|
|
Notícies :: altres temes |
Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
|
per Oca Negra, Assemblea Llibertària del Clot-Camp de l'Arpa Correu-e: ocanegra ARROBA riseup.net (verificat) |
31 mai 2016
|
[...] hem d’entendre que l’okupació és una eina fonamental si volem canviar aquest món, perquè és la via amb la qual ataquem frontalment la propietat privada. Un món sense propietat privada no és un món on hem de tenir por perquè qualsevol aprofitada ens prengui la casa, sinó un món on mitjançant l’organització i el suport mutu podem garantir que totes tenim un sostre; un món on gent com Manuel Bravo Solano, especulador i propietari legal del local del Banc, no podria gaudir del privilegi de controlar diverses finques i cobrar a la resta per fer-ne ús. |
|
Són dies de revolta. Des de fa ja una setmana —i el que ens queda— els carrers de Gràcia s’han omplert de lluita i resistència en resposta al desallotjament del Banc Expropiat. L’objectiu és simple, clar i directe: tornem al banc. I gràcies a aquest plantejament tan senzill ens trobem davant d’una lluita que l’Estat i els seus esbirros no poden assimilar.
Entorn d’aquests fets s’ha dit i escrit de tot, especialment els mitjans de masses. Volen mostrar-nos una aparença de neutralitat i objectivitat davant del que observen però és fàcil entendre quin paper juguen en un esdeveniment d’aquesta mena. Els mitjans de masses són grans empreses inserides dins del mercat capitalista. Disposen d’un privilegi informatiu, és a dir, de la capacitat d’arribar a totes les llars i mostrar la seva versió del relat. Això és perquè tenen una quantitat ingent de recursos i darrere d’ells hi trobem el capital de grans inversors, anunciants i grups de poder diversos. En resum: hi trobem la classe governant. Poc importa si hi treballen periodistes amb bones o males intencions; els mitjans de masses han de transmetre el relat que beneficia a la classe governant, perquè per això són mitjans rellevants al panorama informatiu, i perquè de fer-ho depèn la seva existència. A totes ens resulta fàcil entendre aquesta parcialitat periodística quan es parla de política de partits; doncs amb la veritable política, la del carrer, passa exactament el mateix.
L’altra versió del relat, la del Banc Expropiat i la de totes aquelles que sortim al carrer a defensar-lo, costa molt més de trobar; està amagada enmig del flux constant de pseudo-informació oficialista. Això evidencia que tota forma d’estat s’ha de valdre de la censura i del control de la informació, i que si altres models de societat estatal fan aquesta tasca a través de la persecució i supressió dels discursos dissidents, en la societat que ens ha tocat sofrir a més també resulta efectiu (si no més) invisibilitzar-los en un mar d’informació que si oposi, que els ridiculitzi o que els tergiversi. Davant d’aquesta situació necessitem fer l’esforç de cercar aquests relats alternatius. En ells hi trobem reflexions entorn del concepte de la violència, crítiques als mitjans de masses, una priorització de la salut i seguretat de les persones per davant de la dels objectes, la defensa del caràcter popular i enxarxat de la resistència activa per tornar a entrar al Banc, etc.
Amb aquest mateix ànim, nosaltres volíem centrar-nos en un aspecte en el qual creiem que no s’ha aprofundit prou:
Sovint, quan defensem el caràcter okupat de molts dels espais on lluitem per crear un món nou, emfatitzem en com d’interessants resulten les activitats que s’hi duen a terme en contrast amb el malbaratament que suposaria que l’espai estigués buit o enderrocat. Parlem d’omplir de vida espais desaprofitats. Però aquí no estem dient tot el que cal dir i és per això que algunes persones, amb millor o pitjor intenció, plantegen que traslladar les activitats del Banc Expropiat a un altre emplaçament és una possible resolució al conflicte, o apareixen veus reconeixent la valia del que es fa al Banc però que més valuós seria si es fes pagant un lloguer.
No estem plantejant aquí una crítica a pactar cessions d’ús o pagar lloguers per espais, ja que molts cops aquests recursos ens serveix per dur-hi a terme projectes molt potents i d’altra manera no en seríem capaces, però hem d’entendre que l’okupació és una eina fonamental si volem canviar aquest món, perquè és la via amb la qual ataquem frontalment la propietat privada. Un món sense propietat privada no és un món on hem de tenir por perquè qualsevol aprofitada ens prengui la casa, sinó un món on mitjançant l’organització i el suport mutu podem garantir que totes tenim un sostre; un món on gent com Manuel Bravo Solano, especulador i propietari legal del local del Banc, no podria gaudir del privilegi de controlar diverses finques i cobrar a la resta per fer-ne ús.
Fa dos anys vam lluitar per evitar el desallotjament de Can Vies i vam guanyar. Ara hem de seguir lluitant, i ho hem de fer per tornar a entrar al Banc, i no per qualsevol altra cosa. I és que si guanyem, demostrarem que juntes som més fortes que les lleis que defensen la propietat privada, que juntes podem negar el dret legal a especular; que si volem, podem prendre-li un espai a algú que no el mereix, i que ho podrem fer més cops en el futur.
Però per a aconseguir-ho hem d’entendre el que està en joc i quins són els veritables bàndols en aquesta revolta. Hem de veure que els especuladors com Manuel Bravo Solano, els bancs com CatalunyaCaixa, els grans mitjans de masses, etc. formen part de la classe poderosa. Que les institucions posen a individus aprofitats (es diguin Xavier Trias o Ada Colau) en una situació adient per establir sucosos tractes amb aquests poderosos, i que per tant no ens representen. I que la policia actua sota sou i de manera interessada per defensar tots aquests privilegis.
Hem d’entendre que a l’altra banda ens trobem totes les que per tenir la menor possibilitat d’accedir a una sola propietat hem de treballar tota la vida, i molt probablement ni així ho aconseguim, doncs representa que hem d’estar agraïdes si trobem feina. Per tant a l’altre bàndol no ens hi trobem només les okupes, ni les antisistema, ni les anarquistes… ens hi trobem com a iguals totes les que patim el Capitalisme.
Aquesta lluita ens afecta a totes. Prenguem partit de la revolta. Solidaritzem-nos: com puguem, com sapiguem, com desitgem. Tornem al Banc!
Oca Negra, Assemblea Llibertària del Clot-Camp de l’Arpa |
Mira també:
http://ocanegra.alscarrers.org/banc-expropiat-una-revolta-en-contra-de-la-propietat-privada/ |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per A-Anti-Anticapitalista!!!! |
01 jun 2016
|
"Manuel Bravo Solano, especulador i propietari legal del local del Banc, no podria gaudir del privilegi de controlar diverses finques i cobrar a la resta per fer-ne ús.". Salelles de la cup també cobra a d´altres per fer-ne us de les seves propietats fruits d´herències. |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per Lumpen |
01 jun 2016
|
Cierto, pero se dá el caso que no es salellas quien está presionado para que los matones armados defiendan a hostias su propiedad...
Que conste que con esto, no pretendo justificar a salellas, simplemente hago una observación. Por que.. entiendo que tú, debes de ser una persona integra y te hubieras desecho de todo ezte patrimonio, si fueses su propietario, no? |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per A-Anti-Anticapitalista!!!! |
01 jun 2016
|
Pero la cup està en contra de la propiedad privada? |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per Unx |
01 jun 2016
|
Otro panfleto pseudoinfantil de consumo efímero.
Vamos a ver:
1- No eran okupas, eran inquilinos porque les estaban pagando un alquiler, tanto si querían como si no. Que tú no tomes la decisión no significa que la situación no se dé, no te exime de culpa, y más si podías haberle dado una solución mínimamente digna en su momento y no lo hiciste.
2- No era un Banco Expropiado, perdona pero no, era el local de una inmobiliaria que compró a precio de saldo y quería vender a precio de oro.
3- Gracia es un barrio burgués donde las reivindicaciones de caràcter social no tienen público al cual dirigirse. De ahí el peso de organizaciones identitarias como la CUP o Endavant y la total ausencia de la PAH o de las asambleas de parados.
"El moviment ‘okupa’ actual a Barcelona és un moviment de joves de classe mitjana-baixa que tenen inquietuds teòriques, intel·lectuals i polítiques, però no oblidis que el territori actual d’actuació de la PAH és Ciutat Meridiana. Per què no hi ha desnonaments a Gràcia? És una qüestió de composició social i, com Sants, parlem d’un barri de classe mitjana amb un estil particular de mobilització."
En palabras de Manuel Delgado
http://www.elcritic.cat/entrevistes/manuel-delgado-en-una-ciutat-que-sen
4- Esa "okupa" no suponía ninguna reivindicación social, sino lúdica. Era una manera de autogestionar el ocio de los xavales de clase media del barrio. Aunque lo de autogestionar brillara por su ausencia y eso lo vemos ahora:
5- Que destrozaran el mobiliario urbano o las tiendas me da exactamente lo mismo, lo que es inadmisible es que el Ayuntamiento destine 25.000 euros por pérdidas económicas a los comerciantes del barrio pijo.
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/barcelona-ayudara-comer
6- Si hiciéramos cuentas y sumásemos el alquiler que pagó el ayunta, el mobiliario urbano y la pasta que se van a llevar els botiguers... pues resulta que los cursillos de catalán que se hacían en el Banc "Expropiat" nos han salido por una pasta. El que está pagando esa okupación (desde el principio hasta el final) es "papà" estado.... ¿dónde queda ahora la lucha contra la propieda privada cuando es el estado el que corre con todos los gastos de tu lucha?
Yo no conozco ninún otro proyecto social tan subvencionado como el Banc Expropiat ¿y vosotros? |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per ... |
01 jun 2016
|
Antes de soltar tanta mierda y ponerte alinearte al lado del poder con tus opiniones (aunque no lo quieras), deberías informarte un poco de la situación. Yo que sé, pasar por ahí, preguntar un poco. Pero claro, es más fácil escupir y quedarse tan tranquilo des del anonimato de internet.
1- El sitio fue okupado hace cinco años y el ayuntamiento empezó a pagar el alquiler hará un año y medio a espaldas de la gente del banc. Cuando estos se enteraron lo hicieron pública immediatamente (https://bancexpropiatgracia.wordpress.com/2015/07/04/maite-fandos-paga-l/) y exigieron que no se le pagara a un especulador como Manuel Bravo Solano.
Qué es eso de la culpa? Eso es mierda cristiana. Qué deberían haber hecho según tú, cual hubiera sido tu "solución mínimamente digna"? Autoflagelarse y pirarse del banc por no ser suficientemente anticapitalistas ni coherentes? Vaya tonterías que planteas...
Resulta ridículo cómo los mass media aparecen ahora con todo ese rollo de que Trias les pagaba con el objetivo de crear confusiones y divisiones internas entre la gente del banc y vas tu y te lo crees, y encima vas y echas mierda.
2-Sí que era un Banco Expropiado porque cuando se okupó era una antigua oficina de CatalunyaCaixa y la gente que lo hizo decidió bautizarlo de esta forma. Lo compró una immobiliària hace un año y medio, pero el banc tiene 5 años de vida. Tú que vienes de fuera, con argumentos de mierda, sin tener ni pajolera idea y a sembrar discordia no tienes nada qué decir sobre lo que es eso o deja de ser.
3- Estoy de acuerdo que Gràcia es una barrio mayoritariamente burgués, pero te aseguro que, pese a tener una renta mayor que en otros barrios, hay muchas más asambleas que en otros barrios mucho más humildes. Hay colectivos contra la gentrificacion, asambleas que hacen lucha sindical, grupos que okupan y luchan por una vivienda digna, redes de apoyo mutuo para la recogida de alimentos... Supongo que eso para tí no tiene caràcter social, que todo el mundo es burgués en ese barrio y nadie tiene necesidades ni ansias de cambio.
Luego no quieras destacar que solo tiene presencia la cup y endavant. Hay todos eso proyectos que no se etiquetan en una ideología identitaria que te acabo de nombrar y además hay asamblea anarquista, ateneo anarquista, la libreria aldarull y Embat Gràcia. También hay una marea pensionista.
4-Demuestras constantemente no tener ni idea, ni haber estado en el banc, ni haber buscado un poco. Lo tuyo es soltar prejuicios. En el banc se han llevado a término luchas por la vivienda, la comida o el trabajo. Eso son reinvidicaciones sociales. En el banc siempre ha habido la voluntad de no ser un espacio de ocio, de fiesta y de consumo, por eso ahí no se compraba nada, ni se hizo nunca ninguna fiesta.
Ni ocio de xavales ni ostias. Si hubieras estado alguna vez hubieras visto que había casi a la par chavales jóvenes y gente mayor. Deja de soltar mierda que al final parecerás un madero.
5- ...
6-En fin, qué tonterías más grandes. Lo que los políticos hagan con los impuestos no es decisión de los ciudadanos, o sea que yo no he pagado el banc. Si con mis impuestos se financia al ejército, eso me convierte en un imperialista? Si con mis impuestos se rescatan los bancos, eso me convierte en un capitalista?
Deja la demagogia barata y ponte codo con codo con las que luchan, que se te ve tu frustración a kilómetros. |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per ... |
01 jun 2016
|
per cert, molt bon text! |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per ... |
01 jun 2016
|
per cert, molt bon text! |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per Para ... |
01 jun 2016
|
Sólo puedo aplaudir tu respuesta, compa (a quien firmó su comentario como ...). Menudx gilipollas el tal "unx". Las posiciones que asume alguna gente... es para mear y no echar gota. |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per Unx |
01 jun 2016
|
Falta autocrítica y sobran eslóganes
No es la misma situación al inicio de la okupación que a lo largo de ella. En el momento que supieron que no eran okupas, que eran inquilinos, deberían de haber cambiado de sitio. No basta con llenarte la boca y decir "no dialogamos con ellos", eso es una gilipollez por la sencilla razón de que no es necesario que se establezca ningún dialogo para que entres en su juego. Y si esto todavía no lo habéis aprendido es que no os ha servido de nada la experiencia vívida.
El caso del Banco Expropiado plantea una situación nueva: Si el propietario al que quieres denunciar acaba ganando más pasta gracias a tu okupación.... ¿no estaràs haciendo el gilipollas?
Del precio que pagó al precio que quería venderlo al ayuntamiento va un cacho. Y todo gracias a vosotros: esos chicxs tan guais del barrio de Gracia que querían hacer cursillos de taixí.
No sois culpables (que es cristiano) pero sois complices de la pròpia especulación. ¿O es que todavía no os habéis dado cuenta de que la revalorización del local no se habría dado sin vuestro "Trabajo"?
Tontos útiles en los negocios de los de siempre, una tuerca más en el granaje de la especulación, una variante (inesperada) de la burbuja Inmobiliaria. ¿Una revolta en contra de la propietat privada? Y una mierda, en este caso el Banco Expropiado, donde no vivia nadie, ha servido para que el valor de la propiedad privada de un especulador aumente considerablement.
Pringaos |
Re: Banc expropiat: una revolta en contra de la propietat privada
|
per recuperadores |
02 jun 2016
|
Al final si que parece que "unx" es madero!
Si okupas un espacio y algún gilipollas le conviene pagar un alquiler al propietario, tienes que ser "coherente" y auto-desalojarte? Jejeje, eso es la gilipollez más grande que jamás he escuchado!
La okupación en si significaria como mucho una "expropiación" temporal, aunque "expropiar" = "apropiar" y nosotrxs estamos en contra de la propiedad (sea privada o colectiva), asi que el nombre "Banc Expropiat" hay que tomarse un poco de broma o de provocación, creo.
Pues un desalojo otra okupación (es la solución),
animos compañerxs de Gracia! |
|
|