|
Notícies :: especulació i okupació |
[CSOA Transformadors] Carta oberta a l'Ajuntament de Barcelona
|
|
per CSOA Transformadors Correu-e: csoatransformadors ARROBA riseup.net (no verificat!) |
17 set 2015
|
Transformadors està esperant la resolució d'un expedient administratiu de desnonament iniciat pel Districte de l'Eixample. Si vols més informació, pots llegir aquesta carta oberta de l'assemblea de Transformadors a l'alcaldessa de Barcelona. |
CARTA OBERTA A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA SOBRE L’EXPEDIENT DE DESNONAMENT
[CAT]
Senyora alcaldessa de Barcelona,
Som els i les actuals ocupants del CSOA Transformadors. Aquesta és una carta informativa sobre la situació en què es troba el centre social i la nostra posició davant l’expedient administratiu de desnonament que està tramitant Serveis Jurídics del districte de l’Eixample. Considerant que l’Ajuntament és el propietari de l’edifici situat al carrer Ausiàs March número 60 tenim la certesa que vostè deu estar al corrent de les actuacions respecte l’esmentat immoble. Si això no fos així, entenem que a partir de l’entrega en mà d’aquest text ho esteu i us ateneu a les conseqüències que puguin derivar-se d’aquest procés.
Transformadors és un centre social format per individualitats amb diferents trajectòries personals i polítiques aglutinades sota el paraigües de les idees anarquistes. El matí del 16 de juliol ocupàrem l’edifici, que duia 7 anys en desús, amb la intenció de crear un espai alliberat des d’on alimentar escenaris d’autogestió i col·lectivitat. Durant el breu període que portem aquí hem netejat i acondicionat el local i iniciat diverses activitats: menjadors populars, tallers de teatre i de reparació de bicicletes, xerrades, etc. A més, estem treballant per a posar en marxa una cooperativa de consum agro-ecològic i de proximitat, varis locals d’assaig, tallers de tango, un taller d’estampació serigràfica, un laboratori fotogràfic i una biblioteca de temàtica anticapitalista. D’altra banda, estem confeccionant un calendari d’activitats culturals que inclouen cicles de cinema i documentals, exposicions, actuacions i recitals en viu, i presentacions de llibres, per citar alguns exemples.
De tot el que hem fet, ens agradaria destacar dues de les xerrades realitzades aquestes últimes setmanes. En la primera ens vàrem centrar en la vinculació entre aquest espai i el naixement del moviment okupa a Barcelona, i és que entre aquestes parets s’escalfaren els motors per a la primera okupació urbana a l’Estat espanyol, el 7 de desembre de 1984 al carrer Torrent de l’Olla de Gràcia. En la segona, vàrem fer una aproximació a la revolució kurda i la situació d’emergència que es viu a dia d’avui a les zones frontereres del Kurdistan de Turquia i Síria. Considerem que ambdós actes, tant pel simbolisme del primer com per la temàtica del segon, defineixen a la perfecció el caràcter que li volem donar a aquest espai, i quines són les nostres arrels i motivacions últimes.
Projectes com el del CSOA Transformadors responen a una necessitat compartida entre vàries persones i collectius d’experimentar formes de participació en allò públic molt més directes i transparents, sense intermediaris, i que siguin capaces de generar dinàmiques col·lectives empoderadores i responsables. Són, a més, garantia de l’existència de llocs des d’on es propagui un pensament crític no alineat amb cap grup econòmic o de poder.
La nostra estratègia ha estat clara des del principi. Optem per l’acció directa per tal de mantenir una autonomia real al marge de les institucions. Creiem que l’autoorganització és el millor camí per a realitzar els nostres desitjos i necessitats. No pactarem ni negociarem amb ningú, perquè no reconeixem l’autoritat dels òrgans de govern ni dels seus tècnics. Ens neguem a entrar en el joc en què els que segueixen les regles són els bons i els que no, els dolents. A acceptar que l’única manera d’aconseguir un petit marge d’acció sigui abaixant el cap i passant pel tub.
Som conscients que aquesta manera de fer xoca de front amb la maquinària burocràtica i posa de manifest les limitacions de la gestió institucional. A aquestes alçades no cal dir que l’obertura de l’expedient no ens agafa per sorpresa. Ens trobem davant d’una paradoxa política escandalosa i que, tard o d’hora, era inevitable. Tot i que és el districte qui ha iniciat el procés, l’actual Ajuntament, conformat per algunes persones de conegut activisme en contra dels desnonaments, serà el màxim responsable del desnonament de Transformadors. L’execució d’aquest vindrà de mans de la Guàrdia Urbana. Però de nou, qui si no l’actual Ajuntament estarà al darrere d’aquesta agressió?
Aquest ha de decidir si aposta per respectar l’autonomia d’espais com el nostre i si li interessa una ciutat amb un perfil polític ample. O si, pel contrari, prefereix continuar aprofundint en el model socio-cultural dels centres cívics, dinamitzadors culturals i subvencions públiques que ens ha conduït cap a la societat apàtica i passiva que patim avui dia; una societat on la cultura no és un bé quotidià construït entre totes sinó un producte de consum.
Haurà de valorar també si es decanta per seguir les estratègies desplegades fins ara per les institucions contra les múltiples dissidències existents en aquesta ciutat al llarg de les darreres dècades. Seria molt poc honest per part seva que utilitzés la intoxicació mediàtica com una forma d’aplanar el camí cap al desnonament. Estem alerta del que es diu als mitjans i, sincerament, el que hem llegit no ens ha agradat gens. Es vol fer de Transformadors un problema?
Finalment, i respecte a la polèmica forçada amb la campanya Exigim Espais, el CSOA Transformadors vol recordar que aquest és un centre social obert a tots els projectes i persones que hi vulguin participar sota un prisma autònom, anticapitalista, feminista i lliure d’actituds racistes o homòfobes, i que de fet ja són molts els veïns i veïnes que s’han passat per aquí per a interessar-se i formar part de la nostra activitat. El que no permetrem sota cap concepte és la intromissió de cap organització amb representació parlamentària que ansii, amparada sota un populisme artificial, copar a través de les seves corretges de transmissió totes les infraestructures disponibles per a aconseguir així ser força hegemònica al barri i la ciutat.
Nosaltres no marxarem. Seguirem endavant agradi o no. Enfront qualsevol agressió, el CSOA Transformadors respondrà al carrer.
[CAST]
Señora alcaldesa de Barcelona,
somos los actuales ocupantes del CSOA Transformadors. Ésta es una carta informativa sobre la situación en que se encuentra el centro social y nuestra posición ante el expediente administrativo de desahucio que está tramitando Servicios Jurídicos del distrito del Eixample. Considerando que el Ayuntamiento es el propietario del edificio situado en la calle Ausiàs March número 60 tenemos la certeza que usted debe de estar al corriente de las actuaciones respeto el mencionado inmueble. Si esto no fuera así, entendemos que a partir de la entrega en mano de este texto lo está y se atiene a las consecuencias que puedan derivarse de este proceso.
Transformadors es un centro social formado por individualidades con diferentes trayectorias personales y políticas aglutinadas bajo el paraguas de las ideas anarquistas. La mañana del 16 de julio ocupamos el edificio, que llevaba 7 años en desuso, con la intención de crear un espacio liberado desde donde alimentar escenarios de autogestión y colectividad. Durante el breve período de tiempo en el que estamos aquí hemos limpiado y acondicionado el local, e iniciado varias actividades: comedores populares, talleres de teatro y de reparación de bicicletas, charlas, etc. Además, estamos trabajando para poner en marcha una cooperativa de consumo agro-ecológico y de proximidad, varios locales de ensayo, talleres de tango, un taller de estampación en serigrafia, un laboratorio fotográfico y una biblioteca de temática anticapitalista. Por otro lado, estamos confeccionando un calendario de actividades culturales que incluyen ciclos de cine y documentales, exposiciones, actuaciones y recitales en vivo, y presentaciones de libros, por citar algunos ejemplos.
De todo lo que hemos hecho hasta ahora nos gustaría destacar dos de las charlas realizadas estas últimas semanas. En la primera nos centramos en la vinculación entre este espacio y el nacimiento del movimiento okupa en Barcelona, y es que entre estas paredes se calentaron los motores para la primera okupación urbana en el Estado español, el 7 de diciembre de 1984 en la calle Torrent de l’Olla de Gràcia. En la segunda, hicimos una aproximación a la revolución kurda y la situación de emergencia que se vive a día de hoy en las zonas fronterizas del Kurdistán de Turquía y Siria. Consideramos que ambos actos, tanto por el simbolismo del primero como por la temática del segundo, definen a la perfección el carácter que queremos dar a este espacio, y cuales son nuestras raíces y motivaciones últimas.
Proyectos como el del CSOA Transformadors responden a una necesidad compartida entre varias personas y colectivos de experimentar formas de participación en aquello público mucho más directas y transparentes, sin intermediarios, y que sean capaces de generar dinámicas colectivas empoderadoras y responsables. Son, además, garantía de la existencia de lugares desde donde se propague un pensamiento crítico no alineado con ningún grupo económico o de poder.
Nuestra estrategia ha sido clara desde el principio. Optamos por la acción directa para mantener una autonomía real al margen de las instituciones. Creemos que la autoorganización es el mejor camino para realizar nuestros deseos y necesidades. No pactaremos ni negociaremos con nadie, porque no reconocemos la autoridad de los órganos de gobierno ni de sus técnicos. Nos negamos a entrar en el juego en qué los que siguen las reglas son los buenos y los que no, los malos. A aceptar que la única manera de conseguir un pequeño margen de acción sea agachando la cabeza y pasando por el tubo.
Somos conscientes de que esta manera de hacer choca con la maquinaria burocrática y pone de manifiesto las limitaciones de la gestión institucional. A estas alturas no hay que decir que la apertura del expediente no nos coge por sorpresa. Nos encontramos ante una paradoja política escandalosa y que, tarde o temprano, era inevitable. A pesar de que es el distrito quien ha iniciado el proceso, el actual Ayuntamiento, conformado por algunas personas de conocido activismo en contra de los desahucios, será el máximo responsable del desahucio de Transformadors. La ejecución de éste vendrá de manos de la Guàrdia Urbana. Pero de nuevo, ¿quién si no el actual Ayuntamiento estará detrás de esta agresión?
Éste tiene que decidir si apuesta por respetar la autonomía de espacios como el nuestro y si le interesa una ciudad con un perfil político amplio. O si, por el contrario, prefiere continuar profundizando en el modelo socio-cultural de los centros cívicos, dinamizadores culturales y subvenciones públicas que nos ha conducido hacia la sociedad apática y pasiva que tenemos hoy en día; una sociedad donde la cultura no es un bien cotidiano construido entre todas sino un producto de consumo.
Tendrá que valorar también si se decanta por seguir las estrategias desplegadas hasta ahora por las instituciones contra las múltiples disidencias existentes en esta ciudad a lo largo de las últimas décadas. Sería muy poco honesto por su parte que utilizara la intoxicación mediática como una forma de allanar el camino hacia el desahucio. Estamos alerta de lo que se dice en los medios y, sinceramente, lo que hemos leído no nos ha gustado nada. ¿Se quiere convertir Transformadors en un problema?
Finalmente, y respecto a la polémica forzada con la campaña Exigim Espais, el CSOA Transformadors quiere recordar que éste es un centro social abierto a todos los proyectos y personas que quieran participar bajo un prisma autónomo, anticapitalista, feminista y libre de actitudes racistas o homòfobas, y que de hecho ya son muchos los vecinos y vecinas que se han pasado por aquí para interesarse y formar parte de nuestra actividad. Lo que no permitiremos bajo ningún concepto es la intromisión de ninguna organización con representación parlamentaria que ansíe, amparada bajo un populismo artificial, copar a través de sus correas de transmisión todas las infraestructuras disponibles para conseguir así ser fuerza hegemónica en el barrio y la ciudad.
Nosotros no nos marcharemos. Seguiremos adelante guste o no. Ante cualquier agresión el CSOA Transformadores responderá en la calle. |
Mira també:
https://csoatransformadors.wordpress.com/ |
This work is in the public domain |
Re: [CSOA Transformadors] Carta oberta a l'Ajuntament de Barcelona
|
per as |
17 set 2015
|
Que voleu dir amb la" polémica forzada con la campaña Exigim Espais"?
El conflicte va ser instigat per l'Ajuntament? |