Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: laboral
Comunicat de la CGT contra els ERO
31 jul 2003
Comunicat de la CGT de Catalunya contra els tancaments d'empreses i els acomiadaments de treballadors mitjançant Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO)
COMUNICAT DE PREMSA

EROâs, tancaments, acomiadaments, ...

Durant el mes de juny sâhan multiplicat els anuncis de tancaments, acomiadaments i de forma especialment significativa els nous Expedients de Regulació dâOcupació (ERO). Un cop més, en paralâ¢lel a lâincrement de guanys empresarials, es flexibilitzen les condicions de treball i sâemprenen nous cicles de liquidació de plantilles âestables i consolidadesâ? en un procés continu i progressiu de precarització de lâocupació.

Les empreses utilitzen un reguitzell de motivacions per tractar de justificar, normalment sense el més mínim fonament, aquesta destrucció dâocupació. LâAdministració, Govern Central i Generalitat de Catalunya, colâ¢laboren aprovant els expedients sense tenir en consideració ni la situació real de les empreses, ni la manca de motivació legal, ni els continguts ilâ¢lícits dels propis EROâs, ni la bonança econòmica de les empreses.

El guany de les empreses es dispara en el primer trimestre de 2003 âel guany net va créixer el 151,1%â i diverses desenes de milers de treballadors i treballadores són expulsats/des del mercat de treball. No és sorprenent, per tant, que ens trobem al capdavant de la UE en taxa dâatur, amb un 11,3%, i un creixement al juny de 21.000 persones respecte de lâany passat.

Entre el 1997 i el 2002 sâhan eliminat a través dâEROâs 653.508 llocs de treball a lâEstat espanyol, transferint part de les despeses de les prejubilacions al sistema públic de prestacions.

De forma individual també sâhan eliminat, des del 1997 al 2002, més dâ1.500.000 treballadors/es que han estat acomiadats, corresponent el 80% a acomiadaments improcedents. La taxa de temporalitat continua creixent fins a situar-se en el 33,5% el primer trimestre de 2003, realitzant-se 10 vegades més contractes temporals que no pas indefinits.

Enfront a aquest atac contra els treballadors, els sindicats signants de les Reformes Laborals, adreçades a continuar incrementant els guanys de les empreses a costa dels seus treballadors, signen tots els Expedients dâAcomiadament Colâ¢lectiu. Per alguna cosa ja el 1997 la UGT i CC.OO. van pactar incloure com a fonament per iniciar un ERO la competitivitat, tot obrint la porta a lâAcomiadament Colâ¢lectiu lliure.

La CGT sâha oposat a totes les Reformes Laborals i a les seves conseqüències, convocant dues Vagues Generals els darrers anys i mobilitzant-se en defensa dels drets laborals i les llibertats. La CGT sâoposa amb tots els seus mitjans a la destrucció dâocupació i de drets que suposen els EROâs.

Per tot lâanterior, des de la CGT proposem com alternativa als Expedients de Regulació dâOcupació la disminució del temps de treball, mitjançant la reducció de la jornada i de lâedat de jubilació, han de ser drets socials i instruments de creació dâocupació, i no instruments dels empresaris per augmentar els seus guanys.

Cridem a tots els treballadors/res i a la societat en el seu conjunt a defensar el seu dret al treball i a rebutjar la destrucció dâocupació i drets que suposen els EROâs.


Barcelona, juliol de 2003.

Comentaris

Re: Comunicat de la CGT contra els ERO
01 ago 2003
i per qué heu signat el de BSCH?
Re: Comunicat de la CGT contra els ERO
25 ago 2003
m'agradria mes infoprmacio sobre l'ERO del BSCH, que no crec que hagi sognat CGT. A veure si al final la contrainformacio es convertirà en desinformacio!
Sindicat Terrassa