Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Aquest missatge és una mica d'estar cansat de veure notícies a indymedia on només veus que enllaços a aquests mitjans de l'enemic.
Que implica utilitzar wordpress.com, facebook, twiter i d'altres? Primer de tot, estem utilitzant serveis que ofereixen empreses que estan traficant amb les dades de la gent que visita aquesta web. La falsa gratuïtat, el "voler arribar a més gent", el no voler esforçar-nos per aprendre una mica a fer servir eines lliures, autogestionades i recolzar econòmicament serveis que realment ens poden oferir serveis que no estiguin exposant a compas quan entren a la nostra web. En segon terme, la feinada que fa la gent perquè hi hagi alternatives no es veu moltes vegades compensada, perquè s'afegeix que hi ha gent que creu que són pitjors, quan moltes vegades és al revés. El navegador firefox li dóna mil patades al internet explorer, i de fet, ja sembla que està guanyant en l'ús, però no pasa en la majoria d'alternatives que hi ha.

La gent continua utilitzant photoshop, windows... piratejar es lo mateix que comprar-ho: no participar de l'anticapitalisme, sinó continuar donant peus al mateix, encara que sigui "en la il-legalitat". Però ja es paguen ja, primer, que amb els teus virus de l'ordinador, es treu molt benefici, així com et fan perdre molt el temps resolent problemes que et podries estalviar molt fàcilment utilitzant Linux, un sistema operatiu que és molt difícil de tenir virus. Es com continuar fent servir correus de gmail, yahoo o hotmail, o whatsapp, telegram, dropbox, google i d'altres.

Hi ha alternatives, i hi ha moltes persones que estan fent una feina diària molt farragosa i desagraïda de forma voluntària moltes vegades, inclús posant pasta de les seves butxaques.

A més s'afegeix quan hi ha convocatòries o actes a les que vols anar i només hi ha propaganda a webs de merda com facebook o twiter o wordpress.com a les que em nego a entrar, perquè no tenen cap respecte per la meva privacitat i les seves pràctiques son molt dubtoses, no m'agradar participar de serveis que tenen relació amb el militarisme, amb les màfies empresarials i amb l'estat.

Hi ha alternatives per poder allotjar webs: nodo50.org, noblogs...
En correu: nodo50.org, riseup.net, austici, openmailbox...
De missatgeria instantanea: xmpp, irc...
De dropbox: owncloud
De xarxes socials: quitter.se, suchat.org
Buscadors d'internet: starpage.com, duckduckgo.com, http://www.seeks.fr, https://ixquick.com

A part, de deixar de fer servir windows i utilitzar linux.

Si no ens empoderem de les tecnologies que hi ha alternatives reals, no podrem mai fer front a les realitats que encara estan molt lluny. És important posar-se les piles.

Segurament, aquest missatge caurà en sac trencat, molta gent dira, ui si, ja ho faré algun dia... un dia que mai arriba, quan el canvi es molt fàcil de fer, només cal una mica de voluntat.

Salut

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Una de les causes per les que van detenir a les de Pandora/Piñata va ser l'ús de Riseup. Que a veure, també han detingut a gent pel què han dit a Twitter, FB...però que l'ús de tecnologies 'del rotllo' no és sinònim de seguretat.

D'altra banda, molts col·lectius ara mateix tenen una cara pública molt clara i poc els hi serveix fer servir quitter si no hi ha ningú a qui arribar que sigui fora del rollo, pel que s'ha de jugar aquesta batalla a les grans xarxes socials.

En tercer lloc, l'ús de windows o linux és la que més d'acord podria estar, però la majoria de gent no en té n'idea d'instalar-s'ho ni ganes.

Per últim, pensava que l'entrada parlaria sobre la seguretat en general, al carrer, no una ploranera de perquè no fem servir les tecnologies que algú s'ha tret de la màniga.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
es autistici...
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
"Una de les causes per les que van detenir a les de Pandora/Piñata va ser l'ús de Riseup"

Aixó no és així. Que a l'auto surti anomenat no vol dir que sigui el motiu. Si ens prenem la molèstia de llegir les coses ens estalviarem fer campanyes abusrdes.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Les detencions de la gent de Pandora/Piñata no van tenir cap mena de relació amb l'ús de comptes de riseup.

L'ús de comptes de riseup es va fer servir a Pandora (no em consta a Piñata) com a part de la història de que formaven part d'una organització terrorista, que és molt diferent.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Cal recordar què per moltes encriptacions, esforços per a mantindré fora del àmbit públic i en general la voluntat de no comerciar amb la informació, totes les dades del web son vessades a metaservidors que sempre es troben fora de l'abast de l'usuari. I són els estats i les corporacions els propietaris. No vull ser alarmista ni dir què es pot llegir el contingut dels correus per exemple; només recordar que el web és un àmbit parida com a eina militar per els eua i assenyalar què mai podem saber al 100% l'abast de l'intervencionisme actual.

Per ficar un exemple: la policia pot accedir per ordre judicial a continguts teoricament privats i encriptats. Perquè? Perquè l'arquitectura del web i les xarxes ho permet...

Tal volta, prescindir del web excepte en lo fonamental siga el millor...
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Es a dir, que la gent faci servir wordpress.com es justificable. Vaia, doncs ens neguem a parlar en català perque així arribem a més gent.

Tal com dir que facebook o twiter és un bon mitjà de difusió. Jo ja dic, no penso entrar perquè estic fart d'estar controlat i a sobre que els col-lectius que s'oposen a aquest sistema no fan l'esforç de sortirse'n.

Ens fiquem a CCOO tothom, o ens afiliem a ICV, així arribem a més gent.

Salut
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
- Firefox fa anys que va superar en ús IE, però Chrome (de Google) està ostentosament per damunt d'ambdós navegadors: http://gs.statcounter.com/#browser_version_partially_combined-ww-monthly

- anon, això que dius no és cert. Si tu xifres al teu propi ordinador o dispositiu mòbil fent servir claus de prou longitud ja pot anar a parar on vulgui la informació que l'hauran de desxifrar si la volen trencar. A més, jo crec que hem de confiar en les companyes de llocs com riseup, que no son corporacions i diuen que esborrarien la nostra informació abans d'entregar-la a l'Estat. Coincideixo plenament en que l'ús que fem d'Internet, especialment a nivell polític, ha de ser el mínim possible, però em sembla exagerat i desinformat dir que "la policia pot accedir per ordre judicial a continguts teoricament privats i encriptats".

Penso que s'està imposant la dinàmica de la mandra i la comoditat justificada a base d'autoengany: Internet és tan poc segur que no val la pena molestar-se en prendre cap mena de mesura de seguretat. A més, encara es pensaran que tenim alguna cosa a amagar.

Estic en contra d'aquesta actitud, i penso que hem de prendre les majors mesures possibles de cara a dificultar qualsevol mena d'accés a la nostra informació. Especialment xifrar el nostre correu electrónic, fer servir VPN (virtual private networks, xarxes privades virtuals) i Tor.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Que la policía puede intervenir lo que le de la gana sin necesidad de ir a un juez a legalizar la intervención, es un hecho palpable.

Esa seguridad que se reclama para la red, debería extenderse a más medios. ¿Ver la tele no es colaborar? ¿Utilizar un ordenador tampoco?

Espero que no tengáis móvil, porque es más fácil intervenirlo que comprarlo.

También espero que no vayáis a los médicos de atención primaria, ni estéis en sus bancos de datos y supongo que no habéis nacido en este mundo, sino en otro paralelo en el que no existen registros de nacimiento, ni jamás en la vida hayáis utilizado una tarjeta de crédito...

Vaya, ahora resulta que sólo nos controlan por internet, y que sólo se colabora con este sistema si se utiliza windows, google, wordpress...

Mi total admiración por quienes hacen todo lo posible para dificultar el control a los vigilantes y buscar medios y formas menos vulnerables, pero no deberíais de olvidar que no todo el mundo se maneja con estas tecnologías, ni tienen fácil el acceso a ellas, ni tiempo para aprenderlas. Y no lo digo como "excusa".

Es de esperar que no estéis viviendo en una cueva y alimentando vuestros cuerpos de bayas silvestres y que salgáis alguna vez a esa calle en la que las personas se relacionan. Si es así, según con quien os relacionéis, ya estáis dando información. Tal vez en estos tiempos en los que casi todo es información para los distintos poderes, y es muy difícil evitar muchos de estos controles, una de las respuestas sea la desinformación sobre nosotras mismas.

Estamos identificadas desde que nacemos y no me parece que la estrategia de echar en cara a las demás lo que "usan" y lo "güai" que lo hacemos las demás, sea la mejor manera de crear conciencia, pero bueno, cada cual elige sus formas, modos y maneras
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Primer de tot, la seguretat informàtica és important i és un tema que en general resta oblidat. A més, com diuen més amunt, hi ha una actitud de "mai serà prou segur" i acabem utilitzant la opció menys segura per mandrosos. Està clar poques tecnologies hi ha 100% segures, però és important entendre les vulnerabilitats i els punts forts de les que utilitzem. A més no és només un tema per a gent polititzada, tothom hauria de tenir-ne idea. Com a exemple el robatori de fotografies de famoses del nuvol!

Utilitzar encriptació i preocupar-se per la privacitat és un acte polític en si mateix. Per això la policia remarca que pandora utilitzaven riseup. No els hi agrada, si poguessin ens ho prohibirien. Però hem de defensar la privacitat per si mateixa!

Es mesclen el debat de la seguretat amb el tema del consum (programari pirata o programari lliure?) i es mesclen diferents coses. Hi ha amb moltes coses que podem fer, i hauríem, la migració. Passar de gmail a riseup no és tant difícil.

Per mi pretendre que no s'utilitzi facebook és una bajanada. Les xarxes socials funcionen a partir que la gent les utilitza, podem utilitzar facebook i alhora una xarxa social alternativa. Però abandonar facebook o twitter totalment és una xorrada. Ara bé, estaria bé que hi haguessin alternatives.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
PER A XXX:
Pregue que se'm disculpe si les meues paraules poden induir al sedentarisme en tema de seguretat. En cap moment pretenc desalentar a la gent a cercar noves formes d'emprar camins més coherents amb unes idees en l'àmbit virtual.

Només vull assenyalar què si bé es pot codificar un terminal, n'hi han casos com al govern xinés on s'ha demostrat que l'estat té un control absolut del web i les xarxes més enllà de cap tipus d'intent per xifrar una conexió.

Tal volta no tinga un coneixement ampli de la qüestió però n'hi han escenaris als quals la policia, guardia civil, cni i demés han tingut accés a dades encriptades per ordre judicial. I aposte a què sense tindre'n.
Poden veure tot al teu terminal mòbil, en temsp real al teu PC, escoltes telefòniques etc etc
Respecte que penses què no es puga, però m'incline per pensar l'opost.
Salut

PER A EL RIESGO ES DE TODAS!:

Nadie pretende que todos usemos tecnologias alternativas fuera de los círculos de poder privados. Pero es respetable que quien quiera hacerlo, lo haga. No se trata de ser "guay" sino de ser coherente.

Otra cosa es que se eche en cara a otra persona, aunque ahi ya entran las formas. Una recomendación no es lo mismo que una imposición.

Lo que es evidente es que tenemos un gran abanico de opciones para mejorar nuestra forma de vehicularnos socialmente al alcance, y en última instancia es nustra decisión emplearlas o no..
Un saludo
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
PER A PROFBOOK:
Tants avantatges té facebook o twitter? És imposible vertebrar activitats i grups sense xarxes socials ? Pense què com bé assenyales, es confonen molts temes amb aquesta qüestió; malgrat açò opine que les xarxes socials són completament prescindibles.

PD: Personalment m'agradaria molt asistir a un taller on aprendre més d'aquests temes, i quines opcions alternatives tinc a l'hora de conectar-me al web. De fet sóc nou a Barcelona i no se on anar xd
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
18 jun 2015
Per profacebook:
Es pot utilitzar facebook, twiter i webs de l'ajuntament si vols, però de web secundària i marginal que redirigeixi a la teva. El que no trobo lògic que la gent es monti com a web de presxs, una en wordpress.com
Estan esposant a molta gent que visitarà la pàgina i els col-lectius tenen una responsabilitat davant d'això.

L'argument de "suposo que no vas al metge". Doncs si puc escogir, no aniré a una escola pública i si hi ha alternatives, de segur.,. de la mateixa manera que no vaig a CCOO quan tinc un problema laboral, perquè hi ha sindicats més afins al moviment llibertari.
Re: Per què els col-lectius es preocupen tan poc de la seguretat?
19 jun 2015
"anon", no me parece que haya dicho que no se haga uso de tecnologías libres y seguras, ni tampoco he propuesto prohibirlas.

Cuando alguien te señala "lo mal que lo estás haciendo" (supuestamente "poner en riesgo a lxs demás"), lo que está diciendo también es "lo 'güai' que lo hago yo".

Por supuesto que es necesario informar. Por supuesto que es necesario tener preocupación y por supuesto por supuesto.
Lo que no es tan supuesto es que quien use gmail, colabore más con el sistema que quien no lo usa.

De la misma manera que nadie te obliga "Seiya", a ir a CCOO, tampoco nadie te obliga a entrar en wordpress. Por tanto, eso "de poner en riesgo a las demás" queda muy bonito para el sermón de la misa del domingo.

Como bien dices, "si puedes escoger...", pero sólo si puedes tendrás esa suerte. No todas pueden y tal vez eso sea lo que no entiendas, y no por ello se va a dejar de hacer una web de apoyo a presxs, como si fuese la última herejía o anatema de lo alternativo.

Como dice "anon", una cosa es informar, y otra cosa es... otra cosa. Y quien monta una web en blogspot o quien la abre, deberán de saber lo que hacen, pero tampoco vayamos a generar la falsa alarma de que es un deporte de riesgo.

¿Que te gustaría que la peñita utilizara programario libre y sistemas seguros?, pues claro, ...y a mi que no tuviéramos que utilizar los ordenadores...
Si no és tot, no val la pena res
22 jun 2015
La gran defensa de la gent que té por dels canvis sempre és "ho hauríem de fer tot tant bé que no podriem ni viure, per tant no faig absolutament res".

He llegit al primer comentari "les tecnologies que algú s'ha tret de la màniga". Segurament aquesta persona utilitza tecnologies que s'han desenvolupat amb gran consens d'una comunitat tècnica i d'usuaris... però em penso que m'equivoco i aquesta persona utilitza tecnologies que depenen d'una sola empresa o d'una sola persona.

En aquest aspecte es pot debatre entre WhatsApp i XMPP/Jabber: XMPP és un protocol conegut i compatible, acordat per un ampli ventall de tècnics. WhatsApp s'ho va treure algú de la màniga, es va aprofitar de tecnologies existents, a sobre és més cutre que l'ICQ de la dècada de 1990, i té finalitats molt poc lleials a l'usuari.

El mateix debat es podria fer entre A.Photoshop i GIMP, o entre MicrosoftOffice i LibreOffice, o entre WindowsMediaPLayer i VLC.
No borres tus tuits
23 jun 2015
Es que empezaba a cansarme de tanta tontería y de que no se aborde el problema desde la raíz.

no-borres-tuits.png
Mira també:
http://colegota.fotolibre.net/2015/06/22/no-borres-tus-tuits/
http://gnusocial.net/notice/221841
Sindicato Sindicat