Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
24 oct 2015
A partir de l'abril de 2018 serà obligatori en els cotxes nous la instal·lació d'un GPS connectat al 112.
eCall1.jpg
Pocs espais hi ha, actualment, tan carregat de simbolismes com l’automòbil, a pocs objectes, segurament cap, es dediquen tantes hores, treballant per pagar-los, a més de les que gastem per utilitzar-lo, sobretot per anar a treballar, de congestió de trànsit en congestió de trànsit.
El pitjor cas seria el dels conductors professionals autònoms, circular treballant per pagar-lo, per arribar a treballar i per amortitzar-lo, per adquirir-ne un de nou, per seguir treballant, per seguir amortitzant...
Pels conductors, especialment els homes (encara que cada cop més també les dones), és una prolongació del propi cos, els mèrits del vehicle son mèrits propis (i no de l’artefacte mecànic). El conductor sovint es transforma dalt del seu vehicle canvia el seu caràcter i, generalment, es torna més agressiu i territorial.
El vehicle, quan no és una eina de treball, és un marcador d’estatus, de potència i velocitat (habilitat de conductor com els “idols” de les carreres) o nivell econòmic (de fet son molt cars).
Les discriminacions socials d’altres èpoques, discriminacions entre peons i cavallers, entre els “peatons” i els aristòcrates que anaven en carruatge sembla que van calar molt profundament. Ara mateix, el complex de peó i de “peató” s’atenua amb una pretesa carrossa a motor, una carrossa a motor que tothom pot posseir, que consumeix molts recursos i que fa més rics als descendents dels cavallers i dels aristòcrates que continuen vivint en un nivell molt diferent del nostre, segurament més separat que el dels peons i els cavallers.
Hi han més de 1.000 milions de cotxes al planeta, i, en un mercat tan extens i amb tantes possibilitats, és natural que hagin aparegut noves formes d’ostentació, ja no sols de “potencia”, sinó de tecnologia, el cotxe dels “poderosos” ara és un cotxe d’alta tecnologia, ple de sensors i gadgets i, naturalment, connectat.
El cotxe connectat ha arribat per quedar-se, els complements marquen la diferència. El nombre de pantalles per veure pel•lícules, jocs... per navegar per internet dona idea del potencial del propietari, una per cada un dels passatgers, per el conductor tenim la pantalla del GPS i de control del vehicle i la música?... la música digital per connexió internet... i la seguretat, qui pot pagar te radars i xivatos de proximitat, alguns tenen un sistema de gravació de vídeo en diferents angles que ja ha estat emprat en judicis per accidents de trànsit, sistemes d’aparcament automàtics, navegació assistida amb informació a temps real del trànsit... (http://negreverd.blogspot.com.es/2014/11/vehipol-els-policies-volen-un-c )
Hi ha però aplicacions del cotxe connectat directament lligades a abusos de les corporacions i els estats.

Les assegurances assistides per GPS.

De moment van directament dirigides als conductors joves, es tracta que, per aconseguir asegurar el vehicle a un preu més baix, el client accepta la instal•lació al seu vehicle d’un aparell transmisor de dades, dotat de GPS, que permet enregistrar la velocitat, la regularitat de la conducció, la duració... i transmetre-la a la asseguradora.
La coartada és premiar als bons conductors i penalitzar als dolents, però a més queden enregistrades (ells asseguren que és una dada protegida per la confidencialitat) possibles infraccions (de velocitat, de respecte a senyals, de no conduir sota l’influx de drogues...) i dels itineraris diaris dels clients, és un nou pas en l’acceptació de la transparència.
Diverses asseguradores tenen ja assegurances vinculades a dispositius de GPS i emissió de dades, per exemple Mapfre, en el seu producte per joves YCAR en el paquet Mapfre Familia (https://www.mapfre.es/seguros/particulares/coche/seguros-para-jovenes-yc/#), altres companyies com Generali i Zurich també l’estan començant a aplicar.
L’aparell emmagatzema dades (hores de conducció, dia o nit, velocitat, regularitat, durada dels trajectes...) per crear un perfil de conductor, aquest perfil és el que serveix per fixar les quotes de l’assegurança.
En el cas de Mapfre s’envien les dades a la companyia cada 100km recorreguts i no queda clar si es guarda l’històric de les dades, de tota manera és evident de que malgrat totes les proteccions de la LOPD seran uns fitxers molt sol•licitats per jutges i policies.
Segons la publicitat de les empreses cada període (suposem que un any) es reevaluarà el cost en funció del perfil actualitzat.
Aquest tipus d’assegurança te un gran èxit per el control de flotes corporatives als països on el sistema fa temps que s’aplica, com és el cas d’Itàlia. Els aparells de control tenen el “valor afegit” de disminuir “l’ús indegut” dels vehicles, reduir el consum, millorar el manteniment i la seguretat.

La implantació del “eCall”.

L’eCall és un dispositiu semblant al que instal•len les asseguradores, però obligatori, de fet la Unió Europea ens està amenaçant amb ell des de fa temps, així havia d’estar en aplicació el 2014, desprès el 2015, el 2016, ara sembla que va seriosament i s’ha dictat un Reglament UE, el 2015/758 de 29 d’abril (http://www.boe.es/doue/2015/123/L00077-00089.pdf) on es dictamina que s’ha de començar a instal•lar a partir del 31 de març de 2018, en els cotxes nous, en els vells serà “voluntària”.
L’eCall emmagatzemarà dades sobre la posició del vehicle, sobre el sentit de la marxa, el nombre de passatgers i sembla que el combustible, però sols emetrà dades en el moment que hi hagi un accident (disposarà de sensors semblants als dels airbacks) o en el moment en que el conductor premi un botó d’emergència.
En el moment en que es produeixi un accident el eCall farà una trucada al 112 i enviarà un paquet amb les dues darreres dades recollides per tal de poder determinar el punt i la direcció de marxa de l’accident, l’operador del eCall es podrà posar en comunicació per veu amb els ocupants vehicle, segons la UE això evitarà unes 2.500 morts anuals.
Serà compatible amb els dispositius de les asseguradores i contribuirà a la extensió del control en mans privades amb l’esquer de rebaixes en les assegurances.
De moment sols serà obligatori per els turismes i els vehicles industrials lleugers, però s’ha de tenir en conte que a l’estat es van matricular el 2014 un total de 890.125 turismes, si sumem els comercials lleugers sobrepassaríem de llarg el milió de vehicles, en 5 anys entre els obligatoris, els voluntaris i els forçats pel cost de les assegurances tindrem casi la totalitat del parc mòbil connectat.
Portar instal•lat un eCall suposa anar acompanyat sempre per un GPS, malgrat que les dades en principi estan protegides (dades personals íntimes) podrien ,la nova llei de seguretat Pública, amb una simple ordre policial, com de fet ja passa amb la videovigilància.

Quan el control en el lloc de treball esdevé una ratera.

Tan eCall com les assegurances lligades a GPS s’han demostrat allà on s’apliquen extensament com unes immillorables eines de control laboral (“inempitjorables” per els treballadors).
La empresa coneix els itineraris fet per el treballador, el temps que ha dedicat a cada tram de l’itinerari, el temps de les aturades, la velocitat, la regularitat de la conducció... i tot això, documentat, pot ser motiu raonat d’acomiadament sempre que el treballador hagi signat que coneix aquesta possibilitat.
El vehicle connectat te d’altres aspectes asfixiants, com la instal•lació de càmeres de vídeo en diverses parts del vehicle (http://www.car-angel.es/car-angel/).


Estar permanentment localitzable pot ser un bon negoci per les asseguradores, per els jutges i policies i per els patrons, però no està gen clar que ho sigui per tots nosaltres (http://negreverd.blogspot.com.es/2014/11/devat-viure-treballar-i-sobrevi ).

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
24 oct 2015
Parece que negreverd ha ampliado su campo de enemistades al coche. Hace unos dias pretendia que en la india habia menos accidentes que en los paises occidentales, ahora denuesta contra un dispositivo que salvara 2.500 vidas.
El abuso de coche es perjudicial para el medio, pero precindir de ellos es una utopia peligrosa, utopia porqué es imposible y peligrosa porque sin los coches (y otros vehiculos a motor) perderiamos mucho, economicamente (transporte) en salud (ambulancias) en ocio y en trabajo.
Un poco de "seny" y menos "arrauxa".
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
24 oct 2015
Parece que roigiroig ha ampliado su campo de enemistades a quienes se enemistan con el desproporcionado uso del coche.

"porque sin los coches (y otros vehiculos a motor) perderiamos mucho, economicamente (transporte) en salud (ambulancias) en ocio y en trabajo"

Como leo que eres duro de entendederas, lo dir´çe de manera sencilla y comprensible hasta para tí.

No se plantea un mundo sin coches, sino un mundo que, a pesar de la existencia de algunos vehículos a motor, ganemos en economía (transporte público y gratuito), en salud (menos contaminación, menos calentamiento atmosférico, menos calles sin asfalto, más árboles...). en ocio (caminar más, respirar más profundamente, correr como divertimento...) y en el no trabajo productivo (tiempo para autocultivo, reuniones comunitarias al aire libre...)

Menos estupidez neoliberal, y más sentido "común-itario"

Si tienes coche, y no sabes cómo justificarte, nadie te está pidiendo que te flageles, pero sí que revises contradicciones que te incomodan.

Si lo que pretendes es plantear un debate, por lo menos aporta argumentos un poco consistentes y no justificaciones personales. El ocio es una construcción de consumo capitalista y el trabajo, un instrumento de sometimiento. Y si hablas de salud, es una estupidez afirmar que nuestra salud empeoraría sin ambulancias, que son las que se suelen utilizar, casi exclusivamente para urgencias, especialmente para traslado de personas accidentadas que poco tienen que ver con la salud y sí mucho con los accidentes de circulación.

Por si no te has dado cuenta, el artículo hace referencia, no tanto a los coches, sino a un sistema que incorporarán los vehículos nuevos, y que a quien más beneficia, es a las aseguradoras y a los que gestionan los mecanismos de control. Las cámaras del metro no están por nuestra seguridad, por mucho que lo repitan, porque cuando las necesitas para demostrar algún abuso de personal del sistema metropolitano de seguridad, casualmente las imágenes desaparecen o son borrosas, o no se sabe dónde ha ido a parar la cinta, o bien, era una cámara a la que no habían puesto cinta de grabación... Todo lo contrario cuando se utilizan esas cámaras contra unx.

Nadie puede asegurar, salvo los vendedores de humo, que ese mecanismo "salve vidas humanas"... Lo que sí que es cierto, es que ese mecanismo vulnera la privacidad en la libertad de movimientos.

Si tanto crees en las bondades de este sistema neoliberal, te sugiero que crees una iglesia y que el coche sea uno de los iconos y el eCall, la palabra revelada de tu dios.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
24 oct 2015
A roigiroig le preocupa la seguridad y asimila sin vacilar que el gps salvará 2500 vidas anuales, cuando, en todo caso se activaría la alarma de siniestro y deteccion del vehiculo, aún cuando sus tripulantes hubieran muerto en el acto. No evita muertes. Así como las cámaras de seguridad no evitan cualquier tipo de agresión , en todo caso los capta en el momento de producirse...
Será que roigroig tiene intereses en su imposicion.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
25 oct 2015
En roig i roig fa referència a un post anterios contra les regulacions (
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/499735/index.php).
On recolzant-se en un article del Mundo es suposava que en els països "no del tot desenvolupats" havien més accidents per manca de disciplina viària i per les "vacas sagrades" (?!).


Si agafem per bones les dades de “el Mundo” (que no concorden del tot amb les taxes de morts que publica la UE) veuriem que a la India tenen 9,9 morts per cada 100.000 habitants, mentre que a Europa en tenen 8,9. No fa gaires anys, el 2005 espanya en tenia 10,2 i actualment bona part dels socis superen aquesta xifra.
Que hi ha diferència en el percentage de vehicles per habitant?, sens dubte!!, a la India hi ha 120 milions de cotxes, mentres que a la UE son 201 milions...

Hi ha factors que ens permeten matitzar les xifres, un és la seguretat dels vehicles, cinturons i sobretot airbags (quans cotxes indis en tenen?) i un altra és la qualitat dels serveis sanitaris (quans indis han mort esperan un transllat a l'hospital?, quants han mort per manca de mitjans sanitaris? i per manca de diners?)... com en el cas de les armes, el fet de que les taxes per 100.000 habitants siguin semblants per 5 vegades més cotxes cal buscar-la en la desigualtat social.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
25 oct 2015
roigiroig assumeix que un major nivell de control i repressió salva vides, però quina mena de vida salvaria?

Jo ja vaig sentir a la dècada de 1980 que a la URSS començaven a instal·lar aquests aparells en fase de proves. També ho venien com un gran avenç pels sistemes de rescat.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
25 oct 2015
Quasi mai ningú no queda tirat en un accident greu d'automòbil. Els accidents més greus passen a vies molt transitades, i la trucada a emergències és immediata per part dels demés conductors implicats o que han vist el sinistre.

A més a més, als no accidentats els funcionen els aparells electrònics molt millor, i el seu sentit de l'orientació i visió panoràmica del què ha passat.
No només això, sinó que molta gent no perd els nervis i avalua quina persona necessita ajuda immediata que no pas una altra.

Espero que la gent que passa no deixi d'ajudar als primers moments d'un sinistre perquè pensen que ja ho farà algun aparell.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
25 oct 2015
Alex Proyas va dirigir la pel·lícula «Yo robot» on es veu el protagonista com s'ha de rebel·lar contra el seu cotxe perquè aquest rep instruccions del 112 per forçar una situació d'emergència.

A la ficció resulta que el 112 també està connectat a una altra màquina en qui tota la societat confia massa.
Re: El cotxe connectat ja te data, transparencia front l'estat i les corporacions
26 oct 2015
He entrat a una oficina de Mapfre per preguntar sobre la pòlissa que fa posar un aparell de seguiment.
M'ho han confirmat desseguida, i m'han explicat aquesta història:

Que és pels menors de 30 anys que no tenen bonificacions al preu de l'assegurança de cotxe, i que d'aquesta manera, amb els informes de conducta a la conducció, poden avaluar amb menys temps els riscos d'accident, i així fer millors descomptes a la quota de la pòlissa molt abans dels 30 anys als bons conductors.
També m'han parlat dels avantatges sobre la localització en cas d'accident, en cas de robatori del cotxe, etc.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more