Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
24 ago 2015
---
Com és sabut el Kurdistan turc (Bakur en llengua kurda) porta vàries setmanes vivint sota un estat de guerra de baixa intensitat. Es tracta d’un conflicte que enfronta per una banda l’estat turc – dirigit pel partit nacionalista i islamista AKP de Recep Erdogan – i el poble kurd i l’esquerra turca per l’altra. El conflicte va començar sota el fals pretext de combatre l’Estat Islàmic, que como es conegut porta anys operant des de Turquia i que fins i tot ha comptat amb la complicitat del propi estat turc. Però les operacions contra el jihadisme han derivat en una guerra oberta contra tota l’oposició d’esquerres, tant turca com kurda.

Les organitzacions i col·lectius que signem aquest document condemnem rotundament la repressió contra aquells pobles, barris i comunitat que es neguen a viure sota un indigne règim opressiu. Ens inspira un profund respecte la capacitat del moviment popular kurd i turc per portar a terme una valent resistència que ha estat capaç no només de respondre cop per cop als atacs de les forces armades turques sinó també per instaurar autogoverns populars allà on han pogut fer-ho. En aquest sentit, són diverses les ciutats, pobles i barris els que han proclamat l’autogovern del poble com ara Varto, Silopi, Silvan, Cirze, Semdinli, Dogubayazit… i d’altres llocs que estan governats per un poble que es nega a reconèixer l’autoritat del govern de l’AKP, que pretén canviar la Constitució per donar tots els poders al president Erdogan.

Fem notar que no necessàriament són autogoverns pensats per durar en el temps, sinó que són ben conscients que el seu desafiament serà respòs amb molta duresa per l’estat turc. A alguns llocs són assemblees, a altres són els partits polítics kurds BDP i HDP, a altres les guerrilles del moviment d’alliberament kurd HPG o a altres, com al barri rebel d’Estambul, Gezi, el propi moviment popular revolucionari local els que impulsen el contrapoder en la mesura de les seves possibilitats. Tots aquests exemples i molts d’altres ens fan adonar-nos d’allò que implica ser un poble fort i organitzat a tots els nivells.

Creiem que el seu exemple de lluita i de dignitat ha de reivindicar-se de la mateixa forma en què ho fem amb altres esdeveniments històrics més conegudes pels moviments populars i l’esquerra europea. El conflicte ha derivat en una generalització de contrapoders locals que governen els territoris en resistència, amb el potencial que això implica.

La millor forma de solidaritzar-nos és donar a conèixer les massacres que està perpetrant el govern turc en connivència amb l’Estat Islàmic. En la mesura de les nostres possibilitats hem de protestar el més fort que puguem. Així mateix hem de recolzar els esforços humanitaris dirigits a aquella zona que és refugi de centenars de milers de persones que han fugit de les guerres d’Iraq i Síria i que ara estan creuant a Grècia, escandalitzant amb això a una Europa cega davant els greus problemes que la seva política imperialista ha provocat als últims anys. Finalment, hem de recolzar la situació de poder popular en marxa que desitgem que es pugui estendre a noves àrees, així com recolzem la vaga de fam dels presos polítics kurds a les presons turques.

Signen:

- Embat (organització política, Catalunya)
- Rojava Azadi (solidaritat internacionalista, Madrid)
- Regeneración Libertaria (projecte de comunicació social, estat espanyol)
- Federación Estudiantil Libertaria (organització estudiantil, estat español)
- Assemblea Llibertària del Vallès Oriental (col·lectiu libertario, Catalunya)
- Comitè de Suport al Kurdistan de Granollers i comarca (solidaritat internacionalista, Catalunya)
- Can Tonal de Vallbona (projecte social i comunitari, Catalunya)
Mira també:
http://embat.info/per-la-victoria-de-la-resistencia-dels-moviments-populars-de-turquia-i-el-kurdistan/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
25 ago 2015
Dubte: com es que parleu de Kurdistan, poble amb una territorialitat repartida entre 4 estats (i no només de Rojava, el cantó sota ocupació de l'estat siri, que és el que es troba inserit en una revolució) i en canvi parleu de Catalunya, 4 províncies i no dels Països Catalans, que seria l'equivalent a parlar de Kurdistan?

O hi ha una contradicció flagrant, o bé anomeneu Catalunya al conjunt de la nació catalana (llavors seria un altre el tema). Però com sovint en l'anarquisme pel que fa referència a l'alliberament nacional, algo grinyola...
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
25 ago 2015
el anarco-colaboracionista siempre esta con las luchas de liberacion nacional, ya lo hizo con los zapatistas y ahora con la de rojava, es lo suyo, despistar de lo que tendrian que hacer los anarquistas, y tratar de llevar la lucha hacia el colaboracionismo con falsedades como lo de paisos catalans, se empieza por catalunya y se termina con paisos catalans, y sino que se lo digan a germa gordo.
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
26 ago 2015
aviam pallús, jo no entro en si és correcte o no que els llibertaris estiguin en les lluites d'alliberament nacional, això és una cosa a discutir entre vosaltres.

Jo el que dic és que no pots parlar de Kurdistan, que ve a dir que són kurds uns entre 25 i 40 milions de persones, de Turquia a Iran malgrat que alguns no s'entenguin en les seves varietats dialectals, i en canvi negar que els habitants de Manresa, Burjassot i Ciutadella siguin d'un sol país.

Si t'identifiques com a "Catalunya", terme regional (a no ser que siguis seguidor de les tesis de Guia) adscrit actualment a les 4 províncies del Principat, té sentit que parlis d'un altre terme regional, Rojava. Si parles amb el nom del país sencer, Kurdistan, llavors has de tenir present el marc nacional català sencer, els Països Catalans. Però dir una cosa aquí i una altra allà és una contradicció flagrant. Ho has entès ara?
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
26 ago 2015
No fa falta que vagis de mestre company, que totes sabem que no comentes més que per fastidiar i per ignorància pura, si es tracta del kurdistan com a conjunt suposo que sera perque es comparteix bona part de les vies de lluita arreu de tot aquest territori i es consideren les mateixes sense diferenciar per frontera i sobretot perque son lluites d'un caire al marge d'un Estat. La diferència doncs amb el cas de catalunya tant a nivell contextual com sobretot polític és abismal i crec que es en això en el que ens recolzem les anarquistes a l'hora de donar suport a aquest conflicte. No en si aquet terme no esta bé perque la frontera es aquesta o es l'altra. Ximpleries les justes, ves a comentar coses tan productives com aquesta a portals com vilaweb, aqui els nacionalismes ens sobren.
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
26 ago 2015
Ep, no costa tant dir "és veritat, és una contradicció a resoldre". Però anem a pams:

- Parles de "les vies de lluita d'arreu del territori"? que en saps de tot el país, tu? a Rojava hi ha una revolució, sí. A la part kurda "iraquí", hi mana un cacic anomenat Barzani, i de fet entre les guerrilles dels propis kurds de cada cantó no han tingut massa problemes a vegades amb traçar aliances amb els màxims enemics de l'altre costat, per geopolítica. Quan en Sadam Hussein gassejava i bombardejava amb fòsfor provocant un genocidi, els kurds de l'Iran es van recolzar amb ell. El PKK (que és de Turquia), no ha tingut mai massa problemes per pactar amb Iraq, quan aquest estat massacrava els kurds i liquidava la seva efímera República als anys 40. I aixi...


- Això són les contradiccions pròpies de TOTA nació. Hi ha diferents actors, sovint en confrontació d'interessos. Fins i tot enemics de classe (Barzani i el PYD sirià representen els interessos de classe oposats). Benvingut al terreny de les contradiccions de la nació.

- Que la diferència sigui abismal exactament és un argument per a dir, què? Que el Kurdistan és "una nació" i els Països Catalans no? deixa'm que et digui que els kurds parlen varietats dialectals tant diferents que depèn de qui agafis no s'entendran entre ells. Som INFINITAMENT més homogenis culturalment els habitants dels Països Catalans (i és de lògica, per l'enorme marc geogràfic seu, els diversos processos històrics i d'assimilació dels estats, etc.) que els kurds. Per tant, si reconeixes una unitat territorial superior a Rojava (ep, i jo també, el primer!) anomenada Kurdistan i no ho fas amb els Països Catalans, estàs davant d'una senyora contradicció (fàcilment ressoluble, per altre banda).

- Altres exemples d'això és la gent que parla d'Euskal Herria i del Principat. Es veu que als PPCC "molta gent no s'identifica com a tal...". Clar, perquè a Tudela, Lapurdi, etc. tots sabem que guanya l'esquerra abertzale per majoria...


En fi, que tampoc m'importa més el tema, jo no sóc d'Embat, així que ni fu ni fa. Només deia que ja que feu el pas "valent" de no posar "Espanya" o Estat Espanyol i us identifiqueu amb un marc nacional, popular o com li vulgueu dir... no us quedeu a mig camí i agafeu les 4 províncies, la "Catalunya de Pujol" com a nació. Hi ha teoria política de sobres sobre la qüestión nacional catalana (Fuster, Vilar, Vives, Pedrolo,...)

Posats a fer el pas endavant, que no sigui tant tímid ;)
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
27 ago 2015
http://cantonal.net/2015/08/per-la-victoria-de-la-resistencia-dels-movim/
Re: Per la victòria de la resistència dels moviments populars de Turquia i el Kurdistan
27 ago 2015
http://www.naciodigital.cat/noticia/93089/manifest/favor/esquerra/turca/
Sindicato Sindicat