Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Emancipació radical
01 set 2016
Tot i que les cada vegada més humosas "esquerres" metropolitanes s'estan portant amb la revolució kurda com en els seus temps els europeus amb la insurrecció d'Aragó, la realitat ja no podem amagar-la.
rojava.jpg
Analitzem amb l'activista i investigadora Dilar Dirik l'origen i el context en el qual han sorgit i s'han desenvolupat aquests grups.

Què opines sobre la manera en què s’ha tractat el tema de la participació de dones en els combats a Kobane?
Després de l’ascens de l’Estat Islàmic, el món s'ha adonat que hi ha dones lluitant al Kurdistan. Moltes persones que desconeixien el que passava en aquesta regió s'han sorprès que les dones d'una societat que es veu com a conservadora i dominada pels homes lluitin i fins i tot derrotin aquesta organització brutal. Els mitjans de comunicació capitalistes de masses, i fins i tot les seves revistes de moda, s'han afanyat a apropiar-se i instrumentalitzar la lluita legítima d'aquestes dones com si fossin una mena de fantasia sexy a l'estil occidental. Han focalitzat el seu interès en elements molt superficials com que "els combatents de l'Estat Islàmic tenen por de les dones kurdes perquè si una dona els mata no van al cel". Però ignoren que aquest és un tema profundament complex i que hi ha alguna cosa més que lluita armada en aquest conflicte. El que hi ha és un projecte polític d'emancipació radical.

Qui forma les YPJ i quin és el seu rol en el conflicte?
Les YPJ són les forces de defensa de les dones, però hi ha una lluita molt més àmplia que va més enllà del camp de batalla. Yekîtiya Star és l'organització paraigua del moviment de dones a Rojava [Kurdistan occidental / nord de Síria]. En els tres cantons de Rojava - enmig de la guerra - es compleixen les normes de co-presidència [tots els càrrecs es componen per una dona i un home], de quotes i s'han creat unitats de defensa de les dones, consells de dones, acadèmies, tribunals i cooperatives. Les lleis tenen com a objectiu eliminar la discriminació de gènere.


V:
https://directa.cat/que-ha-kobane-es-un-projecte-politic-demancipacio-ra

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa