Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
28 oct 2016
índice.png
índice.jpg
"Treballadors fils de Catalunya!!



Durant molt temps s'ha vingut explotant amb singular insistència l'infamant tòpic de que els elements de la F. A. I. i de la C. N. T. són enemics de Catalunya i dels seus nobles afanys autonòmics.



Des del sinistre Cambó fins l'extrem oposat de la política catalana, tots els partíts i la premsa de quasi tots els matissos han afirmat amb reiteració que la F. A. I. i la C. N. T. són organitzacions exòtiques i anticatalanes.



Insistentment hem protestat en contra lo gratuit de l'injúria. Pero els interesats en fomentar la llavor de desprestigi, jamai prestaren atenció a nostres protestes; tot al contrari, proseguiren amb tenacitat digna de millor causa, embastant mentides, guiats pel seu únic i mesquí afany d'enmetzinar les relacions entre els diferents sectors polítics d'aquesta terra i la C. N. T. i la F. A. I.



Ha arribat l'hora de la veritat. El moment present no és sinó un crisol de conductes, de

doctrines i de propagandes.



En aquest crisol s'ha desfet el tòpic indecent de la nostra suposada enemistat amb Catalunya. Una vegada més la veritat ha cegat amb son resplandor als mentiders i il.luminat el front dels homes integres.



¡Catalans! La C. N. T. i la F. A. I. no són enemics de Catalunya com insanament s'ha propagat. La C. N. T. i la F. A. I. no són enemics de les llibertats catalanes. No podem ser-ho, nosaltres, que hem regat els carrers de Barcelona amb la nostra propia sang en defensa dels drets proletaris i de Catalunya. La C. N. T. i la F. A. I. han afirmat sempre que el secret de la revalorització d'Ibèria está en la descentralització política i administrativa, en el federalisme. I no un federalisme particularista, sinó integrador, un federalisme d'abaix a dalt, respectant les característiques locals, regionals i l'autonomia municipal, pero conjugant els esforços i interessos col·lectius.



La C. N. T. i la F. A. I. no són organitzacions exòtiques. Nasqueren les dues en la terra catalana; es formaren baix aquesta atmòsfera rebel i d'aquí partiren a tots els pobles d'Ibèria. Catalunya és el bressol de la C. N. T. Catalunya és el bressol de la F. A. I. (1); en elles militen el major contingent d'obrers catalans; en el seu idioma s'escampen nostres idees, en el seu idioma i en tots els idiomes del món. La C. N. T. i la F. A. I. porten el federalisme al moll dels ossos. Però és el seu un federalisme sense fronteres, sense barreres que divideixen, sense egoïsmes de terreny.



L'organització confederal i anarquista combateix amb el mateix fervor i la mateixa intensitat el capitalisme de Catalunya que el capitalisme castellà, contra els cacics terratinents d'allí i els milionaris sense consciència d'aquí; han sigut les nostres organitzacions les que han renyit les batalles mes dures.



Catalans: La C. N. T. i la F. A. I no són enemics de les llibertats de Catalunya. Les hem defensat en aquests dies amb singular valentía i heroïsme. Pero volem que aquestes llibertats no es redueixin a una simple autonomía política sense reflexe de la economía proletaria, en la economia familiar dels treballadors; volem que aquestes llibertats no es limitin a quedar estampades en el paper, sino que adquireixin encarnació real de la vida contemporània i en el benefici dels obrers, de tots els obrers.



Fora suspicàcies i rancúnies, abaix l'odi i la falsetat. S'ha d'edificar una Catalunya gran,

que doni al reste de la Península i doni al món sencer l'exemple d'un poble lliure, que sapigué abatir amb coratje titànic el feixisme i assentar els ciments de la llibertat indestructible, de la justicia social i de la fraternitat i solidaritat obreres.



Catalans: Tots units hem triomfat en el primer període de la victòria, tots units seguirem

triomfant fins arribar a la fí.



Units com germans, units per l'afinitat de sentiments, anhels i esperances. Acabem les diferències per sempre i a seguir lluitant.



Per la Llibertat i la Justícia !!

Per Ibèria !!

Per Catalunya !!

Salut !!



El Comitè Regional de la C. N. T.

El Comitè Peninsular de la F. A. I."



La Vanguardia. 26 d'agost de 1936

-------------------------

(1) La FAI es va fundar a la platja del Saler de València l'any 1927 durant la dictadura de Primo de Rivera amb l'objectiu de mantenir l'ideari anarquista dins de la CNT, fundada a Barcelona l'any 1910. És un fet que qualsevol llibertari coneixia en l'època, la consideració de la FAI com organització nascuda a Catalunya porta implícites el reconeixement de la catalanitat de València i la consideració del terme "poble català" en una cojuntura clarament lligada als territoris de parla catalana. Si més no, és sorprenen la claredat d'idees sobre aquesta qüestió en aquesta època.
Mira també:
http://www.racocatala.cat/forums/fil/59606/moviment-anarquista-lautonomia-catalunya-26.8.1936-manifest-cnt-fai

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
28 oct 2016
Se descontextualiza algo - vid salvador seguí - y se generaliza...
En fin, esto debe ser la desmemoria acrata.
Ahora se está extendiendo la conquista del anarquismo histórico(Puig Antich, Las menciones de iglesias sobre durruti, montseny entre otros, y los catalanistas que se empeñan en poner una senyera a la cnt para lograr que los anarquistas vayana a votar una patria u otra.)
Re: El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
28 oct 2016
Como si las tonterías posmodernas, de clase media e incluso pijas de los indepes, y la situación actual de Catalunya fuera la misma que la situación insurreccional y proletaria de la Catalunya del 36
Re: El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
28 oct 2016
Según Maurín lo que iba a lograr la revolución democrático-socialista era la alianza entre proletariado, campesinado y movimiento de liberación nacional (léase Erc). Por ello montaron la Alianza Obrera y ésta le tiró la caña a erc arrastrandola al 6 de octubre.
Re: El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
28 oct 2016
Per A:

"Por ello montaron la Alianza Obrera y ésta le tiró la caña a erc arrastrandola al 6 de octubre". Eing?

Dons no concorda gaire amb els fets històrics, per exemple la USC va ser expulsada de l'Aliança Obrera per pactar amb ERC.
Re: El moviment anarquista i l'autonomia de Catalunya [26.8.1936 Manifest CNT-FAI]
29 oct 2016
Como si los anarquistes del 36 que se dejaron la piel y la vida tendra que ver algo con los anarko fachos de hoy en dia y los mataos que lucen la"A" però que salen corriendo a la que ven un pelao....vas a comparar ......a la anarco-fauna de hoy en dia.....
Sindicato Sindicat