Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Estrena del documental «La voz del Concejo»
08 jul 2016
16 de juliol a Lleó:
13532830_1742523725960166_1510094074071068543_n.jpg
«La voz del Concejo és un projecte web-doc que pretén donar a conèixer la figura històrica dels consells, una institució representativa, mil·lenària i democràtica que és part essencial de la història dels pobles del nord de la Península Ibèrica. El consell de veïns es troba avui en dia en una situació de perill que amenaça la seva existència, degut a la despoblació rural, la crisi econòmica i la reforma administrativa que durant l'any 2012 i el 2013 va pretendre eliminar les Entitats Locals Menors (encara que finalment va respectar la seva personalitat administrativa).

El principal objectiu del documental és esclarir què són els consells, com s'organitzen, quina és la seva història, on existeixen i per què és important defensar-los i intentar evitar la seva desaparició, doncs serveixen, inclús com a model per a una societat cada vegada més mancada de valors col·lectius.

Els consells es regeixen per democràcia directa. Els veïns es reuneixen en consell per prendre les decisions més importants. A això s'uneixen tota una sèrie d'usos i costums que constitueixen un importantíssim patrimoni cultural immaterial com són els treballs comunals, les sorts de llenya, la becera, etc.

Les gravacions s'han realitzat principalment a la província de Lleó, Portugal (Cicuiru, Tierra de Miranda), Zamora, Cantàbria, Alaba i Navarra i figuren entrevistes a representants de diferents associacions i pobles procedents de Galícia, Astúries, Palència i Burgos.»
Mira també:
http://lavozdelconcejo.bambarazinema.com
http://reconstruirelcomunal.net/dret-tradicional-lleones

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Estrena del documental «La voz del Concejo»
09 jul 2016
El règim comunal i la gestió del comú al nordoest de la Península Ibèrica, segles xv-xix

http://reconstruirelcomunal.net/el-regim-comunal-i-la-gestio-del-comu-al/
Sindicato Sindicat