposar a l´estalinisme...)que es" marca" de la casa del sujeto de siempre, aparte de no ajustarse el articulo al esquema que se cuelga habitualmente me hace sospechar de la "presunta estafa"que parece se esta cometiendo,dudo realmente si el articulo esta colgado por (L,C,Poder Popular),aunque perfectamente Joaquina se la puede considerar una anarquista de la classe obrera catalana.Pero no sigue este articulo el mismo patron ...Aqui hay un intoxicador de narices suelto......
falsificando articulos
14 mar 2017
charlatan.png
Falsifica y copia articulos que no son de los autores originales
Sindicat Terrassa