Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Manifest. Per un Cabanyal de totes i tots.
01 mar 2016
Retirada immediata de les 26 denúncies per part de l’Ajuntament contra cases okupades.
Per un Cabanyal de totes i tots.

Retirada immediata de les 26 denúncies per part de l’Ajuntament contra cases okupades.

Davant els darrers esdeveniments i declaracions públiques de l’Ajuntament de València sobre el conflicte del barri, des de l’Espai Veïnal del Cabanyal i les persones i col·lectius sotasignants, exigim la retirada de les 26 denúncies per usurpació contra cases okupades al Cabanyal, pels següents motius:

-Les denúncies i els futurs desallotjaments no es realitzen perquè hi haja cap pla de reallotjament o ús d’aquestes, sinó que esdevindran 26 cases més tapiades i buides. Que prefereixen tenir 26 cases tapiades i buides a estar okupades demostra, una vegada més, que les seves intencions no són respectar l’accés de la gent a un habitatge, sinó expulsar a veïnes que suposen un problema per al mercat immobiliari.

-L’Ajuntament té 250 immobles buits al Cabanyal (d’un total de 368 propietats públiques), i tenint la possibilitat d’actuar directament sobre aquests, la seua prioritat està sent desallotjar 26 cases que estan sent utilitzades com a tal (habitatges amb valor d’ús, i no de canvi). Si es pretén rehabilitar el barri, per què no es comença per actuar sobre les cases que ara romanen buides?. Aquesta prioritat sols respon, en primera instància, a l’estratègia d’acabar amb aquelles veïnes que suposen una molèstia als negocis immobiliaris. Cal saber que aquestes 26 denúncies sols seran el primer pas per a l’expulsió definitiva de tota persona que es trobe en situació irregular al barri o que no entri en els esquemes de barri idíl·lic que han pensat els ideòlegs de les institucions.

-Que han començat per dividir al veïnat que ve sofrint la gentrificació -saben que juntes som més fortes- amb la mentida i la difamació als mitjans de comunicació. Han separat a les famílies sense recursos dels “okupes amb K”, obviant que aquestes “okupes amb K” són part d’un precariat cada vegada més ampli. Que la gent també okupa perquè es nega a dedicar la seva vida a treballar explotada en feines precàries, mentre a totes les ciutats hi ha vivendes buides producte de la corrupció i especulació d’empresaris i polítics.

-Que aquest “relat” de l’Ajuntament (amb Sandra Gómez i Vicent Gallart a l’avantguarda) necessita d’un nou boc expiatori per a legitimar polítiques repressives, situant a part de les que okupen cases com als nous “agents degradadors”. A cas la seua expulsió disminuirà la degradació? Serà determinant per a la rehabilitació del barri? Què entén l’Ajuntament per rehabilitació?. Tot apunta a que els beneficiats d’aquests desallotjaments no seran les veïnes més necessitades, sinó qui puga apostar més alt, sent el lloc idoni per a la proliferació d’un barri pensat per al turisme i no per al veïnat.

-Les veïnes que han estat okupant cases de propietat municipal han sigut un gran actiu en la lluita veïnal front a la prolongació de Blasco Ibàñez, i en ocasions, en cases que hagueren estat enderrocades si no haguera existit resistència activa dins d’elles. Alhora, part de la seua estratègia política ha sigut tornar a habitar un barri on l’expulsió veïnal era un fet. Tanmateix, el fet d’habitar les cases ha significat que es mantingueren habitables, a diferència d’aquelles que foren tapiades i buides.

-De manera quasi sincronitzada, mentre l’Ajuntament vol desallotjar 26 cases okupades sense cap alternativa d’ús per a aquests immobles, al Cabanyal s’amplien i multipliquen les immobiliàries que venen a fer negoci d’un bé bàsic com és l’habitatge. Per què no volen integrar a l’actual veïnat eludint a l’excusa d’evitar la guetització? No són ells qui parlen de polítiques de “xoc social”?. Amb el gran parc d’habitatges municipals que hi ha al Cabanyal (fet inusual), l’Ajuntament no ha fet cap intenció de destinar una mínima part d’aquests a un ús social. Que per a ser un govern “del canvi” no ha propiciat cap model alternatiu de vivenda al barri, obviant iniciatives incòmodes per al mercat capitalista.

Per tots aquests motius demanem la retirada de totes les denúncies per okupació per part de l’Ajuntament, ja que entenem que la rehabilitació del barri passa per models alternatius com les cooperatives d’habitatge i els models de cessió d’ús i, essencialement, per impulsar eines d’autoorganització del veïnat per a que la prioritat siguen les persones i no el mercat.

Envia’ns un correu a espaiveinalcabanyal ARROBA riseup.net i adhereix-te al manifest!

També ho pots fer a traves de les nostres xarxes socials:

Facebook: facebook.con/EspaiCabanyal

Twitter: twitter.con/EspaiCabanyal
Mira també:
http://www.espaicabanyal.noblogs.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat