Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Sindicalistes i separatistes catalans contra Primo de Rivera - L’anarquisme català cridà a la independència amb Macià en una conspiració fins ara desconeguda
cntindep.jpg
En plena dictadura de Primo de Rivera, Francesc Macià liderà una conspiració anomenada Comitè d’Acció de la Lliure Aliança. Organitzada des de París, tenia per objectiu un alçament independentista a Catalunya i a Euskadi, i havia de rebre patrocini estranger suficient com per armar un exèrcit que comptés fins i tot amb aviació. Hi participaren des de venedors d’armament fins a banquers i especuladors de diverses nacionalitats, però sobretot un variat ventall d’opositors a la dictadura: l’aleshores dirigent d’Estat Català Manuel Carrasco i Formiguera, membres de grups armats d’acció anarquistes com Joan Garcia i Oliver, separatistes bascos i socis d’uns clubs secrets implantats entre l’emigració catalana a Amèrica. Aquesta àmplia conspiració ha passat pràcticament desapercebuda durant nou dècades, i ara que surten a la llum pública tots els detalls, revolucionaran l’estat de la qüestió sobre l’actitud de la CNT respecte al fet nacional català.
Mira també:
http://www.editorialbase.cat/llibres/375

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
La revolucionaran tant que només cal veure el que passà al 1934...
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
el revisionisme ja no te la mes minima vergonya, tot val.
Prou falsejar la història
16 mar 2016
Prou falsejar la història:
La CNT va col·laborar amb la revolta contra la dictadura de Primo de i Rivera que va perseguir i il·legalitzar els sindicats llibertaris i com a conseqüència Macià, i la seva mà dreta, Dencàs, en comptes de lluitar contra el govern dictatorial va dirigir els seus escamots paramilitars i nacionalistes contra els sindicats de CNT, tancant-los i detenint als seus militants.
Veure:

https://es.m.wikipedia.org/wiki/Josep_Dencà;s
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Si la CNT va lluita contra Primo de Rivera, però no va cridà independència. Es tractava d'una aliança per combatre la dictadura, per molt que el revisionisme nacionalista digui missa.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Abans de treure el concepte revisionisme, potser estaria bé veure en què i en quins documents es basa aquesta obra, no?

Vaja, criticar un relat sense conèixer en que es fonamenta no sembla la posició més científica i racional del món, més aviat sembla la posició misaire de cridar "blasfèmia!".

Ho dic des de l'escepticisme, a mi tot això de que ara que la idea de la independència és hegemònica (o bastant majoritària) entre els catalans tothom ho era em recorda massa a que tothom havia estat antifranquista i tal.

Però vaja, primer llegir, analitzar, contrastar, i després emetre veredicte.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
A la CNT hi havia molta afiliació i moltes opinions. Si ara mateix, en comptes d'haber-hi 50 organitzacions independentistes, CGT, CoBAS i 50 sindicats combatius més i afegit a organitzacions anarquistes (embat, FAC...), tothom estigués a la CNT, hi hauria molta més diversitat que no pas si només hi ha afiliats anarquistes.

Que abans hi havia gent que recolzava la república a la CNT com a trànsit cap a l'anarquia? També hi havia gent que la rebutjava.

Lo que cal ara és unitat en la lluita i deixar d'arrossegar a la gent revolucionària cap al reformisme parlamentari. Si quan aconseguim l'anarquia, les federacions municipalistes o com es vulguin dir es volen organitzar com a paisos catalans o com vulguin, això hauria de ser un debat posterior, porque el nacionalisme és un invent per separar a la classe obrera.

Per cert, 132 pàgines a 15€... ups.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
"el nacionalisme és un invent per separar a la classe obrera" si senyor! i la lluita kurda no deixa de ser un invent per separar la "unidad indivisible" de la classe obrera turca, que com sabeu és "una y no cincuenta y una". Kurdistan és un invent del Barzani per tapar la seva corrupció i lo molt que roben, els treballadors turcs, siris, iranís i iraquís no poden caure en la trampa seccessionista dels oligarques kurds, que volen tapar la cartera del petroli amb la bandera.

I de postres recordeu sempre que això de la llengua kurda per parlar amb els del poble ta bé, però la propaganda serà sempre en la "lengua común".
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Estar clar que per parlar s'ha de llegir,però d'entrada el títol és una mentida, per tant deixa'ns crítcar el títol almenys, grazie, grazie.

No, la lluita del poble kurd no divideix el poble treballador turc. El problema que teniu alguns és que massa sovint teniu un discurs anticolonial i compareu el Kurdistan i Palestina amb Euskadi o Catalunya i això és una ximpleria.

Tot poble té dret a existir i cap llengua ni cultura hauria de ser eliminada, la qüestió és si la solució és la creació de nous estats i també quina mena d'estats...
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Hòstia de debò, em fot molta gràcia com d'un temps ençà uns quants personatges heu agafat la mania d'apel·lar al moviment kurd quan es debat sobre independència, vingui o no vingui a cuento. Fal·làcia ad verecundiam; aprenguem a argumentar millor, si us plau.

Per cert, hi ha algun acte de presentació del llibre, debat obert al voltant d'aquest, o senzillament és convertir Indymedia en l'expositor d'un producte? Aquest portal ja està prou tocat i ple de trolls i sonats com perquè a sobre acabi esdevenint el mercadillo del pseudo-activista.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Que podíem esperar d'un pallus com en Puddy?

Certament això és revisionisme barat. La CNT no era el bitxo unionista-estatalista en que alguns l'estan volent convertir (no tindria cap sentit dir-se anarcosindicalista i defensar l'estat) però tampoc era independentista.

Ara qui vulgui negar que com avui que els indepdentistes d'esquerres de l'epoca i la CNT es trobaven, de la amteixa forma que avui l'anarquisme i l'EI tenen cadascun en l'altre el seu aliat preferencial menteix.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016

Recordeu:

el capitalisme és un sistema socioeconòmic que té mil cares, que es manifesta de mil maneres diferents i que abarca des de la falsa propaganda de les "socialdemocràcies (ja) nòrdiques als EEUU, passant per totes les economies.

El patriarcat és un sistema de dominació de mil cares, present a pràcticament totes les societats, que abarca des de les societats dels països asiàtics a les nostres latituds geogràfiques.

I el colonialisme? el colonialisme, segons algunes ments "revolucionàries", és NOMÉS els processos de conquesta que es donen entre els segles XVII i XIX de les potències europees cap a altres latituds. Res més. Ni en el cas català, ni en el basc, ni en l'irlandès, etc. hi ha dominació estrangera, substitució cultural i lingüística, persecució i canvi d'institucionalitat en funció del model de la metròpoli... això són il·lusions.



Podria ser una teoria aquesta, que el colonialisme és només la definició acadèmica dels llibres de batxillerat. Encara que jo m'inclino més per pensar que qui hi ha darrera d'aquests plantejaments recorden als qui diuen que capitalisme és el que hi havia a Manchester del XIX o patriarcat als països del golf pèrsic, però que ara i aquí no n'hi ha.


PS: Sembla que molesta que es posi en evidència que les bases que es fan servir quan es parla del poble kurd (una entelèquia, com qualsevol nació) i que accepteu certs llibertaris entren en contradicció amb les bases que analitzeu la qüestió catalana, presència militar de la potència ocupant a banda.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Una cosa es poble i altra és estat-nació
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Tot aixó es el de sempre: la falta de referents històrics dels indepes. Sempre estan amb lo mateix.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
16 mar 2016
Pel que diu que el cas català i basc també són colonialisme:

-A Catalunya i el País Basc són les comunitats més riques de l'estat espanyol (tot i haver-hi molta pobresa i desigualtat social). A més de dos potents motors turístics i industrials (industrials Catalunya cada vegada menys). No és precisament el cas del Kurdistan i Palestina.

-Al Kurdistan i Palestina cada dia hi ha assassinats, tortures,etc per part de l'exèrcit turc i israelita a més d'enfrontaments armats. No és precisament el cas de Catalunya i Euskadi (a Euskadi ni va haver i encara tenen presos, però ni de conya al nivell de Palestina i Kurdistan.

A Catalunya i Euskadi l'exèrcit no intervé directament sobre la vida de la població, amb talls de carretera, talls entre poblacions, causant dificultats en la vida diària per veure familiars o anar a treballar,etc. A Palestina i el Kurdistan si que passa.

A Catalunya i Euskadi no hi ha el perill (apart d'algun malparit) que et matin per ser català o basc o per donar les teves opinions polítiques. Al Kurdistan i Palestina, si.

Per no dir altres diferències com per exemple que a Catalunya part de la burgesia s'apuntat al carro independentista, que l'independentisme és bàsicament de classe mitjana amb alguns elements de classe mitjana-alta.

Em sembla vergonyós que us compareu amb pobles com el palestí o el kurd, desde el vostre ordinador, i a més alguns de vosaltres només sou que universitaris nens de papà que us dediqueu a pintar fals i martells i anar de guays els caps de setmana
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
ceo1.jpg
Si el que mesura el que és una colònia com dius al primer punt és la "riquesa", el Kurdistan NO és una colònia. Suposo que coneixes que les principals reserves de petroli de l'Iraq (recordem, fins no fa tants anys 4t exportador mundial) són a la zona kurda, i que el clan Barzani és un fortuna de les més potents de la zona regional.

Kurdistan és molt més ric (en recursos naturals) que Cat o Eusk (en sector industrial respecte l'estat). De totes maneres, veig que la lectura que fas de riquesa no té en compte cap tipus d'element redistributiu d'aquesta... però bé, cadascú sabrà els barems que utilitza.


Els següents 3 punts són maneres d'exemplificar un mateix argument: no hi ha confrontació armada. Nega això que sigui una colònia? no, nega que hi hagi en marxa una estratègia d'oposició armada a l'enemic. El País Basc la tenia fins no fa tants anys, però normalment les estratègies de confrontació armada amb enemics infinitament més poderosos són difícils de sostenir. Per tant, mesurar si ets una colònia o no en funció de si l'estratègia que tens per combatre la dominació és X o Y és una absurditat. Era Irlanda (del Nord) una colònia i ara ha deixat de ser-ho? el Polisario està tranquil... el Sàhara ha deixat de ser colònia?

Si som mínimament seriosos, veurem que el que fa que hi hagi un procés colonial és el fet que hi hagi dominació estrangera d'un país damunt l'altre a partir d'un determinat moment històric. Que el país ocupat comptés prèviament amb algun tipus d'institucionalitat que és substituida per la del dominant, i que a conseqüències d'això els elements en que es fonamenta el primer (llengua, cultura, lleis, etc.) hagin estat també substituits pels de la potència dominant, a fi i efecte de substituir els del poble conquerit. Això ha passat en aquelles "comunitata autònomes que per alguna classe de motiu inexplicable parlem una altra llengua", si t'ho estimes més.


A partir d'aquí, trobem que de colonialisme(s) n'hi ha tants com de patriarcat(s) o capitalisme(s). El model clàssic de colonialisme africà que tant bé descriu Fanon té poc a veure per exemple amb el colonialisme intern que teoritzava el marxista occità Robèrt Lafont per parlar de realitats europees (i que tampoc seria aplicable per parlar del cas català o basc sota ocupació espanyola, però si de la part sota ocupació francesa, per exemple).


Ara bé, crec que acabes de tocar fons quan parles de classes i independentisme. D'entrada perquè als països on el conflicte està aguditzat, la seva pròpia oligarquia (burgesia és una paraula inexacta per altres latituds) evidentment que s'apunta al carro de la independència. Ja he parlat de Barzani en el cas kurd, però que et penses, que la oligarquia palestina (petita, però n'hi ha, vinculada a Fatah) convenientment engreixada per l'estat d'Israel durant dècades viu en camps de refugiats?

Respecte la composició de classe, és impossible que amb un suport que oscil·la entre el 45 i el 55% a la independència, l'independentisme només sigui el que dius. El que hi ha precisament és les conseqüències de polítiques derivades de colonialisme. Mira't la gràfica que adjunto (són dades extretes d'enquesta del CEO) sobre suport a la independència i digues que hi veus. I passaria el mateix si parlessim del cas basc (on hi ha més suport a la independència i on menys), d'Irlanda, del Sàhara o de qualsevol altre on existeix 1)dominació estrangera 2) presència de població de la nació ocupant en el poble ocupat.

En resum, ,teniu un problema els que intenteu mirar tot des de l'únic prisma de la composició de classe, com si altres opressions com la patriarcal no existissin.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
A la classe mitjana-alta catalana li encanta estar oprimida! "som com els palestins!"
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
Al lumbreras de dalt: estan les dones catalanes IGUAL d'oprimides que les dones d'Arabia Saudí?

Si la resposta és no, vol dir que aquí ja no existeix el patriarcat? o vol dir que el patriarcat és present en ambdos països i es manifesta de formes diferents?
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
Si, com la Forcadell "No volem viure com esclaus!!!". Sou actual: 90.000 euros.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
Quin cas de colonialisme més curiós aquell en que l'ètnia colonitzada ha participat activament de la política a la metròpoli, i ha tingut un pes ben real en els centres de poder.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
-A Catalunya no et persegueixen per parlar en català ni sentir-te català. Si que a Palestina o el Kurdistan et persegueixen per ser palestí o kurd.

-En el cas palestí i irlandès a més hi hem de sumar un conflicte religiós.

-Catalunya i Euskadi té institucions que promouen l'ús de la llengua catalana i l'euskera. No és el cas de la Palestina ocupada i el Kurdistan Turc.

-Catalunya i Euskadi no estan ocupades militarment, amb presència al carrer, entrant i destruïnt habitatges, bloquejant poblacions. Si Palestina i el Kurdistan.

Vaja que vosaltres molt blablabla però aneu fent la puta i la ramoneta desde les institucions, sortint a passejar l'11 de setembre i poca cosa més. Res a veure amb conflictes on s'hi suma la religió i en territoris ocupats militarment i bombardejats.

És molt penós que compareu Catalunya amb Palestina i el Kurdistan.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
Abans algú ha volgut compartir un enllaç a l'enciclopèdia i no li ha sortit bé:

https://es.wikipedia.org/wiki/Josep_Denc%C3%A0s

L'autor del llibre, militant de la CUP, evidentment deu concondre com tanta gent els termes «independència», «secessió» i «nacionalisme».

Si alguna independència s'ha cridat des de la CNT, ha estat la independència de la classe obrera (de aquí o de fuera), la independència de l'organització, i la independència de l'individu. Allò de la independència de la nació és una combinació de termes contradictòria.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
17 mar 2016
Podría estar de acuerdo con gran parte de tus argumentos, pero haces una lectura del “capitalismo”, del “patriarcado” y del “colonialismo”, como si fueran opresiones que actúan por cuenta propia y no por causa común, y esa causa común es eso que llamamos “sistema” que, por definición, decimos que es capitalista neoliberal, patriarcal y colonial…

Si hacemos un análisis con una mirada cronológica, veremos que el patriarcado se remonta mucho tiempo atrás. En ocasiones se habla de sociedades matriarcales pero también se dice que a lo sumo era matriciales y no matriarcales. Ni entro ni salgo en ese debate, pues lo que me preocupa es el patriarcado, no como fueron antaño las sociedades y cuales eran mejores o peores. Me preocupa la que me afecta.

Sobre el colonialismo se podría decir que desde el momento que se hacen guerras por el territorio y la dominación de los pueblos considerados “enemigos”, el colonialismo existe, pero de otra manera y sin recibir ese nombre. El colonialismo como tal, deberíamos situarlo en los años en que se invade América, de ahí el nombre de colonialismo, pues con él no sólo se pretenden apropiarse de los recursos de materias primas, sino también la evangelización.

El capitalismo y el colonialismo aparecen en el mismo periodo, aunque se trate de un capitalismo incipiente que necesitará de un cambio de los procesos de producción para convertirse en un capitalismo progresado. Hay quienes aseguran que el capitalismo es no más que un sistema socio-económico, y no es que no tengan razón, sino que el capitalismo es bastante más que todo eso, pues se asienta en los fundamentos patriarcales y utiliza el colonialismo como un recurso para fortalecerse y construir el sistema de dominación hegemónico.

Por tanto, quienes recurren a un análisis de clase, no van totalmente desencaminadxs, sólo que su visión es limitada e incompleta y sus resistencias, ineficaces.

Supongo que en lo principal, la acción combinada de esas formas de dominación, podemos estar mínimamente de acuerdo si hacemos el análisis no por separado, sino teniendo en cuanta la simbiosis del sistema que nos oprime.

Pero la cuestión que me parece que aquí se intentaba discutir, y que se ha ido hacia otros lugares, es si la CNT apoyó el independentismo en Catalunya, y me temo que no hay respuestas a eso en nada de lo que hemos hablado. En mi opinión, la CNT no apoyó al independentismo, y eso no quiere decir no tener conciencia de la opresión de los pueblos, sino más bien el significado de ese independentismo que se reclamaba obedecía más a los intereses de las oligarquías, como bien dices, que a los del pueblo.

La posibilidad de que alguien de la CNT fuese partidario del independentismo, eso es completamente posible, pero no es la CNT, sino algunas personas de dicha organización.

Sobre las otras cuestiones a las que se ha llegado, e intentando ser “serios”, decir que el “colonialismo” al que están sometidos pueblos como el kurdo, el palestino, los pueblos indígenas…, actualmente no son comparables con el colonialismo del pueblo catalán o el vasco. No dejan de ser pueblos sometidos al colonialismo en sus formas progresadas, pero en mi opinión no son equiparables pues son imposiciones coloniales muy diferentes, ya que en las más cercanas y progresadas como la catalana o vasca, ya no es tan necesaria la “dominación extranjera”, puesto que la colonización suede venir de la mano de las oligarquías autóctonas, en el desarrollo de su proyecto neoliberal. Es decir, la cultura catalana, por ejemplo, tiene más de la cultura dominante (que no es ciertamente la española) que de la propia, y esa uniformización cultural es promovida, principalmente, desde las mismas instituciones autóctonas y por la implantación de estas en el tejido social y popular. Y es por eso que esos pueblos colonizados, siguen siendo patriarcales, capitalistas y, a su vez, tienen actitudes claramente coloniales, por lo que ejercen las mismas opresiones que el colonizador, y de hecho no son más que su réplica por más que luego se reclame la independencia, pues esa “independencia” que se reivindica, nunca es la del pueblo. Ser independentista no quiere decir anticolonialista, como tampoco quiere decir antipatriarcal y/o anticapitalista, y eso mismo podríamos decir de cualquier “ismo”, sin excluir al feminismo.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
18 mar 2016
Doncs bastant d'acord amb els apunts que fas company de dalt. Només remarcar que l'opressió patriarcal de les dones a x països també dista molt de la d'aquí, i quan passa això no diem "el patriarcat aquí ja no existeix, això només passa als països musulmans" (parlo de la gent revolucionària, gran aprt de la societat sí que pensa així), sinó diem que el patriarcat s'adapta i pren una determinada forma en cada zona i context. Doncs per mi igual que la dominació estrangera/colonialisme/imperialisme: s'adapta i presenta diferents formes en funció de cada context. Sinó, si fos estàtic i no s'interrelacionés amb el seu entorn, com a mecanisme d'opressió no duraria.

--

Sobre el llibre, fa pinta que utilitza un titular cridaner per suscitar atenció, i que explica (segurament de manera més desenvolupada que el que es coneix en l'actualitat) quina implicació va tenir la CNT o almenys certs dirigents o persones destacades, en el tema del Garraf. Base és una editorial potable, no cap editorial d'aquestes de propaganda de moviments o partits polítics, així que suposo que la publicació té uns mínims de rigor i documentació.

A mi tampoc em quadra massa la hipòtesi feta títol, la veritat, però espero a llegir-ho i veure que hi ha abans de cridar "blasfèmia!" sense saber que diu.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
19 mar 2016
Se nombra a Garcia Oliver falseando u ocultando aspectos fundamentales. En su biografia " El eco de los pasos"; Garcia Oliver hace referencia a una entrevista con " el Avi". Macià intenta convencer a Garcia Oliver para que dirigiera un golpe de estado catalàn, cosa que éste se negó. Si que habían algunos compañerxs en sindicatos como el de Esparreguera que apoyaban un independentismo federalista. Pero de ahí a afirmar que Garcia Oliver fuera indepe es un despropósito. Si lxs indepes catalanes de esquerra no tienen referentes entre el obrerismo de siglo pasado, más que maurin y nin. Será por algo....
Doncs les fonts confirmen el títol
21 mar 2016
cala 1.jpg
foto sub.jpg
La resta, al llibre.
Re: Nou llibre: "Quan la CNT cridà independència"
21 mar 2016
Els doctors en historia i les editorials de prestigi no publiquen qualsevol cosa, de fet el llibre és una versió millorada d'una tesina que va obtindre un excel·lent a la UB.

Com assenyala el primer document adjunt, qui va anar a les reunions no ho feia a títol individual, sinó en representació del Comité Nacional i del Comité Regional de la CNT, i com es veu al document dos, el que signen és la independència.



Vaja, que si la CNT va cridar independencia l'any 1925 no està documentat i és una llicència, que la va signar, en consten les actes i les signatures.
Sindicato Sindicat